自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

幫人問。
佢自細有遠視不深,但而家已中年,遠視大概百幾未夠二百度,一向沒戴眼鏡。近期發覺揸車時,只看得清約一條街燈距離。

今早起床,忽然望近嘢不清,差不多半個鐘,先望得清d嘢。
望電話直頭好辛苦。
有無人試過,又或知乜事呢?

侯爵府

BK Milk勳章

會,我就是這樣,要配2副不同用途眼鏡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

QQdevil 發表於 17-11-9 14:19
會,我就是這樣,要配2副不同用途眼鏡

即一副遠視,一副老花?
但兩副都係望近嘢用?
即係佢情形似兩樣都有先係咁?
今早佢好擔心,因成30分鐘望d嘢都曚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

去驗眼最實際, 不過呢, 老花同遠視係兩回事

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

複式洋房

會,老花係退化

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來要分開配兩對眼鏡

大宅

漸進眼鏡都得, 鏡片上面做遠視, 下面果部份做老花, 適應左就可以一副眼鏡睇遠近都可以, 我屋企人有戴。

侯爵府

BK Milk勳章

foggyao 發表於 17-11-9 14:46
即一副遠視,一副老花?
但兩副都係望近嘢用?
即係佢情形似兩樣都有先係咁?
我用遠視鏡是看電視,駕駛,平常用。老花會用睇書,電話,信件等等用途,如遠看及近看會經常同用,漸進鏡可能會比較方便,但最好問配眼鏡店查詢,因我兩者度數相差太多,只能分別使用

珍珠宮

QQdevil 發表於 17-11-9 15:34
我用遠視鏡是看電視,駕駛,平常用。老花會用睇書,電話,信件等等用途,如遠看及近看會經常同用,漸進鏡可 ...

唔該晒!

首頁

尾頁

跳至