少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女三歲 有哥哥(四歲)及弟弟(九個月)
亞女係個大喊包 大事小事都會大喊
例如 玩拎一件玩具拎唔到 會大喊, 沖完涼著個套衫唔鐘意會大喊,訓午訓又要大喊

我對住個大喊包 我自己心情都變到好灰 好容易嬲

我應該點教導佢? 點樣可以提高佢既安全感

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

babyoo 發表於 17-11-13 12:10
我女三歲 有哥哥(四歲)及弟弟(九個月)
亞女係個大喊包 大事小事都會大喊
例如 玩拎一件玩具拎唔到 會大 ...
佢幾點訓幾黸起身? 留意佢係咪太攰, 所以係又喊唔係又喊. 佢係攰的話就要佢去訓, 可能要早d 去訓.

沖涼前俾佢揀衫. 我俾兩套衫佢揀, 有時我扮 d 衫識講野好似sales 咁, 叫我個女去揀佢黎著, 我個女好鍾意咁揀衫著.
你都要睇開d. 我個女4歲, 有個習慣撕聲力揭咁大嗌, 俾兩個哥哥撩果陣就嗌到成條街都響. 有時我聽到就頭痛, 罰同講道理都試過, 唯有不停教. 有時佢太攰都喊, 去訓就喊, 我由得佢喊到夠, 喊喊下會訓著, 不過儘量響佢亂嗌前去訓, 佢心情靚時大家都有好日子過.

男爵府

bosch 發表於 17-11-14 04:35
佢幾點訓幾黸起身? 留意佢係咪太攰, 所以係又喊唔係又喊. 佢係攰的話就要佢去訓, 可能要早d 去訓.

沖涼 ...

多謝你 我試下你方法

伯爵府

要佢知道喊完都無補於事,改變唔到,例如,喊完要既玩具都唔會拎得到,喊完,件衫都係要著,之後就教佢用言語表達感受

複式洋房

回覆樓主:

係咪次次喊親都係有野想要
跟住你地又比佢
如果係既
姐係佢知道喊係可以囉到佢想要既野
咁你地要改下啦
同由佢喊
比佢知喊完係唔會得到佢想要既野

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

靓媽8號 發表於 17-12-13 22:06
情緒呢加野真係好麻煩,之前我有個親戚個女有separation anxiety, 搞咗一段時間最後我介紹佢去試吓遊戲治療 ...

邊度有? 係咪都唔平?

禁止訪問

洋房

回覆 babyoo 的帖子

屋企有無人都係咁嘅性格?

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

介紹你睇吓 Viu TV 嘅超級奶爸,有一集個案可能可以參考,果集又係有3個仔女,又係中間果個成日喊

溫馨一家123    發表於 19-7-28 18:52

大宅

會唔會你有時疏忽咗佢?三歲小朋友有正常表達能力,好少會乜都大喊,你試吓俾少少你地兩人only既親子時間,等佢感受你都好鍚佢,唔係偏心 哥哥或弟弟,可能會喊少啲,因為佢成日乜都喊,有可能係想引你注意佢

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至