美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近買左保濕gel mask,想問下其實保濕mask可唔可以敷埋眼架?

大宅

虎到金來勳章

眼部周圍只有面部肌膚的4分之1,0.04毫米,没有汗腺,也没有皮脂腺,也就是没有毛孔,不會流汗,也不容易吸收,膠原蛋白含量最少,最脆弱的肌膚,所以眼部周圍只能用屬於眼部的護膚品,不可以把精華、乳液用在眼睛周围,我想面膜也不適宜。眼睛周圍只可以用眼霜或是眼部精華!長期把不屬於眼部的保養品用在眼睛周圍,會造成脂肪粒的堆積、還有黑色素的沉淀

公爵府

回覆樓主:

市面上都有好多 eye mask, 我相信,有 eye mask嘅出現,即表示一般 face mask係唔適合用於眼部,等同有 eye make up remover 嘅產品出現一樣。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

無糖茶妹 發表於 17-10-28 00:02
最近買左保濕gel mask,想問下其實保濕mask可唔可以敷埋眼架?
...

我冇

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

正常應該paper mask都唔會搽埋眼,因為驚會起粒粒?

男爵府

我懶........所以我會敷埋眼暫時都無咩事.

男爵府

mymarigold 發表於 17-10-28 09:09
市面上都有好多 eye mask, 我相信,有 eye mask嘅出現,即表示一般 face mask係唔適合用於眼部,等同有 eye ...

呢個都有道理,不過我自己有覺得化妝品係商人奸計以前會分到好細,而家就會講求一樣可以做到好多野,不過就唔肯定護膚品係唔係,想睇下大家習慣

男爵府

omax 發表於 17-10-29 04:02
我懶........所以我會敷埋眼暫時都無咩事.

你會敷眼底?會唔會敷埋眼蓋架?

公爵府

無糖茶妹 發表於 17-10-29 21:03
呢個都有道理,不過我自己有覺得化妝品係商人奸計以前會分到好細,而家就會講求一樣可以做到好多野 ...

身體唔同部位皮膚有別,正如唔會用沐浴露洗頭洗面一樣。

男爵府

emmmm 發表於 17-10-28 00:35
眼部周圍只有面部肌膚的4分之1,0.04毫米,没有汗腺,也没有皮脂腺,也就是没有毛孔,不會流汗,也不容易吸 ...

因為我就係諗緊eye mask都係mask,當然佢專出係針對眼,諗緊個分別(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

mymarigold 發表於 17-10-29 21:24
身體唔同部位皮膚有別,正如唔會用沐浴露洗頭洗面一樣。

你都有你既道理
因為我買左新Gel mask佢可以敷頸、眼底同面,諗住睇下大家習慣會唔會掂眼底

男爵府

2018復活節勳章

我無

男爵府

回覆 無糖茶妹 的帖子

淨係眼肚位咋.............

大宅

無糖茶妹 發表於 17-10-29 21:35
你都有你既道理
因為我買左新Gel mask佢可以敷頸、眼底同面,諗住睇下大家習慣會唔會掂眼底:hahaha ...

我朝朝都用 fresh rose mask 敷眼底同眼蓋,暫時無事

複式洋房

我無....我驚出油脂粒

禁止訪問

男爵府

omax 發表於 17-10-31 03:12
回覆 無糖茶妹 的帖子

淨係眼肚位咋.............

我都估唔會眼蓋既眼蓋都少出事

男爵府

lovely_pooh 發表於 17-10-31 10:44
我朝朝都用 fresh rose mask 敷眼底同眼蓋,暫時無事

朝早我就無咩時間
不過我呢排係買左thirsty skin gel mask,呢排轉凍想試下啲強力保濕mask係咪真係咁勁

男爵府

SDaisy 發表於 17-10-31 10:57
我無....我驚出油脂粒

我都易出,所以想問下

大宅

無糖茶妹 發表於 17-10-31 18:34
朝早我就無咩時間
不過我呢排係買左thirsty skin gel mask,呢排轉凍想試下啲強力保濕mask係咪真 ...

我都係敷住黎刷牙咋~ 我雙眼好乾一定朝早要敷下野,感覺良好啲
你呢個係咩牌子?好補濕的?

首頁

尾頁

跳至