自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我會直接同老公講,唔歡迎呢位小朋友上嚟玩,因為佢無禮貌,我唔想幫人教女或自己小朋友學埋佢啲嘢,出面食飯無問題,上嚟玩真係唔好啦!我唔想自己小朋友唔開心,如你真係上招呼佢上嚟玩無問題,佢自己玩,我同小朋友去街,你們傾完玩完再通知我,我先返嚟啦!

男爵府

我會bye bye!
費事自己個仔學拽!

公爵府

回覆樓主:

忍完無下次,唔會幫人教仔,亦唔會教人點教仔。

我朋友個仔黎兩次,兩次都整爛野,一次偷偷放左部玩具車落我洗衣機開機洗,洗衣機死左火,另一次就扭爛左個馬桶沖水,廁所水長流,兩次都駛左我成千銀去整,所以宜家無論如何都唔會比佢上黎。

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

你睇唔過眼都無用,呢啲人大左都會係咁,仲可能好順,無咩惡有惡報嘅結局。我當初都成日諗,呢啲咁嘅小朋友係世上,我小朋友咁正直,大左實俾佢地蝦死,後來諗通左,早啲教我小朋友保護自己,唔好拎人便宜,亦唔好俾人佔自己便宜,過左底線就反擊!

你唔係要避你個朋友,宜家教你小朋友去應付呢啲人!

I am Agent P

水晶宮

回覆樓主:

講真,對住呢d生蕃咁冇家教嘅細路,父母在場都唔出聲,又唔係熟,既然預左冇下次,我唔會忍,直接鬧個細路,即時stop 佢所有野蠻行為,同佢講,唔守規矩就返屋企,呢度唔係佢屋企,佢冇權撒野。

大宅

回覆樓主:

樓主好耐性,比著我實做唔到咁樣,一定即場要佢拎返副棋黎。
樓主仔仔比人蝦又比人畫花Poster一定唔開心,樓主多啲注意佢

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

睇下有幾熟,如果熟的話我一定教,會同朋友講明我好嚴嘅,如果你個小朋友曳我會出聲的,心痛就不要帶出來。不熟就由得他。

大宅

回覆 moma1023 的帖子

完全明白
佢地爸爸媽媽唔出聲真係令人好煩躁! 要自己開聲個埸面會好尷尬,又驚比人話同小朋友計較

大宅

回覆 小小兔仔 的帖子

我想問如果係親人既小朋友應該點做? 阻止唔到佢地上黎屋企,因為同62.99住, 而且自己係晚輩,都唔知點開聲好

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友個女又係咁,仲大聲咆哮鬧我女,我唔會出聲話人個女只會睇實,驚人地郁手,以後少啲娶會,等大家仔女再大啲先出嚟玩。

男爵府

回覆樓主

我唔會幫人教仔,最多咪唔見囉。

男爵府

michellehaha 發表於 17-10-31 01:48
回覆 小小兔仔 的帖子

我想問如果係親人既小朋友應該點做? 阻止唔到佢地上黎屋企,因為同62.99住, 而且自己 ...

無得避就真係無辦法一開聲就你錯,為一選擇一係落街行一陣或入房扮做自己嘢。

珊瑚宮

生番。怪獸兒童
玩具萬歲!

珍珠宮

kyk 發表於 17-10-30 16:28
唔好話教,我有次一班媽媽帶小朋友出嚟玩,我見到有個小朋友玩門,我只叫佢唔好玩門,陣間整親,但佢媽媽係 ...
我試過o係餐廳嚴厲 d 同自己個仔講o野 (就算你問我仔都唔係鬧唔係惡因為平時可以更惡!),我朋友個 3 歲女坐我仔隔離o係度喊,我朋友俾晒說話我聽,意思係我嚇親佢個寶貝,以為係鬧佢 。我教仔使唔使你批准??
同一對母子,我地成班預備o係商場搭電梯向下,佢仔拖住我仔,我已經話各自拖番媽媽。我仔想放手但佢仔唔肯放開我仔,而佢媽o係前面老遠同其他朋友傾到唔記得o左個仔,好黎我要拖 2 個落電梯,而個細路仲好大力想 fing 開我隻手。我又要顧住自己個仔,仲要幫人地睇埋,仲要分分鐘吃力不討好。真係麻鬼煩!而家盡量唔帶阿仔出去,大人食飯算數

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moma1023 發表於 17-10-30 14:03
上星期C6朋友一家來我家玩,他們的小朋友很霸道,沒有禮貌。 我仔仔被搶玩具,他忍了;在公園玩被推撞,他 ...

交返比C6,friend既直接講

珍珠宮

ksviola 發表於 17-10-30 19:22
仲有,我覺得如果個fd有錢啲,其他fd會包容佢個頑皮仔多啲
點解呢?我都隱約有呢個感覺,好彩得 1 個朋友 A 會咁,其他人都正常。但我唔明點解要咁做?佢會有咩好處??

珍珠宮

michellehaha 發表於 17-10-31 01:48
回覆 小小兔仔 的帖子

我想問如果係親人既小朋友應該點做? 阻止唔到佢地上黎屋企,因為同62.99住, 而且自己 ...
照鬧。我試過有親戚帶個孫上來,個孫生番咁,係咁搞我鋼琴個腳掣(用力按下,然後鬆手,等佢澎一聲彈起,不斷重複咁重)。 我直接話佢:「喂,鋼琴唔係玩具,唔可以咁樣,你會整爛的。」
跟住個親戚見我出聲先好柔溫咁叫佢個孫唔好囉。

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章 親子王國15週年勳章

moma1023 發表於 17-10-30 14:03
上星期C6朋友一家來我家玩,他們的小朋友很霸道,沒有禮貌。 我仔仔被搶玩具,他忍了;在公園玩被推撞,他 ...

冇下次

珍珠宮

回覆樓主

如果發生在我面前,我一定會同佢父母講,要管下個小朋友如果佢父母唔理,我唔會再叫個小朋友嚟玩,簡單啲講少見為妙. 費事煩
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

侯爵府

michellehaha 發表於 17-10-31 01:45
回覆 moma1023 的帖子

完全明白

我都唔介意比人話,因為真係太過份。 小朋友頑皮我理解,但她的態度其實我覺得是「壞」⋯⋯ 做父母的不是有責任教好佢咩?

但全程她父母完全不理女兒行為,只是不斷查詢同分享點可以令個女考到名校⋯⋯

我一點睇住小朋友一邊O曬咀⋯⋯

首頁

尾頁

跳至