醫護健康

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

有冇人需要照顧父母?
陪診, 飲食?

臥床? 傷殘? 坐輪椅? 中風?

長期病患? 行動不便?

【老人與外傭.一】
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21438620

【老人與外傭.一】九旬獨居婆婆聘印傭卻不快樂:太長命有咩用?|香港 ...https://www.hk01.com/.../老人與外傭-一-九旬獨居婆婆聘印傭卻不快樂-太長命有咩...

2018年4月26日 - 92歲寶貞家裏年半以來住了個外傭外傭叫阿蓮,在香港打工逾10年熟諳廣東話,語言相通本應能成為阿婆相伴的對象,但除了每天三餐、扶出扶 ...

【老人與外傭.二】插喉老伯與菲籍護理員起舞:她也是我的家人|香港01 ...https://www.hk01.com/.../老人與外傭-二-插喉老伯與菲籍護理員起舞-她也是我的家...

2018年4月26日 - 因為吞嚥困難,喉管已是謝伯身體的一部分。他的女兒去年僱了個住家的護理員,她在菲律賓當護士,後來以外傭簽證來港打工,每天協助謝伯以喉管 ...

【老人與外傭.三】中介辦護老班、引入護理員:服務達標何懼規管|香港 ...https://www.hk01.com/.../老人與外傭-三-中介辦護老班-引入護理員-服務達標何懼規...

2018年4月29日 - 星期日班菲傭沒有去玩,大清早便來到菲律賓人社區中心上護老課。 ... 未來30年香港「高齡海嘯」,政府說外傭將成為老人的主要照顧者。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

我父母不在港,所以不是我照顧的,可幸的是,他們身體還滿壯健。

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

我先生的姑姑,長期住老人院,我有空也會去探她的。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

amyamy123 發表於 17-10-29 18:42

我父母有病痛但唔係好嚴重,仲可以照顧自己。兩老自己住。老爺奶奶本身同大仔一家三口住。嫂幫手照顧奶奶。但又返工又照顧個7歲女。但病太多同嚴重。我都有同奶奶覆診跟佢病情。間中上去幫手。奶奶未夠70而家住院。係冇得出院,生命每日倒數。
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

gloriap 發表於 17-10-29 22:14
我父母有病痛但唔係好嚴重,仲可以照顧自己。兩老自己住。老爺奶奶本身同大仔一家三口住。嫂幫手照顧奶奶 ...

子爵府

回覆樓主

有呀!好彩唔係獨生子女,如果唔真後生都老左幾十年!

大宅

回覆樓主

複式洋房

mar0215 發表於 17-10-24 15:43
我父母不在港,所以不是我照顧的,可幸的是,他們身體還滿壯健。

年老時能keep倒身體安好真係一份福氣 !

別墅

回覆樓主:

有呀! 老父有肺癌, 還幸尚可行得走得, 家姐在外國, 剩我一個照顧他!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

細細細路仔 發表於 17-12-1 10:01

呢句真

複式洋房

回覆樓主

有呀!
爸爸中風,右邊身半癱瘓,不能説話。媽媽有脊髓側灣,不能走遠路,現兩老和工人做,離我家五分鐘,我是獨身子女

水晶宮

“身體健康”好似係普通願望/祝福。但“身體健康”唔係每個人都可以擁有。

所以擁有健康既身體, 我地應該感恩及珍惜。
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 17-12-5 13:49
“身體健康”好似係普通願望/祝福。但“身體健康”唔係每個人都可以擁有。

所以擁有健康既身體, 我地應該 ...
Totally agree

侯爵府

有. 要陪診

子爵府

與87歲老爺同住,老公成日要陪去覆診,食物要整碎同埋整"NUM"些,好彩佢行得走得,早兩年佢肺炎入院,住院成2個月,老公都幾辛苦

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

與老爹同住。 佢好聰明,雖然腳力麻麻,但係有工人幫手暫時ok。舊年甲型流感肆虐,佢好聰明揀咗私院,如果唔係,嗰 500個中嘅400個,都唔知佢會唔會中招。

琥珀宮

333s 發表於 17-10-24 13:50
有冇人需要照顧父母?
陪診, 飲食?

家族中有個伯嫲,過百歲,老人院住,腳已行唔到,只有一個仔係香港,其他移晒民。
聽落有d唏噓……

首頁

尾頁

跳至