論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bun bun 將於下星期到, 如果要帶佢開出糧戶口, 係咪中銀最方便

agent會扣起工人passport, 咁係咪都申請到bank a/c架...我知工人會有hkid, 咁係咪一到步就有定agent會幫佢搞呢??

同埋中銀有冇request最低戶口結餘架, 定係由得個工人每月比人扣服務費呢?(好似好衰咁)
琴日同老公講開點樣出糧, 我同佢講唔好比cash, 怕冇証冇據, 口同鼻拗, 老公好堅定咁話, 工人有簽收就屈我地唔到喎...
但我係度睇好多case都係工人簽晒收據, 收cheque or bank transfer都可以話underpaid, 就算屈唔入都煩餐飽啦...

總之我有好多擔心o既地方, 佢都覺得係我小心眼囉

大宅

我個工人都係係中銀過戶既,好似係要佢既hkid & 工人既合約&ASSBORD,你可以問agnet 借過password比你同佢去申請先,然後比返agnent keep~~ 佢唔駛什麼min charge 既,只要佢唔去埋counter拎錢,因counter拎錢就要收錢就收charge~ 係櫃員機就唔駛~~ 梗係唔好比cash啦~~ 你睇吓其他僱主用cash比,雖然話有單有據,簽晒收咁~~ 但都比0個啲衰既工人告佢哋underpaid啦~~ 你同佢開個戶用乜易,又唔駛錢既!! 有乜事起黎,你都有record呀ma~

啲男人大安指意,有起事上黎咪再終煩到佢,佢咪起到嘈~~

伯爵府

原帖由 fanny219 於 09-2-23 11:09 發表
我個工人都係係中銀過戶既,好似係要佢既hkid & 工人既合約&ASSBORD,你可以問agnet 借過password比你同佢去申請先,然後比返agnent keep~~ 佢唔駛什麼min charge 既,只要佢唔去埋counter拎錢,因counter拎錢就要收錢 ...

我都知...但我隻佬覺得係我多心
我都覺得要留多d保障自己, 所以會堅持用cheque/bank過數...不過佢先係contract o既employer, 呢個星期, 我係度幫佢整緊d form(放假簽收, receipt個d), 佢乜都話唔洗...

咁即係boc如果只用atm咭提款的話, 就算a/c裏面唔夠$5k都唔收min. charge喇...

唔知agent肯唔肯帶工人去開戶呢, 咁樣我又可以煩少様

大宅

原帖由 siusum 於 09-2-23 11:47 發表
係呀~~ 佢哋好醒架啦,識用櫃元機~ 你可以問一問agent既,不過我估佢哋都唔係好肯幫你搞咁小既事~~

我都知...但我隻佬覺得係我多心
我都覺得要留多d保障自己, 所以會堅持用cheque/bank過數...不過佢先係contract o既employer, 呢個星期, 我係度幫佢整緊d form(放假簽收, receipt個d), 佢乜都話唔洗...:badf ...

伯爵府

原帖由 fanny219 於 09-2-23 12:01 發表
係呀~~ 佢哋好醒架啦,識用櫃元機~ 你可以問一問agent既,不過我估佢哋都唔係好肯幫你搞咁小既事~~

thanks, 遲d再去agent度問下先

大宅

好媽媽勳章

個陣我同工人去HSBC開戶口ga, 你同啲teller姐姐講要current a/c就ok, 呢隻a/c唔駛minimum deposit, 又有張atm card俾佢攞錢, 好方便! 開戶文件要有hkid, contract同埋passport.

伯爵府

原帖由 Flo0602 於 09-2-23 13:39 發表
個陣我同工人去HSBC開戶口ga, 你同啲teller姐姐講要current a/c就ok, 呢隻a/c唔駛minimum deposit, 又有張atm card俾佢攞錢, 好方便! 開戶文件要有hkid, contract同埋passport. ...

如果hsbc唔洗最低開戶存款又會更方便喎, 因為老公都有hsbc a/c...
不過唔知佢係咪都係唔收service charge呢

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siusum 於 09-2-23 13:53 發表

如果hsbc唔洗最低開戶存款又會更方便喎, 因為老公都有hsbc a/c...
不過唔知佢係咪都係唔收service charge呢

如果佢去櫃檯做transaction就要收charge, 但响ATM機做就唔駛收.

首頁

尾頁

跳至