論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個工人做咗一個月, 都幾好, 唔駛教都識做, 唔駛踢都識郁, 自己又好識揾嘢做, 留意我哋要帶咩返工, 就朝朝執好比我哋, 放工返到屋企就煮好餸食得飯...湊我哋個nb bb好好, 會唱歌仔, 會同佢玩...係做啲家務有啲求其, 但都接受到, 因為日日都做, 都唔駛次次執到正...講真咁醒目嘅工人, 真係好難遇到...
但一個月度, 佢同我哋講, 想我哋借$2000比佢個仔交大學學費, 會每個月還番$300比我哋...
各位覺得借唔借好..? 唔借又好驚佢揾財務公司....

複式洋房

I think I will but need her to repay asap, such as HK$500 per month for 4 instalment.

侯爵府

原帖由 Mira 於 09-2-20 11:40 發表
個工人做咗一個月, 都幾好, 唔駛教都識做, 唔駛踢都識郁, 自己又好識揾嘢做, 留意我哋要帶咩返工, 就朝朝執好比我哋, 放工返到屋企就煮好餸食得飯...湊我哋個nb bb好好, 會唱歌仔, 會同佢玩...係做啲家務有啲求其, ...

做左一個月已經開口借$
你想之後兩年繼續做自動提款機
你就借啦

伯爵府

醒目開學勳章

我個印剛剛到都係咁, 又係湊nb, 所以我同佢講借都得, 要去agent簽agreement, 佢一個月要還幾多比我, agent要簽埋名做見證人. 跟住佢就話唔洗借lu

珍珠宮

佢咁醒目呀~ 做咁大場戲, 目的米係借水囉~ 你上黎問得, 既係你仲有得救~ 勸你唔好借喇~

乜你一開始冇講明唔可以借$架咩?

男爵府

比我吾會借,或者先拒絕佢過幾日睇下佢有無變形先...
個工人做咗一個月, 都幾好, 唔駛教都識做, 唔駛踢都識郁, 自己又好識揾嘢做, 留意我哋要帶咩返工, 就朝朝執好比我哋, 放工返到屋企就煮好餸食得飯...湊我哋個nb bb好好, 會唱歌仔, 會同佢玩...係做啲家務有啲求其, ...

水晶宮

我都唔會借,佢真係要急用佢一定有辨法, 彧者同d鄉里商量下咯

別墅

bad beginning

Just to share my experience with the ex-helper fired by me: after couple weeks' work, asked for early release of salary for her daughter's medical expenses. 1-2 months later, asked for HK$6,000 loan for her son's tuition (I lent it and asked her to pay me back by instalments). And then, several other excuses to borrow more or delay repayment to me... Several months later, I realized that she had borrowed from 3-4 financial institutions when collectors kept calling my home phone in the evening and on Sunday. I fired that helper in around 10 months.

In short, for my case, my ex-helper will borrow from the banks/finance companies no matter I lend her money or not.

By the way, please be reminded that don't lend helper too much money. Someone I know once lent HK$30,000 to her helper who changed to a terrible person after receiving the money. She forced her employer to fire her immediately so that she didn't need to repay the loan.

伯爵府

$2000 is just a beginning....If she asks you, she should have lent money from $ company already....勸你唔好借喇...and tell her you will fire her if she borrow money from outside. See what her reaction is...

別墅

借又煩,唔借又怕佢外面借財務.

我個工人做得好好,同我地關係又好好,佢先排同我地借錢幫個女攪婚禮,我就咁做:

1)坐低傾清楚佢要借幾多;
2)再計清楚佢每個月用幾多,然後有幾多錢淨,佢自己每個月可以儲幾多;
3)最後計下佢其幾時要借幾多,同埋佢可以點樣還法.

咁做法,因為佢想借錢,令到佢將自己成個財政狀況俾晒我睇.我上次同佢計完之後,佢至知其實佢唔使借咁多;我仲教埋佢點樣留啲錢喺身以防萬一(唔好乜都寄晒番屋企).

咁做,我一方面可以"起佢底",又幫到佢(唔使驚佢外面借),佢又覺得我真係關心佢,工作繼續落力.

不過我個工人係純品既,唔知你個又點.希望呢個意見有用.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

借得一次, 一定一定有第二次, 第三次....

比我就唔會借! 咁容易得手, 佢會覺得你好多錢, 我會同佢講太太最唔喜歡人借錢, 就算老公都唔會借, 唔通你襯得過我老公 ?

大宅

借開一次, 一定有下次.... 唔借就唔洗煩!!!

伯爵府

上大學依家先交錢?! 仲要$2000咁少?
呢個價位係試你咋,你借左唔好旨意會還左唔借。

大宅

我請工人時, 已講明唔會預支及借錢比佢, 佢亦唔可以用我屋企地址作任何用途!!

就算佢係好工人, 但千萬不要借錢!!
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

民房

No!No!No!I have a Exp...She will go back to Phil After you borrow her the money

複式洋房

原帖由 sze0203 於 09-2-20 17:25 發表
我請工人時, 已講明唔會預支及借錢比佢, 佢亦唔可以用我屋企地址作任何用途!!

就算佢係好工人, 但千萬不要借錢!!

你同agent講, 定同工人講???

首頁

尾頁

跳至