心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果情況許可...等佢撞下板...睇佢識識驚

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-19 19:42 發表

大D你就知冇用架啦!以前我都係咁對佢架!但係一路大,一路就冇用架啦!因為佢地乜都想試下,佢地唔係唔信你!係因為佢地(浩)奇

翡翠宮

畀面勳章

試過有一次,我好惡咁鬧個女,佢一粒聲都唔出,之後同我講:「媽咪就算你點鬧我,我都唔會嬲你,我都係咁中意你,你打我唔駛講對唔住,因為你係我媽咪黎架。」

之後我真係覺得好內疚,覺得自己EQ好低。

公爵府

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 22:58 發表
小朋友細都仲可以嘅...大 d 就吾知啦...我都驚第時亞女大左...句句頂行我呀

唔洗等第時!因為快你就知

公爵府

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 23:01 發表
而家 d 細路矜貴..父母都未必捨得體罰佢地

我都有打架!不過就草埋一次過囉

公爵府

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 23:04 發表
如果情況許可...等佢撞下板...睇佢識識驚

我成日都有提佢唔好咁樣咁樣!不過佢唔聽我講架

公爵府

原帖由 mother904 於 09-2-19 23:13 發表
試過有一次,我好惡咁鬧個女,佢一粒聲都唔出,之後同我講:「媽咪就算你點鬧我,我都唔會嬲你,我都係咁中意你,你打我唔駛講對唔住,因為你係我媽咪黎架。」

之後我真係覺得好內疚,覺得自己EQ好低。 ...

嘩!你個女幾大呀!好識講野喎!如果我個女咁同我講我實 唔識收聲呀

水晶宮

畀面勳章

會咖 ~ 雖然有時仲嬲緊, 但都會心痛咖
不過好在呀仔唔算洩, 由細到大甚少激到
我出手打(有都係大力打兩下pat pat),
但"鬧"就多囉, 每晚返屋企同佢check功課
同檢查書包時就火到黎埋

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我唔會喎 我成日同呀囡講係你曳我先鬧你咋, 攪到媽咪成日咁勞氣, 係呀囡你唔啱咋, 我都唔想鬧你架, 佢就點晒頭知自己曳, 好明咁囉, 不過下次又黎過囉 (呀囡就黎5歲)
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

禁止訪問

公爵府

原帖由 miffy 於 09-2-20 10:31 發表
我同阿仔都有為做功課和溫習開片, 無法學校實在太多功課測驗考試, 又太少時間, 我火黎就炳, 我都好內疚, 唯有多看教親子洗腦, 和多企在佢果邊諗。

其中有一本書話孩子是上天賜給你的禮物, 你應該好好珍惜和愛護他, ...

你有邊日唔橙個仔架

水晶宮

吾好話你囡囡5 歲ar..我囡就lai 9歲..米又係一樣

其實我鬧完都吾會內疚kei..反而係激到我出手就會有d內疚feel...可能肉赤同心痛la..通常我只係會打手扳/pat pat kei jet..
原帖由 monkey妹 於 09-2-20 10:03 發表
我唔會喎 我成日同呀囡講係你曳我先鬧你咋, 攪到媽咪成日咁勞氣, 係呀囡你唔啱咋, 我都唔想鬧你架, 佢就點晒頭知自己曳, 好明咁囉, 不過下次又黎過囉 (呀囡就黎5歲) ...

珍珠宮

好媽媽勳章

5會, 但佢地做d嘢唔啱我會好激心!!! 我會坐係度唔出聲嬲咗佢地, 佢2條友仔見我唔出聲叫我又唔啋人就會g錯!!

男爵府

原帖由 miffy 於 09-2-20 10:31 發表
我同阿仔都有為做功課和溫習開片, 無法學校實在太多功課測驗考試, 又太少時間, 我火黎就炳, 我都好內疚, 唯有多看教親子洗腦, 和多企在佢果邊諗。

其中有一本書話孩子是上天賜給你的禮物, 你應該好好珍惜和愛護他, ...

係呀,講得好o岩,要好好珍惜同教導 ,不過講教,真係好難.....

男爵府

我就無囉~不過其實我個仔(3歲),我一開口鬧佢,佢就會話媽媽你唔好鬧我啦~跟住我會同佢講,我都唔想鬧你架~但係你咁曳!跟住我會問佢,咁怀聽唔聽話先,咁你聽話我咪唔會鬧你囉~之後佢就會乖番~
但係,其實我反而覺得鬧仔女真係一件好辛苦既事!我都唔想成日鬧固仔,但係有時真係好激氣!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

agreed 攪到自己成個顛婆咁
原帖由 bella_law 於 09-2-20 11:03 發表
我就無囉~不過其實我個仔(3歲),我一開口鬧佢,佢就會話媽媽你唔好鬧我啦~跟住我會同佢講,我都唔想鬧你架~但係你咁曳!跟住我會問佢,咁怀聽唔聽話先,咁你聽話我咪唔會鬧你囉~之後佢就會乖番~
但係,其實我反而覺得鬧仔女真係一件好辛苦既事!我都唔想成日鬧固仔,但係有時真係好激氣!!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

男爵府

原帖由 monkey妹 於 09-2-20 11:08 AM 發表
agreed 攪到自己成個顛婆

Exactly!!!

民房

最慘鬧完佢都好似聽唔到,已經當我唱歌.

大宅

原帖由 MrsHo98 於 09-2-19 22:58 發表
小朋友細都仲可以嘅...大 d 就吾知啦...我都驚第時亞女大左...句句頂行我呀

而家暫時都仲可以控制得到 再大D我都唔知會點 因為佢地諗野/學野多左 一定有D新野去挑戰我地

大宅

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-19 23:57 發表

我都有打架!不過就草埋一次過囉

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-20 00:00 發表

嘩!你個女幾大呀!好識講野喎!如果我個女咁同我講我實 唔識收聲呀

佢而家五歲,講呢番話時係四歲。

首頁

尾頁

跳至