自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tantanmama 發表於 17-10-23 17:16
提佢地回禮,佢地會話佢派前都冇問過我, 想屈我做禮呀?

呢d就係時下年青人嘅思維,我真係完全理解唔到,以前初出茅廬,有個嬸嬸提我哋,我哋即刻乖乖咁放工幾個女仔出去買禮物架,唉… 唔認代溝都唔得喇
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

我結婚有派餅咭,有派小禮物比同事,但無一個同事有回禮比我,80後,70後都有,不過我無唸過要人回禮, 所以都無咩所謂

侯爵府

好媽媽勳章

Giant 發表於 17-10-23 17:11
無論收人哋餅咭、請食餅(如結婚、生BB,唔係普通萬歲嗰D)、請食薑醋,禮貌上都係要回禮的,如已婚就封返封 ...

係囉
食薑醋記住要回利是㗎,唔係唔老黎

水晶宮

jutau 發表於 17-10-23 17:29
係囉
食薑醋記住要回利是㗎,唔係唔老黎

所以我公司柜桶常備利是封的

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

50,100都ok嫁喇

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

一係同事間夾錢買小禮物,一係我會回50/100利是

水晶宮

虎到金來勳章 2021勳章

esmehouse 發表於 17-10-23 15:36
$100 已經好足夠

別墅

無論收人哋餅咭、請食餅(如結婚、生BB,唔係普通萬歲嗰D)、請食薑醋,禮貌上都係要回禮的,如已婚就封返封 ...

想請問同事老婆生完仔,拿了薑醋回來放在pantry, 想食的自己”(emoji)”,但我冇食。
這情況需要封利是嗎?如要,一般通常封幾多錢?

水晶宮

杏仁茶 發表於 17-10-23 18:05
想請問同事老婆生完仔,拿了薑醋回來放在pantry, 想食的自己”(emoji)”,但我冇食。
這情況需要封利是嗎 ...

冇食都要回禮,正如人哋請飲妳唔出席,但都要做人情。
銀碼就適隨尊便,視乎係咪同部門、交情,同妳嘅職級啦。
我呢d small potato,如果同部門就會封$100,唔同嘅就$50算架喇。

伯爵府

bbkingdom 發表於 17-10-23 15:01
隔離組唔太熟, 點頭之交. 需要回禮嗎? 回什麼好?

封$50回禮,最憎人吾熟都比張餅咭,你結婚關我鬼事、比番$50當買張餅咭算數

水晶宮

Candywong61 發表於 17-10-23 18:20
封$50回禮,最憎人吾熟都比張餅咭,你結婚關我鬼事、比番$50當買張餅咭算數
...

yes,試過有個名都唔知嘅派餅咭俾我,面值$50,所以我封$50俾佢,當買張餅咭囉。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

回$100-$200

公爵府

2021勳章

talktime 發表於 17-10-23 15:31
其實當年我都有派餅咭,因為無打算請飲,亦都無打算會收回禮

我當年請唔到同事飲,真心真意請大家食餅分享喜悅,如果有人回禮,我會覺得對方認為我R 著數

水晶宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

同一部門收到咔的同事夾份買礼物

公爵府

2021勳章

其實佢地錯唔曬,有時我覺得回來回去好老土。我覺得人地請我食餅,我真心笑笑口講句多謝,回句恭喜說話已很好了。如果本身係好朋友,就算佢唔請我飲同食餅,我都會買份啱佢心意禮物

伯爵府

bbkingdom 發表於 17-10-23 15:01
隔離組唔太熟, 點頭之交. 需要回禮嗎? 回什麼好?

唔太熟利是$50便可

侯爵府

$50

禁止訪問

2021勳章

回覆樓主

男爵府

唔該晒咁多位JM, 已回咗利是了

水晶宮

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我會封$100

首頁

尾頁

跳至