親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問可否介紹行程?hallstatt 住宿好貴,諗下。大概維也納4日,其餘去捷克小鎮,最後兩日布拉格,返港。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

淨維也納4日咁多? 1.5日基本上市內同果個乜宮都得晒
冬天去ck既話, 1晚就夠, 第二日晏少少先搭巴士去布拉格, 上次住兩晚好悶, 乜都行到爛
布拉格上次我住左4晚慢慢hea碌

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

維也納2-3日夠。如非自駕去Hallstatt經Salzburg. 不如留Salzburg玩兩日,Hallstatt留一日,再坐shuttle去Cesky Krumlov玩1-2日,終站布拉格

wcpcelia    發表於 17-11-13 12:12

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

TMC3012 發表於 17-11-13 09:14
冬天去ck既話, 1晚就夠, 第二日晏少少先搭巴士去布 ...

請問布拉格有冇滑雪場架?見台灣blog 又有人寫有,但資料唔多

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-11-13 09:14
冬天去ck既話, 1晚就夠, 第二日晏少少先搭巴士去布 ...

我都去左4日維也納
除非好喜歡啲乜乜館,否則真唔需要咁多日,留多啲係布拉格仲好

ck我就3日2夜

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

迷人pinklady 發表於 18-9-1 23:00
我都去左4日維也納

Ck 上次我都係留左兩晚
博物館我地又真係麻麻

珍珠宮

TMC3012 發表於 18-9-1 23:17
Ck 上次我都係留左兩晚
博物館我地又真係麻麻

係架。唔岩行,好快行完。岩行1日行1個都會覺得唔夠時間

大宅

maomama 發表於 17-11-13 01:11
請問可否介紹行程?hallstatt 住宿好貴,諗下。大概維也納4日,其餘去捷克小鎮,最後兩日布拉格,返港。
...
hallstatt 住宿好貴, 諗諗隔離鎮obertraun.

大宅

dl0408 發表於 18-9-2 08:50
hallstatt 住宿好貴, 諗諗隔離鎮obertraun.

請問住呢個鎮去Hallstatt 交通方便嗎?如果不是自駕

琥珀宮

畀面勳章

迷人pinklady 發表於 18-9-1 23:00
我都去左4日維也納

去完嗱?好玩嗎?有冇咩分享呀?

珍珠宮

我係呀!

珍珠宮

littlesister 發表於 18-9-2 14:00
去完嗱?好玩嗎?有冇咩分享呀?

我relax型,唔趕行程架.
每日1,2個景點

JD930    發表於 18-10-12 10:51

大宅

oceancatcat 發表於 18-9-2 13:25
有巴士, 有船. 不過我是自駕遊的

子爵府

oceancatcat 發表於 18-9-2 13:25

巴士轉巴士轉巴士
係轉得多
但時間唔駛等太耐
又同一個站上落車
所以其實都易去

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

pomanlife 發表於 18-9-1 22:42
請問布拉格有冇滑雪場架?見台灣blog 又有人寫有,但資料唔多

Klinovec (https://klinovec.cz/en/)
係Prague city centre 過去大概2hrs, 自己揸車或者坐Citybus都好方便

男爵府

liza831 發表於 17-11-13 09:52
維也納2-3日夠。如非自駕去Hallstatt經Salzburg. 不如留Salzburg玩兩日,Hallstatt留一日,再坐shuttle去C ...

同意!! 咁安排會比較好

Vienna 個人認為留 2 晚第 3 日朝早離開已夠時間, Vienna 舊城區好細連埋皇宮 + Museum 2 個 Full Day 好夠行 (我有一晚去咗 Opera House 聽 Orchestra)

之後可以去 Salzburg, Hallstatt 住宿貴所以只留一晚, 然後去 Cesky Krumlov 呢個小鎮仲細! 留一個 Full day + 1 晚都夠

上次係捷克再去埋 Karlovy Vary 溫泉小鎮
最後 Prague 就留咗 3 晚

伯爵府

x2
可考慮住Salzburg, 去Hallstatt一日來回,反正嗰度唔算大

首頁

尾頁

跳至