醫護健康

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

333s 發表於 18-4-3 13:47
大家互訴心中的不快, 面前困難, 互相參考下。大家都有得益。 win win 呀。

佢上咗半年老人中心for腦退化嘅課程已經好啲,因為佢開始接受自己有.
下週開始我同佢一齊上堂做活動,希望我可以多啲耐性
月光很美麗☺

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

333s 發表於 18-1-27 08:46
是。就算有个工人, 家人都要負責一part 。我媽 2月-3月有成 8-9個期要去覆診。
我本身也有多个覆診期。 ...

我媽做完大腸癌切割手術後就唔願郁,可剛先接出院,要用尿片。我,身心都累,又唔想送佢入老人院,但自己身體亦快撐唔住了,可以點,我好想一晚瞓天光

琥珀宮

hyngok 發表於 18-4-24 13:53
我媽做完大腸癌切割手術後就唔願郁,可剛先接出院,要用尿片。我,身心都累,又唔想送佢入老人院,但自己 ...

先找社工, 老人享有的福利。 協助媽媽.....
然后再申請工人, 自己會病倒的。

正如以前老媽... 工人休息, 大家轉流照顧老媽。
現要找"代替工人", 來照顧老媽了。 同時, 大家照樣轉流照顧老媽。 (因子女不再年青了)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

333s 發表於 18-4-24 15:13

已有工人,但我媽只要我

大宅

333s 發表於 18-4-24 15:13

我爸媽已經不在,現在只剩下我來照顧嫲嫲,她行動不便,住了幾年老人院。但果D姑娘態度不太好。我有打算接佢回家照顧,吾知可吾可以申請綜緩?

大宅

PYChow 發表於 18-4-28 22:48
我爸媽已經不在,現在只剩下我來照顧嫲嫲,她行動不便,住了幾年老人院。但果D姑娘態度不太好。我有打算接 ...

因為所有子女已經去世

大宅

PYChow 發表於 18-4-28 22:48
我爸媽已經不在,現在只剩下我來照顧嫲嫲,她行動不便,住了幾年老人院。但果D姑娘態度不太好。我有打算接 ...

如果佢住你到,申請綜援就要成個家庭收入加積蓄去計算,我剛問過

大宅

hyngok 發表於 18-4-28 22:55
如果佢住你到,申請綜援就要成個家庭收入加積蓄去計算,我剛問過

甘有咩最好嘅方法?

大宅

hyngok 發表於 18-4-28 22:55

或者可以申請政府安老院?但要輪候

大宅

PYChow 發表於 18-4-28 22:56
或者可以申請政府安老院?但要輪候

係,或者叫社工幫你排東華三院老人院,好似分兩條隊排三門仔個幾間幾好㗎

大宅

hyngok 發表於 18-4-28 22:58
係,或者叫社工幫你排東華三院老人院,好似分兩條隊排三門仔個幾間幾好㗎
...

三門仔?我住屯門啊

大宅

回覆樓主:

與爸媽同住半年多開始感到壓力...爸爸上年11月中風...可自己行走但左手仍未很靈活...但我同先生星期一至五要返工....夜晚會返屋企陪佢地食飯....逢星期六都陪爸爸出去睇中醫...之後就出去飲茶....哥哥要返輪更同狗狗病重...所以佢都儘量抽時間陪爸媽有時過黎食餐夜晚飯....我家姐星期六丶日都話要出去學野....星期一至五有時過黎陪佢地食午飯....問題係我只係想間中一個星期日休息一吓....有次同家姐講佢又黑面....真係日日都掛住出去學野

大宅

回覆樓主:

星期一至五有時過黎陪佢地食午飯....問題係我只係想間中一個星期日休息一吓....有次同家姐講佢又黑面....真係日日都掛住出去學野..媽咪有時就好執著....我叫佢俾多的自理既野爸爸做番....佢就因為自己個人急就幫佢做埋....其實咁爸爸就會愈來愈少用有事隻手....爸爸又有失眠情緒問題....唉...真係好辛苦...想係到講吓

大宅

bblw 發表於 18-4-29 19:43
星期一至五有時過黎陪佢地食午飯....問題係我只係想間中一個星期日休息一吓....有次同家姐講佢又黑面....真 ...

可以同家姐,阿哥夾下每人照顧嘅時間嗎?

琥珀宮

bblw 發表於 18-4-29 19:43
與爸媽同住半年多開始感到壓力...爸爸上年11月中風...可自己行走但左手仍未很靈活...但我同先生星期一至五 ...

假日, 子女都很忙, 請工人, 協助是方法之一。

正如我媽, 子女有的傷殘, 長病患, 不是年青人了, 各有自己家庭。
請工人。 工人放假, 子女輪流照顧。

正好, 今次請工人星期日有時會休, 公眾假她不想休。
開支大了些。

假如要省開支, 也可以。菅理安排工人。
帶飯, 家人聚餐, 由工人煮。

凡事都有方法。子女要健康。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

PYChow 發表於 18-4-29 21:06
可以同家姐,阿哥夾下每人照顧嘅時間嗎?

我會試同佢地講....我只係覺得咁大個人都諗到既野...點解要人開口呢....正如我都有同家姐講唔好玩咁多...佢就黑我面....人就係咁自私

大宅

bblw 發表於 18-4-29 21:56
我會試同佢地講....我只係覺得咁大個人都諗到既野...點解要人開口呢....正如我都有同家姐講唔好玩咁多... ...

我明白個種壓力,我已接近崩潰,所以,我可能會選擇送佢去老人院了

333s    發表於 18-5-18 12:06
333s    發表於 18-5-18 12:06

大宅

hyngok 發表於 18-4-29 22:24
我明白個種壓力,我已接近崩潰,所以,我可能會選擇送佢去老人院了

壓力真係愈來愈大....我地仲要商量究竟裝修好爸媽住個到之後請工人....還是賣咗佢再買一間全新大的一齊住....但佢地出入會冇咁方便...仲知就煩啦...當然要再等爸爸想清楚想住邊到最重要

大宅

hyngok 發表於 18-4-24 16:39
已有工人,但我媽只要我

好明白....正如我爸爸只要媽咪....而媽咪唔要工人...唉

子爵府

2019新春慶豚圓

bblw 發表於 18-4-30 00:15
好明白....正如我爸爸只要媽咪....而媽咪唔要工人...唉

勸吓你阿媽,夾份請工人,可以舒緩大家嘅壓力!

333s    發表於 18-5-4 21:46

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊