自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

之前屋企人驗窗拖拖下無左件事,最近收到下面封信

自知理虧,但都想問下各位知唔知仲有無得求情?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不如交咗佢拿拿聲搵人驗窗算啦,同政府部門玩呢D,一定要有合理解釋之餘又要提供理由中提及嘅supporting document,都好花精神同時間架。

APIGMA    發表於 17-11-14 17:38
wcpcelia    發表於 17-11-14 16:02
la_source    發表於 17-11-14 14:33
tom_s18    發表於 17-10-29 15:56
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

buffalo3311 發表於 17-10-29 15:22

打電話話佢知,封信有專人聽,然後拿拿林搵人驗,搞掂。
之前大廈維修驗完師傅無交,都係甘,我都收過,打去同佢講返,寄返report 就搞掂

用戶要求終止服務

回覆樓主

你call 佢問可否waive la.

我之前試過遲交BR 年費,因為信寄失了,打去問,個女仔教我寫信去要求waive 罰款,列明原因,但waive 唔waive 到就要睇個officer 點判。我照做,waive到。

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

珍珠宮

回覆樓主:

我之前都收咗這信。
馬上找人驗啦,再即刻補交報告就ok啦。
未罰錢㗎,因為佢而家正在「考慮」罰你款。

wcpcelia    發表於 17-11-14 16:02
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

貓頭雀 發表於 17-10-29 17:23
我之前都收咗這信。
馬上找人驗啦,再即刻補交報告就ok啦。
未罰錢㗎,因為佢而家正在「考慮」罰你款。

謝謝各位既分享 我會儘快驗番架啦

別墅

我都一樣,有冇師傅介紹比我,急

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

zoelam32 發表於 17-11-7 13:47
我都一樣,有冇師傅介紹比我,急

Pm左你

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

要幾多年樓齡就會強制驗窗?因為我媽個度住左好多年都無收到信要驗

大宅

回覆 dailings 的帖子

基本上政府話十年就要,同埋要睇佢幾時出信去到你屋企,收到信就搵師傅驗,我都係咁咋。

大宅

回覆 zoelam32 的帖子

我同我媽家都搵同一間,因比較完價錢最合理,師傅上門報價唔收錢,你可試試,至少我推介過俾其他朋友都話good!希望幫到你,已PM :)

珍珠宮

wf2b 發表於 17-11-14 14:41
回覆 zoelam32 的帖子

我同我媽家都搵同一間,因比較完價錢最合理,師傅上門報價唔收錢,你可試試,至少我 ...
please check pm

別墅

buffalo3311 發表於 17-10-29 15:22

快D揾師傅驗窗及交文件去屋宇署, 因我單位又就deadline岩驗完, 好在師傅好人快手同埋價錢公度!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都未罰, 你立即找人驗左佢, 有期就立即通知BD你已經做緊. 一般收紅色信之後都有一兩個月至告.

就算真係告, 初犯都係一兩千既事, 係要上庭麻煩.

大宅

回覆 loved 的帖子

已俾資料你,希望幫到手。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dailings 發表於 17-11-7 14:09
要幾多年樓齡就會強制驗窗?因為我媽個度住左好多年都無收到信要驗

10年以上既樓(不高於三層的住用樓宇除外)就有機會要驗, BD 會每年會選定一D 目標大廈要求驗窗, 所以唔一定中, 當然越舊既樓中既機會越大.

http://www.bd.gov.hk/chineseT/services/index_mwis_overview.html

大宅

2024年龍年勳章

我想問問, 是否自置居所先要搵人驗架, 因為我住公屋, 究竟需唔需要驗架呢??

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

clpapa 發表於 17-11-14 15:47
10年以上既樓(不高於三層的住用樓宇除外)就有機會要驗, BD 會每年會選定一D 目標大廈要求驗窗, 所以唔一 ...

明白,因為我個度廿年樓齡架啦,都未中過

版主

高瘦平 發表於 17-11-14 15:51
我想問問, 是否自置居所先要搵人驗架, 因為我住公屋, 究竟需唔需要驗架呢?? ...
強制驗窗計劃

強制驗窗計劃規定樓齡達 10年或以上的
私人樓宇(不高於三層的住用樓宇除外)的業主, 如接獲屋宇署送達法定通知,須委任一名合資格人士就樓宇的所有窗戶進行訂明檢驗,並負責監督檢驗後認為需要進行的訂明修葺工程。如需進行訂明修葺,有關業主須委任一名註冊承建商,在一名合資格人士的監督下進行所需的訂明修葺

http://www.bd.gov.hk/chineseT/services/index_mwis_scope.html

大宅

2024年龍年勳章

回覆 clpapa 的帖子

I see, thanks a lot

首頁
12345...9

尾頁

跳至