夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

和男朋友拍拖9年,現在28歲, 感情穩定,亦都視對方為終身伴侶,會期望將來與對方結婚生仔。現在我們的經濟亦有基礎,我希望開始計劃結婚,可惜男朋友還沒有這個打算~

有次提出何時結婚的問題,他說要些時間考慮,想和他討論要考慮的地方,他就顯得不耐煩,他當時的態度使我很傷心,我也沒有再說下去。。。話題亦不了了之

其實我並不是要急於一年兩年結婚,但好歹也應該開始討論一下這個問題,起碼讓我知道我們的計劃是怎樣。。。

現在我已經不知道如何再心平氣和的去和他展開討論,但是我又做不到無了期的等他開口,到底他在想甚麼?我只是想知道他的想法,真的不是要逼他承諾。。。

我該如何是好?

超級版主

超級版主

唔好拖

快d叫佢表態

結唔結都好

起碼要知道佢既諗法

唔出聲係衰

珍珠宮

我以前公司有一對巒人拍了6年拖,女的比男的大一兩歲。男方家庭從不知到女的存在。女的身育年齡也隨著歲月越來越靠近尾聲了。突然間男方的親戚階紹了一名剛畢業的年輕美女(比他的女朋友更美),更有教育水平,更溫柔(不會頂他嘴的),不與他為強奪的,聽話的“傳統閨女”給他。男女雙方的父母親戚,3姑6婆都贊成這對婚姻。 結果男的只相體了一個星期左右,就回來跟巒愛了6年的女友分手了。一個月不夠就開始辦婚禮了。可憐的女同事白白浪費了6年的輕春。

希望樓主比我的女同事好運。我也贊成盡快有個了結,對你有益多於有損。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我自己有都經驗,,同前男友,,不過無你咁長
我地行左3年几,,當時我都好細過 (廿出頭)
好似你話,,結婚都要做準備,唔係伊一兩結呀
咁咪有次同佢傾..我地都行左3年啦..有無打算結婚..因為阿媽問起...我笑住口同佢講.我阿媽要廿萬...點知佢即係講,,我2個家姐都唔洗錢,,,之後我心知,,因為錢所以佢伊世都唔會取我..久而久之我同認識到伊位老公,,,
樓主,,你要真係同佢講下...睇下佢有咩反映
唔係人老豬王..hehehe

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實我都明白不能這樣拖下去,自從上次問過之後,我的心情也真的不好受,在他面前若無其事,但自己一個時就覺得很迷惘,很困惑。。。

雖然我對他仍然有信心,亦了解要他在現時的經濟環境下談婚論嫁是會有點壓力(他擔心自己會俾裁員)。。。但是我真的不能接受連談論一下,計劃一下都逃避。。。這是甚麼的意思?

不過最大的問題是,我該如何和他討論?我怕再提出這個話題後,最終都是不了了之。。。我該如何引導他去說出他的想法呢?

超級版主

超級版主

唔好扮若無其事,一定要攞出黎傾,如果e+拍拖已經係咁,將來結左婚點算,一世人流流長

可以將你既想法寫落張紙度,再親手交俾佢,俾一個月時間佢回應,唔係既話,大家就分開下(冷靜期)

<叫佢上bk睇番e個topic都可以>

大宅

我都係...我o係2月14解決左依個問題,雖然同佢只係7年,但我已經26歲,親戚都早o係一兩年前問我幾時結?而且對方大我7年,佢都唔係細。
上年9月我有左佢個bb,開初大家都好開心話結婚生個bb出黎!後來佢同我講話佢papa唔想一齊住,如果結婚佢兩老就會搬出去,最後佢叫我落左個bb,我當然好唔想,我諗左好多方法都俾佢拒絕,到落bb當日我都仲問佢可唔可以唔咁樣?佢話唔係時候...我心好痛...我亦好怕冇左佢,最終bb都係冇左,由果時開始我慢慢對呢個人心淡,我亦發現佢同佢有野呃住我,當然佢係死口唔認...到最後我忍唔到佢呃我而向佢大發脾氣,佢話佢冇錯,係我問題,我同佢講:「係我問題,我既問題係係唔會同我結婚,我想要一個家」,(因我之前都同佢講過一係結婚,一係分手,佢係選擇分手)佢收完呢個message之後就冇再reply我,我都放棄,因為我知呢個男人俾唔到個家我,俾唔到安全感我,分開左一個星期我都仲好掛住佢,但我知道如果佢唔同我結婚我係唔會返轉頭,好簡單你唔同我結婚,你都俾個信心我,唔通等到我殘花敗柳先俾你飛?我唔會甘心...最後我希望樓主唔好太死心眼,有d野拖下拖下又幾年,到時真係唔會夠d妹妹仔爭好男人,趁仲有多少本錢俾個機會自己,快d去問清楚啦!青春有限,請珍惜。

大宅

拍左咁多年拖佢都唔諗住結婚, 咁即係佢無為你著想.... 女仔真係青春有限, 唔同男人, 男人就算30, 40 歲都仲好多 market!!!

大宅

9年真係一個好長嘅時間
男人就係因為覺得大家都咁耐
結唔結婚好閒咁
問清楚
女人青春有限哦
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

洋房

你要同你 bf 好好傾傾, 唔可以咁拖.......
會否只係你視他為結婚對象, 而他不是呢? 所以他未有決定?

超級版主

超級版主

真係一個慘痛既經歷

做女仔要學懂保護自己,雙方未準備好有bb,一定要避孕,一個小生命咁就無左,知者心痛

查實拍得兩三年拖,就好應該試探下對方既婚姻觀,距離太大,要及早離場,免得浪費青春

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 bb_bb_bb 於 09-2-22 20:38 發表
你要同你 bf 好好傾傾, 唔可以咁拖.......
會否只係你視他為結婚對象, 而他不是呢? 所以他未有決定?

呢個亦都係我既感覺. 恕我直言, 我覺得樓主唔好太死心眼, 可能視對方為終生伴侶既只有你一個.

上個月聽"在晴朗的一天出發", 鄒凱光道出男人唔想結婚, 或者係唔想同女友結婚, 甚至想分手, 就會採取拖字訣, 拖到有一日, 女方頂唔順自己走人, 男人就唔駛做衰人.

我意思唔係話樓主男朋友都係咁, 而係我覺得, 既然男朋友未有意思, 倒不如好好裝備自己, 留意下身邊既其他男士, 反正男未婚, 女未嫁, 可能搵到一個更合意都未定(留意不等於一腳搭幾船).

當你不再死心眼要結婚, 自己愈變愈靚, 身邊又多左d高質素既男士出現, 如果你男友緊張你既話, 佢自己會做野. 如果佢無反應, 你亦都不必浪費心思去幻想將來.

子爵府

通常都係咁 合久必"婚" 唔係就果個"分"

同埋結婚呢d平有平搞, 睇下佢有無心姐

其實佢連將來都無同你打算, 咁樣落去都無咩意思, 28仲後生, 識多幾個男仔比較下啦, 男未婚, 女未嫁, 佢又無打算, 唔係罪呀

完住女人青春有限, 同埋通常無男人咁come老

男爵府

原帖由 candiceLingLing 於 09-2-22 04:34 AM 發表
和男朋友拍拖9年,現在28歲, 感情穩定,亦都視對方為終身伴侶,會期望將來與對方結婚生仔。現在我們的經濟亦有基礎,我希望開始計劃結婚,可惜男朋友還沒有這個打算~

有次提出何時結婚的問題,他說要些時間考慮,想和他討論要考慮的 ...

樓主好明顯妳對男友有期望,所以妳更加唔可以扮冇野不了了之! 9年唔係一段短既日子,妳而家首先要find out 究竟妳男友有冇同妳結婚既打算 + 大約幾時!

我有個舊同學,佢係我地全班人中最早開始拍拖,佢話過好鍾意小朋友 + 只要有機會的話幾早結婚都會結~ 不過佢而家既男友話到明唔會結婚 + 唔要小朋友,而我舊同學接受咗!

如果樓主妳男友冇同妳結婚既打算,而妳又可以好似我舊同學咁接受到的話,我覺得冇必要一定要離開妳男友! (咁依樣野當然妳要自己衡量有幾愛佢啦~); 如果妳接受唔到,咁緊係快手鬆人!!!!

如果妳男友同妳講有打算同妳結婚 - 姑勿論係咪膚衍妳都好,咁妳下一步就要知道幾時~ 至於佢定出既時間,妳可以自己考慮等唔等到,因唔一定要接受! (婚姻 / 感情關係都係2個人既事,唔係佢一個人話哂事~~)

除咗問男友既想法,樓主妳都應該將自己唸法話比男友知,一定要佢比到答案妳! 唔係話要迫佢同妳結婚,但依d係正經野,妳有權知道自己喺咩位置,千其唔好"瀉"佢唔耐煩既面口!!!!

祝妳好運!

子爵府

原帖由 j0 於 09-2-22 19:51 發表
我都係...我o係2月14解決左依個問題,雖然同佢只係7年,但我已經26歲,親戚都早o係一兩年前問我幾時結?而且對方大我7年,佢都唔係細。
上年9月我有左佢個bb,開初大家都好開心話結婚生個bb出黎!後來佢同我講話佢papa唔想一齊住,如 ...

7年都唔短....佢都要你落....太無陰公lor...

sorry to hear that..........

伯爵府

好媽媽勳章

9年時間好足夠開始去諗結婚,
其實你同佢想處左咁多年,
佢對結婚既諗法,
你點都應該知D既,
如果佢想結,
只係覺得未係時候既,
就push下佢,
由你安排下,
但如果佢係完全唔想既,
你就要為自己諗下,
28都唔細啦,
況且大有大攪,
小有小攪,
唔一定要用好多錢,
係有冇心既問題,
表面資料睇似佢"食"住你多D,
但唔代表你唔可以有要求,
有D野係要堅定同執著D既~~

可以試下係佢心平氣和&氣氛好D時間,
再向佢表示你既意願,
睇下佢既反應,
如果佢仲係好抗拒既,
你都應該心裹有數.......

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 j0 於 09-2-22 19:51 發表
上年9月我有左佢個bb,開初大家都好開心話結婚生個bb出黎!後來佢同我講話佢papa唔想一齊住,如 ...

其實佢叫得你落,
你都預左遲早會分手.....

大宅

原帖由 jennynini 於 09-2-23 01:05 發表

其實佢叫得你落,
你都預左遲早會分手.....

開初我以為係環境唔許可,但我冇諗過關第三者時!由我冇要bb開始...我到而家都未開心過,唔想見人,唔想同人講野!真係好自責....完全唔似以前主動既我,話晒咁耐時間,要分開係有d唔習慣,分開左7日偶然諗起佢都會喊,我真係一早預分開架!不過冇諗到分開左會咁傷心o者...

樓主你都要表明心意,亦要想清楚自己需要d咩...

伯爵府

樓主, 你地買左樓未? 經濟方面OK嗎?
有時男人係好奇怪, 當佢過左想結婚既階段, 佢就會無咁積極, 覺得大家都咁耐, 結唔結都1樣啦. 如果佢鍾意小朋友既, 都還好D, 相反, 小朋友可有可無既, 我可以話俾你知, 佢唔會咁快同你結婚, 因為佢覺得無需要.
其實, 你男友既性格, 你最清楚, 佢愛唔愛你, 亦都係你先知.
我唔識教你點同你男友講, 因為我都係1個失敗的人, 我同我男友都拍左16年拖. 佢都無打算結婚囉, 問親佢, 都話結架, 但倒頭來都係不了了知.
但我知道佢係愛我既, 只不過佢係1個懶人. 唔想煩, 唔想攪.
祝你早日同佢拉埋天窗.

首頁

尾頁

跳至