自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我想問下有冇人有食開呢隻藥嫁?
我老公成日頭痛

我見佢通常都係食開呢隻藥

但因為我老公係頭痛得好密既人

一星期都食成3,4次

請問有冇人食開,日本藥我又唔多識

會唔會有副作用?長期咁食有冇問題?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

之前睇新聞話對胃有影響
會引致胃出血

我都係一個月要食3-40粒既人
你老公照左個腦未?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

同埋長期食點都唔好
我都忍到忍無可忍先會食

男爵府

charlieXD 發表於 17-10-30 16:53
我老公成日頭痛

jm 如果你老公個頭成日都痛唔舒服,我建議你叫佢照, 因為唔知個腦有冇事,早前我個朋友就係成日都個頭唔舒服,唔舒服咗幾年,跟住早排隻眼睇唔到嘢,兩隻眼都睇唔到,跟住就送咗入醫院,原來個腦入面生左 個瘤, 不過好彩良性,我建議你快啲叫你老公去照下個腦先啦,唔好成日食藥啦。

男爵府

MIRACLESUN 發表於 17-10-30 20:47
jm 如果你老公個頭成日都痛唔舒服,我建議你叫佢照, 因為唔知個腦有冇事,早前我個朋友就係成日都個頭唔 ...

以前我睇過政府內科,佢話我咁多年都痛應該唔係腫瘤,如果係一早就……

而家一個月會有幾日痛到想嘔,幾乎每日都要食住藥,唔係我會冇精神同埋覺得有預防痛到嘔嘅作用

我都心灰意冷,我老豆睇頭痛睇到而家69歲,都冇發現有咩係能夠治本

珍珠宮

tarot_elle 發表於 17-10-30 21:10
以前我睇過政府內科,佢話我咁多年都痛應該唔係腫瘤,如果係一早就……

而家一個月會有幾日痛到 ...

睇中醫去調理,對症下藥

子爵府

牛年勳章

tarot_elle 發表於 17-10-30 21:10

而家一個月會有幾日痛到 ...

我偏頭痛左20年,為左返工揾錢,當偏頭痛發作時(因為一痛真係想將個頭撞埋牆) ,我會食不同既止痛葯去禁佢,最高紀錄食完兩粒克痛,再食兩種專医偏頭痛既特效葯(而這兩種葯係不可同時食,會引致心臟出事),再食葯房介紹買既止痛葯,晚上再食埋中葯,我一直跟緊QE內科,連個医生都話我再濫药,就捉我入院戒药,但你們未試過偏頭痛發作而仍要返工揾食既辛苦,我可以痛到七日七夜,連瞓覺時間都5停既日子。不過3年前發現仲多左個瘤,所以個頭变成日日痛,不過医生一早講割左個瘤,不等如冇頭痛,因為我頭痛係因為偏頭痛,它係在很多不知情既情況下發作既,長年累月食頭痛葯+胃葯既情況下,我既脾胃亦隨著变差!我而家仍然每5個月返QE覆診及試新葯。

伯爵府

charlieXD 發表於 17-10-30 16:53
我老公成日頭痛

其實食乜藥食得多都唔好,但係唔講有冇害,我覺得食得多會少左效果/冇用

男爵府

honoluluwendy 發表於 17-10-30 22:57
我偏頭痛左20年,為左返工揾錢,當偏頭痛發作時(因為一痛真係想將個頭撞埋牆) ,我會食不同既止痛葯去禁佢 ...

咁你真係我聽過嘅最嚴重喎,

痛7日咁耐,咁幾耐發作一次?

侯爵府

當年又係每日每四個鐘就要食頭痛藥,後嚟無意中發現有高血壓,睇醫生開始食血壓藥後,咁多年都冇頭痛過!當然血壓藥都一路keep 住食。

男爵府

honoluluwendy 發表於 17-10-30 22:57
我偏頭痛左20年,為左返工揾錢,當偏頭痛發作時(因為一痛真係想將個頭撞埋牆) ,我會食不同既止痛葯去禁佢 ...
我都係頭痛藥當飯,我就本來QE 覆診,但站時係威記覆住先。醫生話我食藥食上癮,而家要食一排PROPRANOLOL HCI(預防偏頭痛),之後停藥,如頭痛唔可再食頭痛藥,只可飲齋啡。

已食了PROPRANOLOL 幾個月,已沒有嚴重的偏頭痛,但一到M 前,有壓力,唔開心等,頭會痛,但就不嚴重。醫生有無開預防偏頭痛的藥比你。

子爵府

牛年勳章

jwy2 發表於 17-10-31 11:08
我都係頭痛藥當飯,我就本來QE 覆診,但站時係威記覆住先。醫生話我食藥食上癮,而家要食一排PROPRANOLOL H ...

我每晚有食一種葯,最初係食半粒,食左似懞仔药,亦會变肥,但到而家已增加至每晚一粒,不過要返屋企睇吓個药袋才知名稱。

珍珠宮

回覆樓主:

不如你試下燉/煲 川弓白芷天麻魚頭湯比佢試下,另外而家浸腳有d包包,買薑包比佢每晚浸10至15分鐘。

男爵府

honoluluwendy 發表於 17-10-31 11:19
我每晚有食一種葯,最初係食半粒,食左似懞仔药,亦會变肥,但到而家已增加至每晚一粒,不過要返屋企睇吓 ...
我果隻一日食2粒,副作用係血壓低,易暈,醫生有講過見暈就停藥,以後唔好食,再諗辦法,我不嬲都會頭暈,所以食了雖然有暈,但都唔理了。如你未過呢隻藥,或主動問醫生意見試食好唔好。同埋醫生亦轉介了我睇頭神經科。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

eve果隻日本藥上次我去日本都有買, 佢有一款係有埋胃藥配方架, 導遊叫我地買果隻, 不過, 藥都係會對肝臟造成負擔, 少食為妙, 我每個月m前後都有頭痛, 都會食幾粒, 我都驚對身體造成影響, 你老公一星期幾次真係要去睇下醫生, 照下磁力共振搵出問題根治.

子爵府

我痛得勁,直接去診所打止痛針,覺得有效過食藥

子爵府

eve我食止唔到頭痛.

必利痛我老公當糖慢慢溶係口食,他經常頭痛.

子爵府

牛年勳章

都敏俊C 發表於 17-10-31 11:28
我痛得勁,直接去診所打止痛針,覺得有效過食藥

其實我都試過痛到驚自己係咪要打嘛啡針才可止痛。

子爵府

牛年勳章

tarot_elle 發表於 17-10-31 05:49
咁你真係我聽過嘅最嚴重喎,

痛7日咁耐,咁幾耐發作一次?

其實偏頭痛係極度煩惱,不知原因。我自從痛到這個地步後,我已近兩年冇飲湯水,因為試過飲元西鱼片皮蛋湯會痛到痴根,飲得涼佢會痛,飲得燥佢亦會痛死,壓力大佢會,所以我只停食止痛葯+中药。而家如冇大搞作,如食得涼或燥,睡得好.、、咁,就約一個礼拜痛一次,不過一痛就頭痛欲裂,一定要睇中医埋尾,其實今年初覆診時医生見我頭痛得咁密,又距離照磁力共振還有一段日子,所以叫左我入院做腦掃描,後來係QE 三日都一樣停5到,才找主診医生查,原來我每天食3次既粉紅色药冇医院冇比我,這種药是外國用來專医偏頭痛同有降血壓用。因一頭痛,血壓就會上升,所以中風既風險比普通人高。

大宅

建議樓主c6 去醫院照下個腦,我以前都係頭痛得好密,最後去醫院照腦,發現個腦痛先天性血管腦,雖然可以唔洗便手術,但頭痛起上黎真係好影響日常生活,eve 呢隻頭痛藥跟本對長期有頭痛既人係無用!
反而醫院之前俾一隻止痛藥更痛效~
不過你可以記錄下c6 頭痛之前食過咩食物,因為某d 食物都會引致頭痛~ 我自己就食太多味精,濃味食物就會有頭痛。

首頁

尾頁

跳至