自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

打算幫住公屋父母裝浴室寶。 因為安裝位置關係, 只可以裝窗口式細機(即8吋)。

我睇中左惠而浦(應該係2016年款)。 請問有無jm用緊? 評價如何?

或有無jm用其他牌子覺得好好?

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-10-29 09:23
打算幫住公屋父母裝浴室寶。 因為安裝位置關係, 只可以裝窗口式細機(即8吋)。

我睇中左惠而浦(應該係2016 ...

你要注意浴室要拉到电制先得喎,因电力都吾細,要獨立插蘇,吾可以喺电制抽條線架。

水晶宮

HLDMaMa 發表於 17-11-2 17:33
你要注意浴室要拉到电制先得喎,因电力都吾細,要獨立插蘇,吾可以喺电制抽條線架。
...

應該係用抽氣扇個位。即拆抽氣扇, 用窗口式浴室寶代替。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

lamtw 發表於 17-11-2 17:25
鐘意惠而浦個暖風暖得幾快,而且佢有得除味,我pup pup時 都feel都佢抽得幾好 。當回南天掠衫係洗手間掠 ...

thanks
天空之城, 快樂之地

公爵府

回覆樓主

浴室寶抽氣不能代替抽氣扇

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

最好確保夠位安裝

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-11-2 17:37

你窗口式可能耗電冇甘大,我係天花既耗電量大D,抽氣扇用电量較低,有時可連埋燈制開的。所以你問请楚師傅先安装較好。

翡翠宮

我今年年頭就係拆抽氣扇,用抽氣扇個位裝左8吋迷你浴室寶~

用左大半年,真心好用到不得了~

我個人覺得用得8吋機,廁所都應該唔會好大,佢個抽氣功能我覺得ok~

我日日用佢黎抽乾衫,正到無朋友~

不過,我唔係惠而蒲,係rasonic~

水晶宮

HLDMaMa 發表於 17-11-2 19:22
你窗口式可能耗電冇甘大,我係天花既耗電量大D,抽氣扇用电量較低,有時可連埋燈制開的。所以你問请楚師傅 ...

我係屋但附近工聯會買係包安裝, 應該可以的。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

回覆樓主

請問有無人用金章牌 / 其他牌掛牆式浴室寶? 耐用嗎? 佔位嗎?

水晶宮

小manman 發表於 17-11-2 19:52

我都有考慮買 Rasonic
天空之城, 快樂之地

大宅

小manman 發表於 17-11-2 19:52

請問呢部機連埋安裝大約多少錢?
想買部比阿媽用,係咪装左冲涼無咁凍?

翡翠宮

咖啡戀人 發表於 17-11-2 21:24
請問呢部機連埋安裝大約多少錢?
想買部比阿媽用,係咪装左冲涼無咁凍?
...

係呀!!

我屋企有小朋友,以前最先個陣要拉個暖風機入廁所,但拉出拉入好唔方便,又容易kick到條電線,之後係廁所搵個梗位擺,但又怕彈到水,用完散完熱要搵個套笠住~

因為我住呢度買個陣已經裝修好,個陣已經想裝天花浴室寶,但佢整得個假天花離天花太近,唔夠位裝~

係上年開始出左8吋迷你窗口機,又可以用番抽氣扇個位,唔使再拉線~

裝左真係超方便~

我記得當時機價好似$1380,安裝$450

男爵府

月餅勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

大家覺得如裝了浴室寶,還需要媒氣乾衣機嗎?

水晶宮

小manman 發表於 17-11-3 10:21
係呀!!

我屋企有小朋友,以前最先個陣要拉個暖風機入廁所,但拉出拉入好唔方便,又容易kick到條電線, ...

你部 Rasonic 都係8吋?
天空之城, 快樂之地

男爵府

我問過師傅,佢話唔可以直接係抽氣扇位攞電,因為唔夠力,要另外拖電,所以你要問清楚

水晶宮

lamwwjd 發表於 17-11-3 16:18
我問過師傅,佢話唔可以直接係抽氣扇位攞電,因為唔夠力,要另外拖電,所以你要問清楚
...

我係拆左抽氣扇唔要, 用浴室寶喎。 唔係從抽氣扇偷線出黎喎。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆 PCCW2319 的帖子

我明你意思,我開頭都係打算這樣,但師傅check 過,供電給抽氣扇的電制support 唔到浴室寶,好似要什麼13A 先得,所以你最好 check 一下
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23989283

水晶宮

lamwwjd 發表於 17-11-3 16:50
回覆 PCCW2319 的帖子

我明你意思,我開頭都係打算這樣,但師傅check 過,供電給抽氣扇的電制support 唔到 ...

但我係屋但附近電器舖問過, 講墊屋苑名比佢知。 職員指左邊幾種啱我屋苑。而且仲講埋另加安裝費$500包拆埋抽扇。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至