自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我之前買日本手信俾朋友囡囡
係陪睡公仔
朋友話佢囡囡好中意
晚晚攬住瞓喎
Jm你都可以試下搵公仔陪瞓呀

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

luckluckmama 發表於 17-10-29 11:53
小朋友今年差唔多6歲,但都一定要我陪先肯瞓,我試過都儲印仔方式鼓勵佢,但都唔work , 有無jm可 ...

帶眼罩?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我個七歲同仲要陪訓,我覺得係安全感問題。反而我由得佢,總有一日佢會大個唔洗我了,所以好享受睡前講故事同陪訓的時光

男爵府

陪月勳章

sky_blue618 發表於 17-10-29 21:15
我個七歲同仲要陪訓,我覺得係安全感問題。反而我由得佢,總有一日佢會大個唔洗我了,所以好享受睡前講故事 ...

我仔都係7歲,又係要我陪訓。我都中意既但就做唔到自己野煩啲。。成日都要等佢訓左先繼續做番未做完既野。

大宅

回覆樓主:

可以就子母床,唔可以就打地鋪。一定要分開瞓先可以成功。
其實唔好聽都要講,宜家尐仔甘裙腳,都係尐老母做成,我聽過有過仔上中一都同老母瞓。都痴線既!

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我女3歲開始已經自己一間房,關燈同佢傾一陣計,講個故事,就可以走人。
可能係出世都係自行入睡,所以大左都冇呢個問題。當然除左病,痴身果時另計啦。

公爵府

sky_blue618 發表於 17-10-29 21:15
我個七歲同仲要陪訓,我覺得係安全感問題。反而我由得佢,總有一日佢會大個唔洗我了,所以好享受睡前講故事 ...

我都係
佢自己訓 半夜訓訓下 醒左一個人就驚到咸
唔忍心又俾佢過黎訓
我認我太慈母多敗兒嫁

水晶宮

回覆樓主:

我仔6M就自己一間房瞓,依家快2歲,都係沖完涼放佢落床,最後kiss gd night,等佢自己祿碌下瞓著,一路都係一覺瞓天光。

心得係,一路養成習慣,好難一下子改。如果你想依家開始做,唔好一刀切,首先你同小朋友商量買一樣佢好鍾意嘅嘢陪瞓,跟住每日洗腦話大個仔要自己瞓,bb先要人un瞓等等,總之每日睡前講,講講下到覺得小朋友可以慢慢接受,可以同佢講數,一開始一日唔陪,之後就多日子唔陪。

你都陪瞓咁耐,好難一時三刻話要佢獨立就獨立,始終都係小朋友,仲係要安全感的。

PS某程度上做媽媽都要係適當時候狠心,如果當晚話唔陪,小朋友喊死都唔好出現,否則你都係等小朋友自己提出可以自己瞓算

男爵府

引用:我個七歲同仲要陪訓,我覺得係安全感問題。

原帖由 sky_blue618 於 17-10-29 發表
Same here

我都唔捨得佢咁快大,過多兩三年佢就可能完全唔需要我架喇

大宅

yurijm 發表於 17-10-29 11:59

我之前買日本手信俾朋友囡囡

請問喺日本邊度可以買到?要買2個比個女傍身!

男爵府

回覆樓主

呢個習慣越大越難介 我大女以前都要陪瞓 但我要照顧佢初生妹妹 係佢18個月左右 我開始訓練佢 同佢講媽咪行開一陣 去廚房 或厠所 一陣會回來 每天將離開的時間加長 現在我每晚等佢飲完奶 換好片 就可以離開間房 佢自己入睡 以前陪入睡陪到我忟 因為有時佢成個鐘都未瞓

男爵府

回覆樓主

有分開房瞓?

男爵府

我個女由初生到一歲都係同我同房不同床,自己訓BB床!佢一向可以自己訓。一歲後自己一張大人床,工人訓上面,又係自己訓,晏覺同夜晚有人坐係床邊就得,有時安頓好熄燈已經自己訓。我嘅經驗係如果可以就唔好同佢一齊訓,訓慣就難戒,另外可以放啲佢鍾意嘅公仔被仔係佢張床,有安全感就可以自己訓。

伯爵府

SandyBabyChu 發表於 17-10-29 22:31
我女3歲開始已經自己一間房,關燈同佢傾一陣計,講個故事,就可以走人。
可能係出世都係自行入睡,所以大左 ...

我都係咁差唔多,大果個兩歲半,細果個三歲。越細自己訓曰容易搞,越大好似越無安全感。不過自己半夜都會起身睇下。

男爵府

回覆樓主

我個小朋友要陪訓係想人陪佢入睡,訓左就自己一間房,唔會同床的。

個個小朋友的情況都唔同,比毛公仔同夜燈都聽朋友講好有效,可以試試

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至