婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

生蛇 ???

請問有無人or屋企人生過蛇 ??

1. 係點架 ?
2. 會唔會死 ?
3. 幾耐先會好番 ?
4. 傷口會唔會有印 ?
5. 會唔會生在面上呢 ???
6. 要戒口嗎 ??
7. 會傳染嗎 ??

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 生蛇 ???

我生過:
1. 係點架 ?
起左d好似細細粒水pop咁, 然後跟住神經線咁生, 非常之痛既
2. 會唔會死 ?
視乎生響邊個部位, 如果生響肋骨, 因為肋骨神經線係分開既, 最多只係傷害左其中一邊既功能, 唔會致命, 但如果生響d重要部份如面, 頭, 神經線分佈好多既部份, 係會有機會致命架
3. 幾耐先會好番 ?
兩個星期至1個月
4. 傷口會唔會有印 ?
會, 但唔明顯
5. 會唔會生在面上呢 ???
會, 好危險架
6. 要戒口嗎 ??
當時醫生剩係叫我唔好食d高蛋白質既野, 如蝦, 鵝, 蛋
7. 會傳染嗎 ??
如果水pop穿左, 係有機會傳染架

生蛇如果太遲睇醫生, 呢隻過濾性病毒係可以永久傷害左條神經線, 因此要長期食類固醇控制病情, 所以如果懷疑係生蛇, 快d去睇醫生, 可大可少架!

男爵府

1.會起紅色水泡,跟住神經線生
2.唔會死
3.大約1個月先會好番
4.唔一定有印,但千萬唔好R
5.唔會生在面上
6.要食清淡D
7.會傳染
要盡快睇醫生因病毒會侵蝕神經線,好番以後都會有些痛,希望可幫到你~~

伯爵府

好媽媽勳章

5) 係會架, 只要有神經線既地方就有機會生架, 我有位uncle打斜咁生響塊面, 繞到去個耳背

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Hi cscil,

What happend to you? You 生蛇?? I have 生蛇 experience. Around 3 years ago. It takes me 2 weeks to recover.

大宅

好感激大家咁詳細回答我, 真係真係唔該哂 !!

首頁

尾頁

跳至