論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

請大家提供嗰位leung sir 電話, 因為我正準備炒屋企件公主, 想leung sir 幫手通知佢, 因為我哋係自己請佢, 搵唔到agent幫手,

另, 工人自殺大家都覺得係件慘事, 僱主仲慘!我個ex工人都個個月想死, 來香港唔夠1個月已經話要返印尼, 搵唔到阿媽又話想死,(實情係佢屋企成日停電, 打唔到電話), 個個月都要幫佢心理輔導, 我仲辛苦過佢, 捱咗1年佢話要返印尼我都唔再留佢, 實在太辛苦, 身心疲累. 實在無樓主咁好彩,可以請到個好工人, 羡慕!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Osb 於 09-2-24 00:22 發表

撐妳們!!!!
謝謝柯記!!!

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人是绝望,不會去自殺。只有21歲的生命,獨自飄洋過海,死時極度绝望,假若妳是她的母親,你會否傷心欲绝?

未必是絕望都會有自殺既可能,思鄉,憂心係其中兩種自殺因素,如果本身有心理病而冇處理,梗加有呢個念頭.......
21歲應積極面對人生,佢揀左呢條路我地只可以講句"可惜",我都有個溝通到既工人,連佢家人我都有關心,但唔係個個飄洋過海既都會跟僱主溝通,個人問題都好重要.
你若只以你家既好工人黎量度既,咁我請你響假日出去佢地聚會既地方睇下一樣米有幾多種人.
又跟呢個topic而論,除左同情工人既行為之外,你作為僱主,你有冇去諗吓呢個僱主而家既心情同感受呢? 佢有可能要支付一筆5位數字既金額,亦都可能因呢件事對家人心理受影響,面對種種問題......
請大家客觀d多方面睇~~

洋房

Before we plan to fire a maid, usually we might have done the followings:

1) Ask her to improve her performance for many times
2) Bring her to the agent and let the agent to talk with her

Then, it might be no improvment or her performance is even worsen than before (because she is not happy).

If we tell the agent that we want to fire her, the followings might be happened:

1) The agent will stand on the maid' side and inform her directly because she still owes them money
2) The agent will stand on the maid's side even though the maid has paid off the debts because they want to sell the maid to a new potential employer

If the maid knows that the employer wants to fire her. Some maids might do the following:

1) take revenge e.g hurt the children, stealing, put dirty things into the food
2) hurt herself and call the police claiming that the employer hurt her.

Based on the above factors, how should the employers do if we want to fire a maid?

大宅

回覆 # 的文章

我記得之前有個僱主前外傭借了財務後走左佬, 財務卻到前僱主處追債, 迫到有"幽屈"病的女僱主JUMP樓亡. 但因為她是僱主所以新聞編幅無甘大, 又無乜義員或"正苦"人員會可憐. 要知道外傭就可憐, 我們這班僱主是沒有人會體恤的.

僱主真命苦

大宅

同情佢又點,人都死左. 不如諗下點幫在生的人. 實際d教下d工人做一個負責任的人, 不要一死了之.

子爵府

原帖由 winnie_sh 於 09-2-24 00:17 發表

唔好~唔好~
調佢好哪~你都係屬於弱勢社群(外傭僱主)
兩條魚毛就牙煙D~~
我幫你手調佢

thank you, thank you
winnie 姐同其他mami

點解樓主唔同情我,我要「跳」喎!

子爵府

原帖由 Osb 於 09-2-24 00:27 發表

魚媽, 柯記馬房送苜歌過妳
等, 寂寞到夜深

等, 寂寞到夜深
唉,淚眼濕青衫

大宅

好媽媽勳章

原帖由 saiwanho 於 09-2-24 00:53 發表
我媽叫我看看這段新聞,怕阿中女懵婆因爲我閙而去自殺!

如果中女有這個意圖,ng該她行快d!!!

go go go. let”s go. 可唔可以叫佢帶埋柯記6號一齊去? 有伴 ma.

珍珠宮

原帖由 bbfish1992 於 09-2-24 13:53 發表

thank you, thank you
winnie 姐同其他mami

點解樓主唔同情我,我要「跳」喎!

同情你? 你係米冇好工人呀?!! 冇?? 咁你一定係衰僱主啦! 有衰工人既僱主係底死架!! 如果要[跳]! 呢度大把僱主想跳呀!! 包括我自己呀!!

男爵府

好媽媽勳章

但係記得畀錢佢搭車...去遠啲....

原帖由 saiwanho 於 09-2-24 00:53 發表
我媽叫我看看這段新聞,怕阿中女懵婆因爲我閙而去自殺!

如果中女有這個意圖,ng該她行快d!!!

子爵府

原帖由 Siuchoi 於 09-2-24 13:58 發表

同情你? 你係米冇好工人呀?!! 冇?? 咁你一定係衰僱主啦! 有衰工人既僱主係底死架!! 如果要[跳]! 呢度大把僱主想跳呀!! 包括我自己呀!!

樓主
我哋得21歲咋
同情吓啦!

男爵府

好媽媽勳章

唔好意思,我比較坦白,我真係唔係好同情個工人咋喎!第一,我唔知內情,但係如果真實係真係好似報章所講,佢係因為僱主炒佢佢就走去跳樓的話,點解我要同情佢? 如果我老細話唔滿意我表現,我係咪都要走去跳樓? 乜唔係應該反省吓點解人哋會話你做得唔好,自己係咪真係做得唔好,然後做好啲架咩? 不接受現實唔承認自己錯誤冇勇氣改過嘅人,我做咩要同情佢?

你可能話我冷血,但係我唔係。我每個月都有損錢畀慈善機構,重唔至一個。我會睇新聞見到人哋悲慘嘅遭遇喊或者心酸。但係我想講,唔係係又同情唔係又同情就叫有人性有同情心,嗰啲係叫蠢。呢個世界太多嘢值得我哋同情,同情人都要智慧。個工人一嘢跳咗落去,相反個僱主重生勾勾,乜你真係覺得死咗嗰個慘啲咩? 個僱主都係解僱個工人啫? 解僱都唔得? 佢又冇虐待佢。覺得工人不合要求依正常解僱佢結果換嚟呢個後果,我覺得如果我要同情,我會同情個僱主多啲。

你話人哋媽咪唔知點教女,請到好工人就冇天理。你咁咒人都唔見得好有修養,心胸都唔見廣闊得去邊。咁你又點教女?

我都祝你呢世唔會請到衰工人,唔會畀工人誣告。god bless u。

原帖由 Jillbaba 於 09-2-24 11:38 發表
假若你知道你的家人、朋友、同事,僱員,甚或是一個素不相識的人有自殺意圖,你會叫他/她行快d嗎? 若你不是冷血的人,都會吧?那你付出三數仟元請回來照顧你兒女的工人,是比一個素不相識的人更如了,你有當她是人嗎?假若妳的 ...

大宅

原帖由 Jillbaba 於 09-2-24 11:38 發表
假若你知道你的家人、朋友、同事,僱員,甚或是一個素不相識的人有自殺意圖,你會叫他/她行快d嗎? 若你不是冷血的人,都會吧?那你付出三數仟元請回來照顧你兒女的工人,是比一個素不相識的人更如了,你有當她是人嗎?假若妳的 ...

見倒呢單新聞既時候, 我都覺得好可惜, 係一個悲劇. 但係個工人死左都唔代表一定係個僱主既錯. 工人來左 hk 只係個幾月, 多次與僱主有爭咬... 咁又點呢? 我諗10個僱主有9個0係個新工人來既時候都會對工人有不滿, 因為大家來自唔同既家庭, 重有國家, 生活習慣唔同, 所以有爭咬一 d 都唔出奇.

假如, 係假如個工人真係為左驚無左份工而輕生, 佢真係好傻. 工唔啱可以搵過份, 好多人都會話, 呢個世界唔會無左邊個唔得... 更何況只係僱主同僱員既關係?

我覺得樓主其實唔需要太勞氣, 亦無必要太著意其他 mammy 既言論. 香港係言論自由既, 更何況係 web 既世界?

我自己都試過唔好彩, 請著個衰工人既痛苦經歷, 我都好怕, 好驚. 工人既行為什至令我覺得好困擾, 令我既情緒病又返返來... 咁又有邊個同情我呢? 我自問樣樣嘢對佢都做足 (唯一無做足既係無用 check 出糧比個衰工人). 我雖然比個衰工人告, 但唔代表我要對我之後既工人差, 我只會更小心咁處理新工人既出糧既紀錄...

...而家我既新工人, 係有不足之處, 都有比我地責備, 但係佢會知錯, 會改, 唔會駁嘴黑面, 至少來左呢一個月都無 mud 大嘢發生, 咁大家咪得過且過就算 lor. 我覺得呢 d 工人先0係叫來做嘢既工人, 唔係話佢兩句就黑面兼駁嘴, 重要唔 "so" 你要你 tum 返佢咁濟果 d 先叫係工人. 佢地要明白邊個先係老闆, 個工人係唔係應該去接受僱主既意見, try to learn 同改變, 希望大家既關係可以愈來愈好呢?

我希望所有幫外傭講說話既人, 講之前要諗下, 我地做僱主既唔係同自己有仇, 同 $$ 有仇. 炒一個工人係要浪費好多時間, 精神同好影響個心情. 唔好當我地做外傭僱主既係變態既... 我地都只不過係個打工仔 je, 係一個普通人...

大宅

假若妳的僱主這樣对你,妳會誠心為他工作嗎?
如果我自已做得唔好, 唔盡責, 僱主對我衰, 噤我覺得係我應得的.

你們有想過為什麽妳們請到好工人嗎?因為妳們是好僱主!
好怕D人成日以為自己/扮好僱主, 睇到真係想嘔, 我都覺得自己唔係差既僱主, 而家個新bun暫時都唔錯, 但我唔會覺得"因為我係好僱主, 所以請到好工人!" ILL !!!!
成日做義工既人都唔會話 "我心地好好!"
生得靚既人唔會話 "我心地好, 所以我生得好靚!"

這樣冷血的人,知如何教兒女,若果请到好工人,就冇天理。
我都唔知你父母點教你...

人是绝望,不會去自殺。只有21歲的生命,獨自飄洋過海,死時極度绝望,假若妳是她的母親,你會否傷心欲绝?
係個工人自私,不孝,無唸過父母會為佢既死傷心欲绝, 自殺係極度自私既行為, 你知道嗎?

我很幸運,娶了一個有愛心、有耐牲的老婆,又请了一個好工人,照顧好我的女兒,日日嘻嘻哈哈。在我老婆教導下,工人晚晚煮好餸给我們,屋企又企理。這非一朝一夕,是溝通的結果,這对双方都有好處。
我都好幸運, 嫁了一個識分辨事非, 唔on居, 唔盲目幫住D耐弱既人, 唔會扮有愛心,同情心, 扮有教養, 自誇為好僱主既老公, 日日同我嘻嘻哈哈!! 哈哈!!哈哈!!哈哈!!哈哈!!

大宅

樓主,

你好似講過"以事論事,各自發表意見好平常,但不用動氣"

咁你唔俾我地發表不同意見,不如你改topic標題...唔好叫人入來發表... ...謝謝...

伯爵府

僱主做好本份, 工人睇唔開尋死, 我最同情僱主!

工人唔理辛苦養大自己既家人, 走去死, 自私!

工人唔理別人感受, 走去死, 都係自私!

工人失去性命, 活著的人更痛苦, 不論是在生的僱主/家人, 街方。

工人想死, 無人可以阻止, 佢絕望唔絕望只有佢自己知, 做唔好本份, 要番歸好正常, 佢要死唔俾佢死咩? 不過唔該要死真係去遠D, 呢個世界無人欠了她! 點解要嚇著在生的人? 自私精!

我都算做好僱主本份, 對工人如女兒。 只是當體諒對方的同時, 對方沒有為你想過半點, 奉公守法的僱主有可以找誰同情自已?

事件不是"可惜", 簡直是"悲劇", 因為事件是人為可以控制。

僱主為了家人,請外傭幫忙以便外出工作, 請了個做不好本份的外傭, 跟足法列辭退, 卻要飽受金錢(下跌的樓價, 遺體運送,辭退工人的開支)及心理損失!

我都不認同西姐叫中女"要C就快D", 我只會講 ~ "工人有權選擇了結自己生命, 但無權要其他人因為她的死而受苦!"

大宅

一個專制,橫蠻無理而無德的人........................連別人抒發意見 (異見)也不容,重比佢鬧同批評,小男人一個. 自我吹虛, 自以為是-------------- 呢個僱主,身為人夫,好極有限.
原帖由 CYK 於 09-2-24 15:57 發表
樓主,

你好似講過"以事論事,各自發表意見好平常,但不用動氣"

咁你唔俾我地發表不同意見,不如你改topic標題...唔好叫人入來發表... ...謝謝...

...

侯爵府

人c 左, 好似一了百了
張國x
翁美x
呢d 對香港人熟悉的藝人自殺c, 我對佢地有著無奈同可惜, 但我吾覺得我應該要同情佢地, 因為路係佢地自己揀的, 佢地入得娛樂圈就要面對壓力, 佢地接受吾到壓力而輕生, 路係自己選擇,同埋我會覺得自殺係一種自私的行為

正如d 工人自殺一樣, 佢黎得香港做野, 飄洋過海, 佢要學識點樣面對呢種壓力同環境, 比人鬧兩句嘈完, 比人抄就要輕生的話, 甘香港人好多比 人裁員之餘, 還要供樓供仔女讀書的甘點? 係大把人c?

我吾會同情個工人, 我只會'可惜', 甘就無左一條人命

但我會同情個僱主, 尤其如果僱主層樓係自己的話, 因為發生呢d 事之後, 層樓都會變成兇樓, 以後買賣的price 就會因此而比人壓價

我會同情個僱主, 之後的一生都活在有人係佢屋企跳落去的陰影

我同情個僱主, 為著炒一個工人, 而令到自己身心財力都受到困擾

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 kj803 於 09-2-24 15:02 發表
假若妳的僱主這樣对你,妳會誠心為他工作嗎?
如果我自已做得唔好, 唔盡責, 僱主對我衰, 噤我覺得係我應得的.

.....

有時我公主做嘢時發出好大聲響, 我會同佢講唔好發脾氣, 我唔鈡意亦唔受哩套, 但佢答我話唔係發脾氣, 因為佢知道自己係做錯嘢, 所以佢唔會發脾氣, 只係有時做嘢唔小心發出大聲響. 哩個就係我仲keep住佢o既原因(起碼佢知衰), 但另一方面, 佢又成日有啲大頭蝦o既嘢, 冇辦法, 我唔呻下真係會激到痴線.

首頁
23456...7

尾頁

跳至