自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

SJ6 發表於 18-1-12 10:43
我記得以前係有
有一欄係會寫明私生子
但依家仲有冇就唔肯定

未婚生子女不會寫私生子,亦唔洗交報告,我大女攞出世紙紙時我係未婚,爸爸去埋一齊簽名就ok

男爵府

NATBNATB 發表於 17-11-2 19:55
sorry 咁似假結婚咁既。

擺明就係假結婚,仲要過埋7年,個佬都可以拎香港身分證了。有嘜可能大肚到生完坐埋月都無見過。樓主你個心好過嗎?

伯爵府

AGa1111 發表於 18-1-13 11:21
未婚生子女不會寫私生子,亦唔洗交報告,我大女攞出世紙紙時我係未婚,爸爸去埋一齊簽名就ok
...

樓主係已婚未離婚!!

男爵府

http://www.immd.gov.hk/hkt/servi ... irth.html#secondTab

為 嬰 兒 辦 理 出 生 登 記 時 , 須 出 示 以 下 文 件 正 本 :

父 母 的 香 港 身 份 證 及 / 或 有 效 旅 行 證 件 ( 如 護 照 、 簽 證 身 份 書 等 ) ; 及
父 母 的 結 婚 證 書 。
上 述 文 件 通 常 可 作 為 核 實 嬰 兒 在 《 入 境 條 例 》 ( 第 115 章 ) 下 的 香 港 特 別 行 政 區 永 久 性 居 民 身 份 。 如 有 需 要 , 父 母 可 能 需 要 提 供 額 外 文 件 或 資 料 。

如 果 嬰 兒 為 非 婚 生 子 女 , 則 出 生 登 記 處 只 會 在 下 述 情 況 下 , 把 父 親 的 姓 名 登 記 在 登 記 紀 錄 內 :

嬰 兒 的 父 母 一 同 親 身 前 往 登 記 處 提 出 要 求 ; 或
嬰 兒 的 母 親 親 身 到 登 記 處 提 出 要 求 , 並 遞 交 其 聲 明 書 , 以 及 嬰 兒 父 親 的 法 定 聲 明 書 , 述 明 他 是 嬰 兒 的 父 親 ; 或
嬰 兒 的 父 親 親 身 到 登 記 處 提 出 要 求 , 並 遞 交 其 聲 明 書 , 以 及 嬰 兒 母 親 的 法 定 聲 明 書 , 述 明 該 人 是 嬰 兒 的 父 親 ; 或
嬰 兒 的 父 親 或 母 親 親 身 到 登 記 處 提 出 要 求 , 並 遞 交 有 關 法 庭 頒 令 的 核 證 副 本 , 確 認 嬰 兒 的 父 親 身 份 ; 如 子 女 已 年 滿 16 歲 , 則 須 一 併 遞 交 該 名 子 女 的 書 面 同 意 書 , 同 意 登 記 該 人 為 其 父 親 。

男爵府

而樓主個情況, 如果簡咗非婚生子女,我唔知人地會唔會查你是否已婚, 如果已婚但又有個非婚生子女,
係咪通姦? 香港係咪唔合法架? 有錯請指正

珍珠宮

回覆樓主:

可以, 我有朋友都係寫另外一個男性朋友的名字。

珍珠宮

nekotmh 發表於 18-1-12 00:12
請問未結婚的話,出世紙寫的是A先生,現在想糾正出世紙,打算與生父結婚,然後驗DNA證明生父才是真正的父親 ...

出世紙寫左好似無得改了

男爵府

SikaLam 發表於 17-11-2 19:53
係咁既 如果我本身結左婚 不過我老公係大陸人 而佢又唔可以ALWAYS係香港 加上我係香港識左第2個但我地又未 ...

你既然同得另一個男人上床,bb都生埋,咁賤格同淫盪gei 都做得出,而家至黎問出世紙的事情,簡直無恥到極點,你應該盡快離婚,同個奸夫雙宿雙棲,唔好再比你老公頂綠帽由頭笠到落腳

男爵府

如果真係假結婚, 只能夠話你ON居居,
為咗少少錢就搞到個B既出世紙唔靚仔兼損害咗香港納稅人既錢(我估你大陸個"老公"特登想要張香港身份証唔係要黎裝飾呱)

伯爵府

出世紙上可以寫親生爸爸的名字。
無結婚証書出示,呈報人那邊要填齊父母兩個名,
有結婚証書就只需要填一個呈報人名。
所以出世紙上,呈報人有齊父母名字,就知是私生子女

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

首頁

尾頁

跳至