親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

明年7月中,計劃瑞士自由行,想去以下的景點,
不知道15天是否足夠 或是太多時間剩?
一行7人,想自駕另外加half fare pass,是否化算?
想行冰川,那裡可以行?
山區的健行,如選2段,不太辛苦的,那個位置會適合?

來回航班在Zurich
Luzern. 一天遊景點 (住2天)
Pilatus / Titlis 其中一個
Thun, Thunersee (住1天)
Glacier 3000
少女峰
First
Grindelwald
Zermatt ( 住宿, 住3天夠?)
Wengen / Interlaken (住宿,住3天)
St. Moritz (住1天)

以上的景地方, 多是山區, 如想參觀市區, 請問有其他介紹嗎?

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

twinsbbmama 發表於 17-10-30 21:56
1)15 日去瑞士深度遊係好好,因為瑞士有好多地方都好靚係需要時間周圍去
2)你應該選擇自駕遊或者搭火車其 ...

謝謝你意見,因為不想搬行李,所以預計租2架車及買half fare pass,而且自駕可以租遠少少的住宿,便宜一點。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

Zermatt 唔俾車入,少女峰地區都好多限制的,你要 check 清楚

男爵府

littlesister 發表於 17-10-31 16:30
Zermatt 唔俾車入,少女峰地區都好多限制的,你要 check 清楚

可以係那裡check ?

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

wksin 發表於 17-10-30 21:59
謝謝你意見,因為不想搬行李,所以預計租2架車及買half fare pass,而且自駕可以租遠少少的住宿,便宜一點 ...

行李方面可以,第一日由機場寄去酒店,再由酒店A寄去酒店B,我哋覺得好方便。
我哋第一日到達蘇黎世機場,就將行李寄去酒店,帶着輕便嘅行李,去萊茵河大瀑布玩(因為蘇黎世機場附近,就係萊茵河大瀑布,我哋唔想走回頭路),傍晚返到去琉森的酒店,已經收到件行李。
跟住我哋將少量隨身物品、要更換的內衣服,放在背囊,然後由琉森將行李寄去Zermatt 酒店(也可以選擇火車站)兩日之後先去領取,因為沿途我哋要上少女峰玩。
再由Zermatt 火車站將行李寄去St. Moritz的酒店,再南下意大利米蘭食意大利海鮮飯、燉羊鞍、gelato。
係St.Moritz收返行李,將所有戰利品,收拾好,就返去蘇黎世機場,當然亦都可以寄去啦。
因為要扶老攜幼,要照顧佢哋,所以我哋就用寄行李的方式,輕鬆完成旅程。
如果唔租車,可以考慮一下

wksin    發表於 17-11-7 20:11

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主

去15日,點解唔去Bern ? 首都喎!熊之鄉

Geneva 都可以由Zermatt 去,遊日內瓦湖,又可以去南法或去意大利北部的湖泊,例如lake Como, 好靚!好靚!真係可以一去再去。
仲有大把時間計劃,慢慢找資料

wksin    發表於 17-11-7 20:38

男爵府

I bought the air ticket for 2018 summer holiday, swiss airline direct freight from HK to Zurich, Luthansa 1 stop from Zurich to HK, HKD4906 included tax. Great deal.

大宅

mingaga 發表於 17-11-7 14:58

行李方面可以,第一日由機場寄去酒店,再由酒店A寄去酒店B ...

請問點樣寄行李?收費貴嗎?

侯爵府

夏天玩到顛

我上次住Grindelwald,去少女峰,去First,去Murren都好方便

侯爵府

夏天玩到顛

mingaga 發表於 17-11-7 20:37

Geneva 都可以由Zermatt 去,遊日內瓦湖,又可以去南法或去意大利 ...
係呀,朋友話Como好靚,但上次唔夠時間去

侯爵府

athena@ 發表於 18-1-17 08:45
請問點樣寄行李?收費貴嗎?

機場有counter有寄送行李服務,大車站有counter寄送及取回行李服務;至於酒店,就睇吓你住的酒店,有冇在此服務的清單上。
收費方面,就睇距離同埋你想即日黃昏收(我哋班機朝頭早六點半到機場)定係隔日先收或送到去你入住嘅酒店。

侯爵府

shirleyng817 發表於 18-1-17 09:05
係呀,朋友話Como好靚,但上次唔夠時間去

如果有時間,可以去埋 Lake Garda. 預留啲時間坐船出湖遊覽,沿湖附近啲屋好靚,喺Sirmione上岸行下城堡,我哋安排喺嗰度住一晚,朝頭早個湖景仲靚

大宅

Zermatt的五湖步道,Grindelwald走Murren,我更中意後者,風景美太多
兩條都合小朋友走,5嵗可勝任

男爵府

好媽媽勳章

koala_xin 發表於 18-1-19 15:57
Zermatt的五湖步道,Grindelwald走Murren,我更中意後者,風景美太多
兩條都合小朋友走,5嵗可勝任 ...

可唔可以介紹下Grindelwald去Murren嘅行山路線?

侯爵府

wksin 發表於 17-10-29 21:58
明年7月中,計劃瑞士自由行,想去以下的景點,
不知道15天是否足夠 或是太多時間剩?
一行7人,想自駕另外 ...

睇到Pilatus好正、好正、你會在附近酒店住宿嗎?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

SaBB 發表於 18-1-24 19:24
睇到Pilatus好正、好正、你會在附近酒店住宿嗎?

會住Lucern

侯爵府

wksin 發表於 18-1-24 19:35

會住Lucern

我都係7月中去、未plan 行程、而家重係好多過
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

mingaga 發表於 17-11-7 20:37

Geneva 都可以由Zermatt 去,遊日內瓦湖,又可以去南法或去意大利 ...

可否介紹南法靚景地方?lake Como有景點嗎?thx

首頁

尾頁

跳至