自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家有冇去過?
日本名餐廳爆造假 普通但馬牛充神戶牛出售

日本神戶牛被喻為三大和牛之一,享譽盛名,吸引不少饕客慕名而至。惟近日有日本著名餐廳竟然爆出,以較廉價的普通但馬牛來冒充神戶牛出售,並在過去一年半間賣出大約3200份套餐,獲利高達1000萬日圓(約68.7萬港元)。負責營運有關餐廳的組織周一(23日)召開記者會公布事件,同時在網站發聲明道歉,涉事餐廳現已暫時停業。

爆出醜聞的是由日本全國農業協同組合聯合會兵庫縣本部(簡稱JA全農兵庫)直接經營的「神戶Plaisir」餐廳,位於神戶市中央區的總店。據報,JA全農兵庫方面在本月16日收到內部舉報;餐廳主廚其後承認,從去年4月開始,以等級較低的但馬牛柳代替神戶牛柳,提供給客人食用。餐廳調查後亦發現,神戶牛柳的進貨量與銷售量出現差異。

JA全農兵庫本部長曾輪佳彥周一召開記者會,就事件向公眾鞠躬致歉。他表示,店內的神戶牛經常供不應求,指事件嚴重影響了神戶牛的聲譽,會好好反省,稱未來若出現神戶牛不足的情況,會婉拒客人點餐的要求。

據JA全農兵庫在網站登出的道歉啟事寫明,目前已有第三方的調查單位介入事件。有關單位亦會調查位於東京銀座的分店,是否有同樣以但馬牛冒充神戶牛出售的情況,2間餐廳在調查期間皆暫時停業。他們亦已設立專線,並願意向能夠提供收據的客戶退款。

據知,兩款牛柳每100克的售價相差2500日圓(約171港元)。神戶Plaisir的總店於2008年4月開業,其以神戶牛等兵庫縣出產的食材,烹調的特色料理,深受食客歡迎。神戶Plaisir在2016年8月,於東京銀座開設分店。

神戶牛被喻為國寶級和牛,與松阪牛、近江牛並稱為日本三大和牛之一。只有未經過產子或閹割、血統純正的但馬牛,才可被稱為神戶牛;而且其去皮、頭和內臟的骨腿肉重量必須在470kg以下,霜降程度在6級以上,紅肉比率是A-B級才入圍。而所有神戶牛可在神戶肉流通推進協議會的網上「但馬牛血統證明系統」作證明,十分講究。

珍珠宮

回覆樓主

呢單新聞應該無乜人關心

將日本變成某國,肯定成為hit post

RelaxHippo    發表於 17-10-26 22:29
華華子    發表於 17-10-26 16:55

男爵府

呢間都好多人推介架,我幾次都就唔啱時間,冇去到神戶正式食一次!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

製鋼又造假, 牛肉又平嘢充靚貨, 都唔知仲有幾多未浮上面, 唉

男爵府

其實都唔關乜嘢國家嘅事, 經濟唔好就自然會有人造假。 近年台灣經濟下滑亦都越來越多造假事件。

其實唔止最近神戶製鋼同呢單神戶牛,日本人造假事件近年越來越多,絕對係同經濟衰退有關。

RelaxHippo    發表於 17-10-26 22:30

珍珠宮

2024年龍年勳章

goo_littlebb 發表於 17-10-26 16:46
製鋼又造假, 牛肉又平嘢充靚貨, 都唔知仲有幾多未浮上面, 唉

最怕係將d幅射食品產地做假,出口去崇日地區例如台灣同香港。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

點解日本日日爆呢D新聞。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

woodpecker 發表於 17-10-26 16:57
最怕係將d幅射食品產地做假,出口去崇日地區例如台灣同香港。
好似都有出現啦, 原本標為福島出產地依家改名唔用福島而用另一個附近嘅縣名做出產地。即係舉例深水食物出咗問題咪改為寫成九龍出產囉。 外國人鬼知九龍同深水埗嘅分別咩。總之見到出產地唔係福島就安心啦。

珍珠宮

jonwu 發表於 17-10-26 17:57
好似都有出現啦, 原本標為福島出產地依家改名唔用福島而用另一個附近嘅縣名做出產地。即係舉例深水食物出咗 ...

所以我不買任何日本食物,免卻這個風險。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 17-10-26 17:04

根據蟑螂理論,當你發現了一隻、兩隻蟑螂的時候,可能它們已經繁殖了一大堆,只是暫時沒有全部發現而已。

珍珠宮

jonwu 發表於 17-10-26 16:54
其實都唔關乜嘢國家嘅事, 經濟唔好就自然會有人造假。 近年台灣經濟下滑亦都越來越多造假事件。

其實唔止 ...

認同,經濟差就會賤物鬥窮人,商家要大力壓縮成本,就要偷工減料、或者用不合規格的原料。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

最討厭係佢哋90度鞠躬個樣,呢個先最假。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 17-10-26 17:04

你應該問,點解日本最近成日爆造假新聞,但又無乜人提又無被放大

換左係內地,呢個post 一個鐘就已炒20版
然後大家加多句,內地只有xx係真

子爵府

回覆樓主

人性出來了

子爵府

jonwu 發表於 17-10-26 15:26
大家有冇去過?
日本名餐廳爆造假 普通但馬牛充神戶牛出售

呢間仲食咗兩次

男爵府

回覆樓主:

日本人不嬲得面果浸

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 17-10-26 20:50
你應該問,點解日本最近成日爆造假新聞,但又無乜人提又無被放大

換左係內地,呢個post 一個鐘就已 ...
你咁率直嘅

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至