論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人姐姐已經做滿4年, 今年續約,已再做了9個月.(即4年9個月),現1個月前通知終止合約,
我想問係咪要俾遺散費的.如果係?
Thanks.

洋房

工人姐姐已經做滿4年, 今天續約,已再做了9個月.(即4年9個月),現1個月前通知終止合約,
我想問係咪要俾遺散費的.如果係?
Thanks.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

以後唔請就要比遣散費
放下自在

洋房

請問以後的意思由幾時計起至到幾時?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

sam8823 發表於 17-10-23 17:03

冇話特定時段之內,總之你唔再打算請新工人就構成遣散

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實你只係換工人,定真系打算唔再用工人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sam8823 發表於 17-10-23 17:03
可見將來都唔再請!等於該職位已消失
放下自在

洋房

回覆 5R2H 的帖子

因小朋友已中學,所以應該已後不用,不過家中又有老人家,暫時老人家可以自己照顧自己,所以短時間不會再請

子爵府

sam8823 發表於 17-10-23 20:39
回覆 5R2H 的帖子

因小朋友已中學,所以應該已後不用,不過家中又有老人家,暫時老人家可以自己照顧自己, ...

咁就係遣散了,做滿2年已經要俾,除非工人唔知你哩個原因

wcpcelia    發表於 17-10-24 10:11

洋房

回覆 5R2H 的帖子

謝謝🙏

琥珀宮

sam8823 發表於 17-10-23 20:39
回覆 5R2H 的帖子

因小朋友已中學,所以應該已後不用,不過家中又有老人家,暫時老人家可以自己照顧自己, ...

遣散費滿兩年就要

你咁既case係遣散,就算只係一個約完唔續約都要比

洋房

木土土 發表於 17-10-23 21:35
遣散費滿兩年就要

你咁既case係遣散,就算只係一個約完唔續約都要比

其實都唔係保障工人姐姐因為你兩年至五年來請過第二個人佢都冇遣散費

大宅

回覆樓主

炒工人唔駛理由,無需要話俾佢知你之後仲請唔請工人,我覺得無人會俾。

複式洋房

我炒左姐姐一個月, 佢而家追我遣散費, 我請返工人係唔你唔洗比??

男爵府

回覆樓主:

如果佢自己唔續約,而我短期內未請到人呢?

洋房

閔大人bb 發表於 17-10-25 07:31
炒工人唔駛理由,無需要話俾佢知你之後仲請唔請工人,我覺得無人會俾。
...

佢哋適找公會及律師,所以都無得唔比,到時要上勞工處,勞資審裁處,搞一年半載

男爵府

畀面勳章

bb716 發表於 17-10-25 22:42
如果佢自己唔續約,而我短期內未請到人呢?

自己唔續約唔洗比

伯爵府

回覆樓主

你炒佢或唔續佢,僱主要比。

姐姐唔同你續或佢自己辭職,僱主唔洗比。

男爵府

sam8823 發表於 17-10-23 15:54
工人姐姐已經做滿4年, 今年續約,已再做了9個月.(即4年9個月),現1個月前通知終止合約,
我想問係咪要俾遺散費 ...

之後唔請就要俾,而幾耐真喺無講。不過保障你,現在揾另一間公司要求公司俾一些姐姐資料你。就算姐姐告你拿,你都可以咬實話你唔要舊的要揾新的,但無揾啱啫,喺咪。

男爵府

joanie731 發表於 17-10-31 11:23
自己唔續約唔洗比

要乜證明? 辭職信就可以?

首頁

尾頁

跳至