心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我bb 未出世, 可能真係唔知做人媽媽係點..
我家姐果女由細到大都係我屋企大...
鬧佢打佢...我會喊得快過佢....
我好激氣果陣....唔好同佢講野...等自己平服番.........
再去同佢唸佛經 (持續一小時說教...根本得我講冇佢講, 同佢分析事件經過, 她做錯了什麼, 為什麼我要罵她, 事情不好對她將來的影響, 她的行為引起家人的不便, 哪位家人會痛心她的所作所為, 為什麼家人要指出她的錯處....等等等等.............如果佢仲未悶死....重覆再講一次.........)
直至佢冇耐性, 明白被阿媽煩死既真理.如果仲係唔得, 我家會採用三娘教子法, 先由我跟妹妹說教(2個輪流單打佢), 我媽再勸, 我姊再鬧, 重覆使用, 她不太敢叛逆我們了. (我爸會當疼愛她的角色, 使她不致於想離家出走)

不過要趁佢未到反叛期前使用.....大左好難教....

我以前同人補習, 都係同d 小4-小6既學生補...真係越大越難教

男爵府

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-20 02:59 PM 發表

講真做父母既!冰到想成日鬧仔女呀!但係佢地成日都要激我地!好似要我地鬧佢,佢先覺我地錫佢咁

係囉~D小朋友既思想好奇怪!

男爵府

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-20 03:04 PM 發表

所以做呀媽就好慘啦!又要做社工、又要做補習老師、又要從做佢好朋友、又要智囊團.............

我地已經變左一個萬能既阿媽!!!

公爵府

原帖由 cky_01b 於 09-2-20 23:39 發表
會架~~~

次次大力出手打佢之後我都會喊~~~

唔知點解覺得自己打錯佢~~~

細力打佢...佢就扮下慘~~~

博人鍚番~~~

咪係囉!唔知好似我地虐待佢咁

公爵府

原帖由 焱焱 於 09-2-21 00:09 發表
藍媽
咁你個日係騰騰地盤鬧我:-( ,你有無內疚感呀??

個天對我幾好,我對仔女好懂事.

不過阿仔2歲個陣,我病左,但係個仔唔肯訓晏覺,叫極都唔肯訓.........我好辛苦,佢又不停煩我....就咁我打左佢一巴,佢真係無辜.... ...

哈哈!我冇呀!而且我都冇鬧你:lol :lol

你咪好囉!對仔女對你咁好

公爵府

原帖由 lalababe520 於 09-2-21 11:58 發表

你可以反問番去答案嘛~~~ 等佢自己諗~

佢而家唔問點解啦!成日就講(有咩問題呀)

公爵府

原帖由 lalababe520 於 09-2-21 12:07 發表
我bb 未出世, 可能真係唔知做人媽媽係點..
我家姐果女由細到大都係我屋企大...
鬧佢打佢...我會喊得快過佢....
我好激氣果陣....唔好同佢講野...等自己平服番.........
再去同佢唸佛經 (持續一小時說教...根本得我講 ...

係呀!又勞心又勞力

公爵府

原帖由 bella_law 於 09-2-21 12:50 發表

係囉~D小朋友既思想好奇怪!

總知就好似你果日唔鬧過佢!佢就會好似缺少母愛咁

公爵府

原帖由 bella_law 於 09-2-21 12:51 發表

我地已經變左一個萬能既阿媽!!!

你想唔變都好難啦

大宅

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-19 10:44 發表
重有前日我去接呀女補習、聽到呀女同個miss講、我呀媽成日都鬧我架啦!好傷心 原來我響呀女心目中係咁既!當時好唔開心 呀女講真!媽咪點會想鬧你呀!我都想好溫柔咁對你!我好 聲好氣你就唔聽,係要我開大個 ...

靜藍媽媽,

same case/ situation. 係咪囡都係咁??!!

男爵府

回覆 # 的文章

我個仔夠係, 我仔得3歲, 有時佢好百厭激到我好嬲, 我打佢手板佢就望下隻手扮好痛咁, 咁佢好驚我阿媽的MA, 有一次阿仔好百厭我就同佢講我話"如果你再百厭我就叫婆婆過離打你"之後我個仔好快咁答我"婆婆離度先算啦"我即時O曬咀, 冇諗過剛滿3歲既小朋友會識咁駁我咀, 真係激死我!!!

男爵府

原帖由 靜藍媽媽 於 09-2-21 11:07 PM 發表

你想唔變都好難啦

呢D野原來真係迫出黎架>_<!

男爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 09-2-23 05:29 PM 發表
我個仔夠係, 我仔得3歲, 有時佢好百厭激到我好嬲, 我打佢手板佢就望下隻手扮好痛咁, 咁佢好驚我阿媽的MA, 有一次阿仔好百厭我就同佢講我話"如果你再百厭我就叫婆婆過離打你"之後我個仔好快咁答我"婆婆離度先算啦"我 ...

我個仔同你個仔一樣,未夠三歲己經認得駁咀啦~唉~

大宅

原帖由 bella_law 於 09-2-23 20:48 發表

人人常歡笑 不要眼淚掉

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

激到我開到口話佢..
一定係阿女錯先...
that”s why 我一定唔會話咩內疚...

公爵府

原帖由 NandM 於 09-2-23 16:10 發表

靜藍媽媽,

same case/ situation. 係咪囡都係咁??!!

係呀!係做仔女既都係咁

公爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 09-2-23 17:29 發表
我個仔夠係, 我仔得3歲, 有時佢好百厭激到我好嬲, 我打佢手板佢就望下隻手扮好痛咁, 咁佢好驚我阿媽的MA, 有一次阿仔好百厭我就同佢講我話"如果你再百厭我就叫婆婆過離打你"之後我個仔好快咁答我"婆婆離度先算啦"我 ...

講樣野你知啦!家下D細路好醒架!點同我地以前呀!家下佢地D奶粉下下都有DHA ,ARA呀!
我個女3歲果陣!佢有一次大便!跟住佢叫佢老豆去倒c,佢老豆話點解要我倒呀!比人知道我咪好冇面囉!跟住個C女包話!(家下叫你倒,又唔係叫你講、你唔講咪冇人知囉)激到佢老豆c拱制呀

公爵府

原帖由 bella_law 於 09-2-23 20:47 發表

呢D野原來真係迫出黎架>_

公爵府

原帖由 bella_law 於 09-2-23 20:48 發表

依D叫口齒令利

男爵府

原帖由 腩媽 於 09-2-24 06:43 PM 發表

依D叫口齒令利

第日返學都有咁精令就好囉!

首頁

尾頁

跳至