夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

男人為何要結婚?結左婚, 就要為呢段婚姻負責, 對伴侣要忠誠, 對屋企奉上金錢.
如果生小朋友, 還要奉上時間, 奉上更多金錢.

求婚一刻没有想清楚嗎? 孩子出世前没有想清楚嗎?

單身/同居時, 你們可以一拖二也好, 一拖幾也好.
不想為一棵樹, 而放棄森林, 你就不要結婚, 婚姻在法律上, 寫到明一夫一妻制, 你簽得呢份合約, 你就要遵守, 合約內的條件. 這點你們不清楚嗎?

小孩子不是竉物, 佢地長大, 要面對社會競爭, 不單只香港一個社會, 而是全球.
以前父母只要供書教學, 現在巳入多了一樣親子.
你們睜開眼睛, 學校課程加入了許多親子功課, 妻子一個去面對是一件苦事. 部份妻子還要與你們一樣出外工作. 你要興趣減壓, 妻子何嘗不想?

男人, 如果不想受到管束, 請你千萬不要婚, 害了女人, 又害了小孩.

男爵府

有個諗法好怪既A朋友同我講"你已經30歲,應該要生個小孩。"
(當時我仲未結婚,連女朋友都冇,去邊揾個人幫我生?而且A是一個離婚後,沒有撫養權,也沒給贍養費既男人。)

珍珠宮

還有,如果遇著一個老婆期望你愛她好像愛一部新車,就要花很多錢,心機和時間。但是做老婆的是人,不會像車一樣聽你駛,讓你任意裝扮,說了不合意的話也不會給臉色你看或使你有罪咎感。車不會懷懝你,也不發你的皮氣。更加不會精神折磨你,啰嗦你。又沒阿媽教落。

其實男女都是,為何結婚生兒育女呢?

超級版主

超級版主

咁簡單

就天下太平

複式洋房

我o係唔同o既討論區同人傾計, 發現原來好多男人結婚都唔知為乜, 只係覺得拍拖都咁耐咯, 咪結婚o羅......
真係不負責任!!!

禁止訪問

複式洋房

有d賤男人可能諗住結咗婚, 就可以隨時洩慾~~~~
超賤格~~~~

侯爵府

好媽媽勳章

i.e. employ a bun bun and don't need to pay $3680 monthly, and no holidays.

原帖由 EVA222 於 09-2-23 16:11 發表
最大原因想有人照顧,去旅行都有個伴,阿媽都會有老死的一天,因相愛而結婚尚且合情理,生仔女就無乜必要,新生代面對壓力很大,中國人要講孝道,對自己的未來又無能力掌握,反哺父母是大難題. ...

超級版主

超級版主

e+有個case

男人避提結婚

女方好煩惱

男爵府

樓主, 是你的心聲嗎?

伯爵府

原帖由 EVA222 於 09-2-23 16:11 發表
最大原因想有人照顧,去旅行都有個伴,阿媽都會有老死的一天,因相愛而結婚尚且合情理,生仔女就無乜必要,新生代面對壓力很大,中國人要講孝道,對自己的未來又無能力掌握,反哺父母是大難題. ...

我又唔認同喎, 反而有好多女人結婚就係為咗有個男人照顧, 一廂情願想有人幫手分擔家務, 家庭開支, 最好仲養埋佢過世添.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實呢個問題唔應該只係問男人,好多女人都唔知自己點解要結婚,以為結婚就等同一個童話婚禮,唔知道童話中公主王子要永遠幸福快樂唔係咁容易,d人永遠以為結婚就係大結局,佢地唔明呢個只係另一個生活模式嘅開始,當然生小朋友又係另一個階段

其實兩個人要一齊生活,要時間互相磨合,共同面對生活上嘅變化,一起成長,有同一目標,不過知易行難,始終男人同女人嘅思維方式就唔同,要白頭階老真係要雙方都付出先得
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

原帖由 rose-mag 於 09-3-3 16:01 發表
...... 好多女人都唔知自己點解要結婚,以為結婚就等同一個童話婚禮,唔知道童話中公主王子要永遠幸福快樂唔係咁容易,d人永遠以為結婚就係大結局,佢地唔明呢個只係另一個生活模式嘅開始,當然生小朋友又係另一個階段

其實兩個人要一齊生活,要時間互相磨合,共同面對生活上嘅變化,一起成長,有同一目標 ......

Agree!Agree!Agree!
大部份人好似到時到候就結婚生仔,但跟住呢?
婚姻的真正意義是通過兩人的相處,去體驗和學習愛、付出、包容、寬恕、體諒、接納、互相扶持、一起成長、共同經歷、分擔和分享 ...... 成就更豐盛的人生。
婚姻可以是平凡而簡單的,但必須明白及共同付出貫徹它的意義,才是一段有意思的婚姻。

男爵府

原帖由 全為愛 於 09-3-3 22:50 發表

Agree!Agree!Agree!
大部份人好似到時到候就結婚生仔,但跟住呢?
婚姻的真正意義是通過兩人的相處,去體驗和學習愛、付出、包容、寬恕、體諒、接納、互相扶持、一起成長、共同經歷、分擔和分享 ...... 成就更豐盛的人生。
...

AGREE!

民房

男人為左有下一代結婚,我有親友仲差,為左老了有人看佢。

男爵府

is,
I share the same feeling with you .

原帖由 is 於 09-2-22 02:11 發表
男人為何要結婚?結左婚, 就要為呢段婚姻負責, 對伴侣要忠誠, 對屋企奉上金錢.

單身/同居時, 你們可以一拖二也好, 一拖 ...

伯爵府

男人一生有两個亞媽,一個是喂奶湊大他的,一個是結婚后他的老婆.新娘嘛!
結婚,因為他想揾個新亞媽照顧佢,有些男人比較貪心揾完一個又一個,造成舊亞媽非常不開心!

民房

原帖由 is 於 09-2-22 02:11 發表

單身/同居時, 你們可以一拖二也好, 一拖 ...

使乜咁大怨氣,一竹篙打晒一船男人。
衰嘅只係你果個嗟。
你嘅內容似乎刪掉個男字,更為合理。
不論男女都要對婚姻負責,為乜女人可以而男人唔得!

男爵府

xxx

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我非常同意#17 gorky 的說法;但我的那件更差,他除了要阿媽外,還要個工人,同生財工具(講就無敵,公一份,婆一份,他的那份要多供一層樓,當然是沒妳名的)

首頁

尾頁

跳至