自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

同朋友傾計,我只講咗二句未講完,無回應過,我講講下佢轉去第二個話題,我好憎人係咁,好唔尊重人

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

回覆樓主

介意

男爵府

有,有個舊同事,無論同佢講乜,兩句後佢都講番佢自己…
我仲要保持禮貌聽,其實唔想聽

wcpcelia    發表於 17-10-25 10:01

子爵府

我都幾唔鍾意, 平時講無聊野就是但啦, 但有時真係想抒發自己野, 如果咁我唔同佢傾.

cqwert    發表於 17-10-25 10:57

伯爵府

回覆樓主

如果只係一次半次冇問題,但經常/次次都係就極介意
我之前接觸過一個人就係咁,最搞笑係佢問我問題,當我答個時,佢就轉話題

珍珠宮

回覆樓主:

好明顯唔係聽緊你講野啦

珍珠宮

我有幾個朋友都係咁,佢講就不停講,到我講佢就無心機聽,一係打斷我佢自己講返自己嘢,一係睇電話或東張西望或搞呢樣果樣,感覺好吾尊重我。以前會好無癮,而家會以其人之道還其人之身

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cqwert 發表於 17-10-25 09:21
同朋友傾計,我只講咗二句未講完,無回應過,我講講下佢轉去第二個話題,我好憎人係咁,好唔尊重人
...
我會咁架。
例如有親戚問我人工、小朋友成績,或同事和我講人是非,是自己不感興趣或不想表態的話題,我會立即轉口風講另一樣野。

水晶宮

回覆樓主:

有,所以我都唔太當對方係朋友,下次盡量唔講,聽佢慢慢講

水晶宮

回覆樓主:

講咩話題先?

珍珠宮

tester5 發表於 17-10-25 09:46
我會咁架。
例如有親戚問我人工、小朋友成績,或同事和我講人是非,是自己不感興趣或不想表態的話題,我會 ...
你呢種係人地想8你家事,樓主應該係講緊大家互相傾吓閒計時,有d人只係想自己講,吾想聽人講

珍珠宮

回覆樓主:

有d人係咁,唔好上心! 我有個fd都係差唔多,佢有嘢嗰陣就要打你whatsapp係咁講,見面時我呻左兩句自己嘢,無論咩事,第一句就答“算啦算啦, 食嘢啦!” 有d人係咁

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

有,太自我中心,成日想人聽佢講野

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我以前識一個,現在已經因為佢太自我中心、撩事鬥非、出口傷人、不可一世、有佢講無你講、以踩我為樂,而斷交!

佢可以一來到一個飯聚,就機關鎗咁講昨晚佢煲完劇的劇情,其實無人睇過、無人有興趣,但基於禮貌,都無出聲,通常我們都比佢講一陣,搵機會才截停佢,講其他嘢。

尤其是初相識時,我講第一句未完,佢已經東張西望,再插口講其他嘢,之後我少出聲,又話我唔講嘢、古肅。

現在已經斷絕來往,真是走得太遲!

大宅

我有這類朋友,永遠都只有她講冇你講。
同樓上JM講的一樣,當你講嘢時,
佢就响度玩電話,覆whatsapp同東張西望,
完全唔識尊重人。
我仲試過有嘢想呻,咪打電話比佢囉,唸住呻吓,點知佢一接通個電話,就係咁講自己嘢,
不斷講,不停講,講講吓就同我講:唔講喇,我要湊仔放學啦!而我係仲未呻過我想呻嘅嘢囉!

珍珠宮

回覆樓主:

我試過同a 交談緊,b格硬截住我哋講第2樣無聊野,超冇禮貌。

cqwert    發表於 17-10-25 11:24

侯爵府

我有個朋友 成日講佢追星嘅嘢⋯⋯問心⋯⋯我接唔到落去
一黎佢成日講 成日講x10000
仲有 我都有中意嘅歌手 佢就會踩我中意個個
我點接落去?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 cqwert 的帖子

都識一件呢D人5個人坐係道,佢望住人問一樣野,人地岩岩開口答話都冇兩句,佢又望住第二個問人野,攪到4個人同時接4條問題,真係好憎呢D人,次次我見到佢來,一定唔會同佢講野,次次佢會話我做咩唔采佢,我唔答架,笑笑口就算.
<br><br>

公爵府

halthepooh 發表於 17-10-25 09:37
有,有個舊同事,無論同佢講乜,兩句後佢都講番佢自己…
我仲要保持禮貌聽,其實唔想聽 ...

我以前都有個朋友係咁, 無論傾乜嘢, 最後都係講返佢自己。佢自我中心到一個點, 我只能寫個服字。

後來絶交了, 當然唔係單單為呢件事, 仲有好多嘢, 不過諗返當時同佢傾計, 極度無癮。

首頁

尾頁

跳至