心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

明明係個女唔岩,鬧完佢心痛之餘重有內疚感!好似覺得鬧錯佢咁
諗番以前比呀媽用對眼(例)一(例)我地就乖哂 家下我(例)個女 佢就問媽咪你隻眼係咪唔舒服呀
叫佢做功課、溫習,唔係話眼訓就話肚餓,再唔係就話要飲水 總知就用哂所有方法 去拖長d野黎做 總知就勞氣到c 呀女你想點呀!就黎激c呀媽搵山拜啦

公爵府

重有前日我去接呀女補習、聽到呀女同個miss講、我呀媽成日都鬧我架啦!好傷心 原來我響呀女心目中係咁既!當時好唔開心 呀女講真!媽咪點會想鬧你呀!我都想好溫柔咁對你!我好 聲好氣你就唔聽,係要我開大個喉嚨黎鬧你!你估呀媽真係唔心痛既咩

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

吾會....

公爵府

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 10:45 發表
吾會....

你就好啦!都唔明點解我會有

大宅

我囡囡好細, 我打佢手手, 同鬧完佢,
我都有D眼濕濕

珍珠宮

我孖妹 5 歲...好多時都吾聽我講 ( 尤其系孖大 )...好硬頸...話吾聽果陣...我就同佢地鬥軟皮蛇

例如佢地吾做功課...我就話系佢地吾識寫字...媽咪無所謂喎...不過第日就無老闆請佢地做工作

又例如佢地好鍾意系 sofa 跳黎跳去...通屋跑黎跑去我就會話...你地鍾意我無所謂...不過一陣撞親 hum 親...我一定吾會攬番你錫番你...因為系你吾聽我講先會整親嘅...亞女都試過跌到系地喊...我真系吾 show 佢...過左一陣先呵番佢...同佢講...如果佢一早聽我講...就吾會跌到...佢地就會記住 lor

靜藍大過孖妹...我吾知軟皮蛇 lee 個方法 arm 吾 arm 佢...不過有 d 小朋友系好有自己嘅性格...你越管得佢嚴...佢就越反抗...正如一個波...你越大力拍...反彈力就越大...就好難捉實

珍珠宮

因為系佢地吾啱...我試過 2 次同大女彊持..佢真系反抗我..激到我喊 咁你話我點會內疚

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-19 11:03 發表
你就好啦!都唔明點解我會有

男爵府

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 11:34 發表
我孖妹 5 歲...好多時都吾聽我講 ( 尤其系孖大 )...好硬頸...話吾聽果陣...我就同佢地鬥軟皮蛇

例如佢地吾做功課...我就話系佢地吾識寫字...媽咪無所謂喎...不過第日就無老闆請佢地做工作

又 ...

你既教法同我好似,我都係,佢越想做危險野我就比佢做(甘係有限度情況下),我講佢5聽,就比佢撞下板(不過你要狠心先得) ,甘佢下次g衰,5會亂黎,e+教佢地,真係要鬥智鬥力架

孖媽,比個5好喎

珍珠宮

好在 so far 都 work 遮

原帖由 vswy 於 09-2-19 11:44 發表

你既教法同我好似,我都係,佢越想做危險野我就比佢做(甘係有限度情況下),我講佢5聽,就比佢撞下板(不過你要狠心先得) ,甘佢下次g衰,5會亂黎,e+教佢地,真係要鬥智鬥力架

孖媽,比個5好喎 ...

大宅

我都好少鬧亞女 唔係亞女乖 而係我用既方法同你地一樣 要等佢知道我已經提醒佢 佢仍然繼續做就要承擔後果 當佢跌過一次之後 佢就唔會再去做架啦

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我一d內疚都冇, 次次比佢激到彈彈下, 好多時, 同佢開片, 我喊晒, 佢都未喊, 我覺得我同佢既角色掉轉左!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

公爵府

原帖由 笑死人 於 09-2-19 11:20 發表
我囡囡好細, 我打佢手手, 同鬧完佢,
我都有D眼濕濕

咪係囉!以前比呀媽打到飛街!呀媽都冇眼濕濕啦

公爵府

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 11:34 發表

又 ...

乙水又乙水過、鬧又鬧過、獎星星都試過 總知佢每日都要挑(箭)你既極限

公爵府

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 11:37 發表
因為系佢地吾啱...我試過 2 次同大女彊持..佢真系反抗我..激到我喊 咁你話我點會內疚

因為我鬧完佢!佢個可憐樣令我好似鬧錯佢咁

公爵府

大D你就知冇用架啦!以前我都係咁對佢架!但係一路大,一路就冇用架啦!因為佢地乜都想試下,佢地唔係唔信你!係因為佢地(浩)奇

公爵府

原帖由 mclam 於 09-2-19 19:28 發表
我一d內疚都冇, 次次比佢激到彈彈下, 好多時, 同佢開片, 我喊晒, 佢都未喊, 我覺得我同佢既角色掉轉左!!

我都好驚我都係咁呀

珍珠宮

小朋友細都仲可以嘅...大 d 就吾知啦...我都驚第時亞女大左...句句頂行我呀

原帖由 paggie88 於 09-2-19 17:46 發表

我都好少鬧亞女 唔係亞女乖 而係我用既方法同你地一樣 要等佢知道我已經提醒佢 佢仍然繼續做就要承擔後果 當佢跌過一次之後 佢就唔會再去做架啦 ...

珍珠宮

孖大 5 歲...都試過 2 次 激到我喊啦

原帖由 mclam 於 09-2-19 19:28 發表

珍珠宮

而家 d 細路矜貴..父母都未必捨得體罰佢地

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-19 19:30 發表

咪係囉!以前比呀媽打到飛街!呀媽都冇眼濕濕啦

珍珠宮

所有鬥軟皮蛇 lor

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-19 19:35 發表

乙水又乙水過、鬧又鬧過、獎星星都試過 總知佢每日都要挑(箭)你既極限

首頁

尾頁

跳至