自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

有無人知,係邊到配助聽器,同大約幾錢?
睇咗專科,去排聽力學家,要等到出年6月。想自己出去配。

子爵府

chowqv 發表於 17-11-1 20:14
: ...

之前朋友在佐敦的"唯聽"配,你上網睇吓。另外,上次好似見眼鏡88都有,你問問吖

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chowqv 發表於 17-11-1 20:14
: ...

我有戴助聽器,我當年係政府check完聽力後,知耳內神經線死左,政府有介紹,我自己揀左一間後,直接打電話預約,再做多一次test,我戴耳內式,要倒模,頭髮遮住唔覺眼。
助聽器有平有貴,但揀款最重要能減雜聲,因助聽器將所有聲音放大,新款會自動感應環境,而作出聲音調整,會較佳。

tom_s18    發表於 17-11-1 22:57
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

kid 發表於 17-11-1 20:48
之前朋友在佐敦的"唯聽"配,你上網睇吓。另外,上次好似見眼鏡88都有,你問問吖
...

88問咗,助聽器,最平要7千,未計驗耳費。

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

wawaliluk 發表於 17-11-1 21:25
我有戴助聽器,我當年係政府check完聽力後,知耳內神經線死左,政府有介紹,我自己揀左一間後,直接打電話 ...

就係問佢都無介紹…淨係叫我等…點等到出年6月…等睇專科既呢個月,我都就快俾車撞。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

chowqv 發表於 17-11-1 21:34
就係問佢都無介紹…淨係叫我等…點等到出年6月…等睇專科既呢個月,我都就快俾車撞。
...

去聾人福利協會問下

水晶宮

irene_mcmug 發表於 17-11-1 21:41
去聾人福利協會問下

謝謝。明天打去問。
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

chowqv 發表於 17-11-1 21:34
...

如果政府都冇推介去邊度配助聽器,你不如自己揾私家聽力中心。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我媽去睇私家耳鼻喉科,診所有聽力學家,介紹左對少雜音要倒模既耳機,唔平,但質素好!

水晶宮

bufferzone 發表於 17-11-1 23:22
我媽去睇私家耳鼻喉科,診所有聽力學家,介紹左對少雜音要倒模既耳機,唔平,但質素好!
...

我都知唔平,但都想知個數要幾錢…
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chowqv 發表於 17-11-1 23:38
我都知唔平,但都想知個數要幾錢…

我記得要二萬幾一隻

水晶宮

bufferzone 發表於 17-11-1 23:39
我記得要二萬幾一隻

咁我放棄治療算了。幾千都ok,過萬既已經唔會諗。
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

chowqv 發表於 17-11-2 00:29

已做測試嗎?你現聽力大約係咩程度?
要上班嗎?如聽不清楚,對工作亦有很大的影響,助聽器需要配的,當你年紀越大,聽力會越來越低的。
助聽器可做分期,每月俾d你會無咁大財政壓力。

侯爵府

聾人福利協會,最平的掛耳式助聽器,大約Hk$4000 一隻(不是一對)。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

chowqv 發表於 17-11-2 00:29

唔好放棄呀!
我昨天同媽咪配咗新助聽器,呢個係佢第二個。之前嗰個係入門版,政府嗰度倒耳模的。但已經壞咗,所以要配個新嘅。
聽覺測驗後,加埋其他先天性因素,佢只適合用掛耳式嘅助聽器,撇開價錢唔講住,佢只有兩個選擇。
呢兩個選擇,價錢由幾千蚊到萬幾蚊。
北歐製造。
掛耳式或內耳式,平價或貴價,要視乎好多因素,最基本係使用者本身嘅情況,其次當然是負擔能力,美觀與否不要介意。

水晶宮

wawaliluk 發表於 17-11-2 00:48
已做測試嗎?你現聽力大約係咩程度?
要上班嗎?如聽不清楚,對工作亦有很大的影響,助聽器需要配的,當你 ...

已經做咗聽力測試,醫生話咩輕至中度弱聽…起初都無話可以點,我話無得醫,又聽唔到,我點算吖醫生…佢先建議用助聽器…
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

chowqv 發表於 17-11-2 08:29
已經做咗聽力測試,醫生話咩輕至中度弱聽…起初都無話可以點,我話無得醫,又聽唔到,我點算吖醫生…佢先 ...

我不是醫生,也識建議你去配助聽器。
明白,聽力出了問題,對自己已是有一定的打擊,但助聽器要配了,因聽力會隨年下降,將來會聽得更差(以我自身經驗)。
配助聽器真係有d貴,但聽唔清楚對方講嘜,每次也要對方重複說,或者自己估人說話內容,也不是辦法。
助聽器可做分期,每月再慳一點吧。

水晶宮

wawaliluk 發表於 17-11-2 08:59
我不是醫生,也識建議你去配助聽器。
明白,聽力出了問題,對自己已是有一定的打擊,但助聽器要配了,因聽 ...

多謝姊妹既鼓勵。
唉…配就一定會配,只係毫無頭緒,醫院淨係叫我等…等佢地既期…半年都仲聽唔到人地講咩,真係好易出事。身邊有接觸既人都體諒,但我總唔可以掛個牌出街,話俾人知我係失聰人士!呢樣先係最唔方便。
不知所謂的乙陸!!!

象牙宮

眼鏡88最平要7千

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主

我做法 去淘一個平平地先 邊等政府排期

首頁

尾頁

跳至