自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

S_family 發表於 17-11-4 16:56
你講得好岩,我住果度周圍都係公屋,有日食下午茶,聽到前面枱講野唔正ge幾個師奶話“你買左邊度邊度未? ...

好多甘既師奶

男爵府

Taitaimui 發表於 17-11-4 21:47
綠悠都唔係居屋黎
房協既樓 叫資助房屋,並唔係居屋。
居屋係房委會負責。

資助房屋者係點?
其實係米
公屋>綠置居>居屋>房協>首置
甘樣排?

男爵府

Taitaimui 發表於 17-11-4 19:10
將軍奧果個最細最細都實用271尺

保守估計 建議面積 400尺

吾係管理費跟實際面積比?無建築面積計應該

男爵府

可愛教主2 發表於 17-11-4 18:06
边度可有這方面资訊?

居屋

子爵府

好媽媽勳章

Taitaimui 發表於 17-11-4 19:10
將軍奧果個最細最細都實用271尺

保守估計 建議面積 400尺

所以d人先話點鼓油點死人

大宅

好多人想買都沒得買啊

侯爵府

力神 發表於 17-11-5 07:49
所以d人先話點鼓油點死人

如果入伙後,可以成立到業主立案法团,換到管理公司, 只係要$2.X/尺. 但我住紧有会所,有大大個泳池嘅私楼喎.

珍珠宮

bik1229 發表於 17-11-4 01:12
長沙灣青山道

知咩出口嗎?我怕难找。我之前去過睇喜雅示範單位,是否果度?

侯爵府

無糖車厘子 發表於 17-11-4 16:38
啟德又係好位,長沙灣又方便

留意, 居屋收樓質素同公屋一樣, 房都要自己間;房協呢d有裝修、少量電器。八、九年代有批居屋廚房後面有露台仔、一樣咁好用
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

可愛教主2 發表於 17-11-5 08:21

我未去,你上佢網頁有地圖。

子爵府

jyjy1684825 發表於 17-11-5 08:18
如果入伙後,可以成立到業主立案法团,換到管理公司, 只係要$2.X/尺. 但我住紧有会所,有大大個泳池嘅私楼喎. ...

新樓好似入伙幾年後先比換管理公司。

正常係房協自己管返。買房協買房協管理埋。

但綠悠果啲而家都未轉,要咁多業主出黎反對,邊有咁容易。唔係一兩個人就做到既事

子爵府

jyjy1684825 發表於 17-11-5 08:18
如果入伙後,可以成立到業主立案法团,換到管理公司, 只係要$2.X/尺. 但我住紧有会所,有大大個泳池嘅私楼喎. ...

而且單棟 同屋苑 管理費 應該幾大分別.....

呢個盤樓價平左,但管理費食返你幾千蚊個月。而且房協壓測包3成,所以可以拎到月薪6成黎供樓。加埋管理費都不敢想像。

變相易左上車,因為令壓測無左意義,97就係無壓測所以樓市一跌咁多人跳樓。

所以抽到未必好,抽唔到又未必唔好。

食下花生睇下有無啲人,到時上唔到會要撻訂都好。或者似當年夾屋變晒負資產再上街遊行。

子爵府

ebhaaoff 發表於 17-11-4 22:27
見到條款寫簽臨約當日付5%,再5日內付埋另5%,再簽正式約後14日內付樓價90%,14內可以咁快批按揭?私樓成 ...

買方須在收到房協所委託的代表律師發信通知買方(房協就有關樓宇項目已收到地政總署發出的合 格證明書(俗稱「滿意紙」)根據正式買賣合約條款於該通知發出日期後的 14 日內到律師樓繳付樓 價餘款(相等於樓價的百分之九十)及簽署轉讓契約。

滿意紙係臨近入伙先批...所以通常入伙前3個月搞按揭.......
咁講未必可以即供,亦即係話,要保住份人工,2021年時唔可以失業/人工低左。

子爵府

題外話, 我搵唔到邊度有得網上申請, 有無JM知道? 可否比條LINK我呀, 唔詃晒.

男爵府

回覆 無糖車厘子 的帖子

比著你住油塘地鐵上蓋,一分鐘到地鐵,無敵海景,下面係大本營商場,你都唔會走啦,我成日覺得政府想公屋居民走,但係新起嘅居屋或綠置居,地點唔及公屋好,間隔又細,咁要比幾百萬出來,換間細屋,倒不如繼續住番自己間公屋啦!要人向上流動,都要用下腦!

珍珠宮

回覆樓主:

有冇人知綱上申請條link响边?'

大宅

可愛教主2 發表於 17-11-5 08:21

C2

首頁

尾頁

跳至