母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

救命呀,我bb日夜都要抱,就算訓左但一擺低就喊
搞到我完全無時間休息
有無有經驗既媽咪教下我點做?
真系人都顛...

複式洋房

你有無試過由得佢喊? 我個女之前都係咁, 但係實在無時間由朝抱到晚, 所以就試過放佢係床仔, 開住玩具由得佢喊... (當然係知道佢唔係肚餓, 痾poo poo or 唔舒服喊, 純粹扭抱)... 佢喊咗10mins左右... 喊到攰就訓咗... 訓一陣條氣順返又喊過, 都唔理佢... 佢就喊多一陣收聲自己玩.... 試多幾日都係咁無人理佢, 佢就無再咁樣扭計... 而家食完奶同佢玩一陣, 自己好乖係床仔訓覺, 唔再喊

子爵府

原帖由 cherryt8 於 09-2-21 11:11 發表
你有無試過由得佢喊? 我個女之前都係咁, 但係實在無時間由朝抱到晚, 所以就試過放佢係床仔, 開住玩具由得佢喊... (當然係知道佢唔係肚餓, 痾poo poo or 唔舒服喊, 純粹扭抱)... 佢喊咗10mins左右... 喊到攰就訓咗... ...
我試過由距喊,但見到距喊到面都紫曬,心痛到不得了,啦啦聲抱返距,真系唔忍心由距喊呀..

大宅

開頭真係要好忍心架.... 我bb 都係, 頭兩個月成日都扭抱, 我自己根本無時間休息架... 不過第三個月開始佢就好湊左好多

子爵府

原帖由 fatcherry 於 09-2-21 11:40 發表
開頭真係要好忍心架.... 我bb 都係, 頭兩個月成日都扭抱, 我自己根本無時間休息架... 不過第三個月開始佢就好湊左好多
甘樣搞法,我真系唔知可以挨得幾耐,就來痴線甘制..

大宅

我個case同你一樣, 一放低就喊, 一定要抱著才肯瞓, 試過唔埋佢, 佢喊到唔停, 最終都唔忍心.

我的屋企人話我餵得唔飽, 於是補奶粉啦, 但情況一樣, 於是又繼續抱.

不過到咗2個月, 情況好咗好多, 可以自己玩同自己瞓 (當然扭瞓另計). d老人定話 "喊百日" 可能就係咁.

如果你狠心唔到, 就惟有加多d愛心照顧佢.

加油!

洋房

可能BB有風,或者肚子有點痛,不過我個B開頭都係甘,BB由兩個星期開始會喊多D,六個星期(可能到八個禮拜)係高峰期,只要大家忍下,比多D耐性。加油!

子爵府

原帖由 懶豬豬 於 09-2-21 11:52 發表
我個case同你一樣, 一放低就喊, 一定要抱著才肯瞓, 試過唔埋佢, 佢喊到唔停, 最終都唔忍心.

我的屋企人話我餵得唔飽, 於是補奶粉啦, 但情況一樣, 於是又繼續抱.

不過到咗2個月, 情況好咗好多, 可以自己玩同自己瞓 ...
日子真系好難過
因為距成日喊
我有想過放棄人奶..
希望遲下好D啦..

子爵府

原帖由 purpleding 於 09-2-21 14:24 發表
可能BB有風,或者肚子有點痛,不過我個B開頭都係甘,BB由兩個星期開始會喊多D,六個星期(可能到八個禮拜)係高峰期,只要大家忍下,比多D耐性。加油! ...
其實喂完我多數都有掃風
但多數掃唔到
同埋有時訓系度喂就無同距掃
因為難得距訓左
不過好快醒
好驚呀,原來重有高峰期:cry: :cry: :cry:

男爵府

當BB而家6星期大, 之前我同老公最初都系吾捨得比BB喊, 所以當佢喊時我地加埋工人輪流抱佢, 後來就知大鑊, 到了晚上時, 如果吾抱佢, 佢一路喊要我地抱,抱不特止, 仲要我地吾好停, 要在家四周行, 一停或放低佢在BB床, 佢都會即時醒及喊, 所以我地最後都系下定決心比佢喊。但係, 真系好難過。

男爵府

原帖由 天使之心02 於 09-2-21 10:12 發表
救命呀,我bb日夜都要抱,就算訓左但一擺低就喊
搞到我完全無時間休息
有無有經驗既媽咪教下我點做?
真系人都顛...

我有工人, 但都冇叫佢抱過, 頭3個月bb要不停抱,仲唔訓架, 不停喊, 抱住行仲要搖下搖下先唔喊(有時都喊). 我同人講bb廿四小時要抱都冇人信.. 直至見到bb真人又冇哂計先信.. haha... 我隻手痛到不得了....佢一出世番home就係咁.. ... 都唔係人地講咩抱慣左...... 不過到左3個幾月bb 就""曳'''左好多好多... 好自然咁"曳""左.. .. 之前真係好辛苦架............. i tried to dont carry bb and let her cry in order to trian her... of couse unsuccess.........
believe me `~your baby will change later .. o asked the doctor b4.. hs also says some of the bb is like that........... no reson for cry, just want mama hughug.......... hee

洋房

原帖由 天使之心02 於 09-2-21 16:50 發表
其實喂完我多數都有掃風
但多數掃唔到
因為難得距訓左
不過好快醒

你多數掃幾耐風?我以前都無mug掃,因爲掃左一陣都無,但後來我發覺原來我要掃最少五分鐘到十分鐘,BB先“urg”一聲,之後仲有幾聲細的。 同埋你feel下自己d奶係咪出得好快,例如bb有無choke,如果你d奶出得快,就一定要掃,因爲bb一定有風。 我開始掃到風後,bb真係喊少咗。 繼續努力呀,千旂唔好放棄餵人奶呀! We are giving the best to our baby!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡細個時都好難掃風, 我托住佢後背,前頸and胸位, 幫佢身體打圈的方法先得. 你可下次去健康院, 等姑娘教下不同掃風方法.

扭抱我囡都有份, 由朝抱到晚, 一放落bed就即醒, 唯有掃完風一等夠15mins即刻放番BB bed. 到大D我頂唔順, 就放佢在我張bed就冇事, 佢仲好好瞓.

果時我唔知BB瞓左覺, 都要媽媽抱住的安全感, 你不如試下好似D媽咪教, 用布or毛巾整個米袋比佢放肚上, or用包被(早排在wing on見過, design for this purpose), 包住BB, 睇下好唔好D.

加油! 到大D就好D架喇.

原帖由 天使之心02 於 09-2-21 16:50 發表
其實喂完我多數都有掃風
但多數掃唔到
因為難得距訓左
不過好快醒

洋房

This link may help you understand more:

http://www.crh.org/body.cfm?id=154

I am not sure if people in hk mention "URPLE crying" but in Canada, it's quite wide known.

You may feel better after reading the above link. Hope it helps

複式洋房

我都有同樣的問題...阿B食飽唔瞓的話,起初頭幾分鐘都好好的,之後就扭要人抱,有人抱就ok!! 無人抱就喊,就算用包被,用米袋都照喊!! 但到眼瞓時,除了要抱住行外還要加埋我的人肉奶咀才滿足! 但之後見佢好似瞓了,放落床就醒再扭過...如是者直到下一餐奶...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊