懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我7月中順產生bb到依家已經4個月, 身體仍然有好多問題。 我坐月都好乖架,一個月無洗頭沖涼, 只係用薑水抹身。 又有食月子餐, 又有食supplement. 生完一個月又有請月嫂照顧Bb, 休息同睡眠都好充足。吾知點解身體可以差左咁多!!

有無人都有/曾經有相同徵狀呀? 有無方法可以改善?同埋如果曾經經歷過既, 幾耐會好轉呀?希望大家一齊傾下, 身體狀況大不如前真係好令人沮喪

1. 全身骨痛, 特別係膝頭哥, 踎低起身就會痛, 坐低起身又會痛

2. 周身啲骨頭好似梗曬咁, 特別係朝早起身,零晨起身去廁所呀, 啲手指手腕, 腳趾腳腕都梗曬, 行路仲慢過啲阿婆,只能細步行, 要隔一段時間先行動暢順返

3. 好怕吹風, 一吹風就吾舒服, 未至於頭痛, 但就係赤赤地咁。 一吹風就連眼都吾想打開(未生前好enjoy吹風, 感覺好爽)

4. 陰道位硬係覺得吾舒服。 有啲坐姿係坐吾到既, 好似會扯住痛咁。 如果踎低都一樣, 陰道好似扯住痛

第1. 2. 3點既不適有睇中醫,由產後1個月開始睇到依家。中醫話我陽虛, 由$4××五日葯睇到$1×××七日葯都感覺無咩好轉

第4點有睇西醫去check, 照左兩次超聲波, 醫生都話陰道因生產造成既傷口同子宮都復完得好好, 但要回復以前咁都需要時間。 但4個月都過去, 好似都係同生完1個月後差吾多

男爵府

celavialaw 發表於 17-11-14 04:18
我7月中順產生bb到依家已經4個月, 身體仍然有好多問題。 我坐月都好乖架,一個月無洗頭沖涼, 只係用薑水 ...

我睇到第二點時諗起我親友,佢有一段時間發現手腳關節痛,朝早關節仲會梗左,要活動下先好d,呢d叫晨疆。困擾左佢好耐,最後確診類風濕關節炎,你會唔會去睇西醫睇下。我唔係醫生,只係我親友試過咁。

大宅

回覆 AAV 的帖子

多謝你既提醒, 第一次聽晨彊呢個term上網search左真係同我既情况好相似
今日去睇骨科睇下咩情況先
好擔心

男爵府

celavialaw 發表於 17-11-14 10:41
回覆 AAV 的帖子

多謝你既提醒, 第一次聽晨彊呢個term上網search左真係同我既情况好相似
祝福你。但可能有其他原因都會影響關節,未必同我親友一樣。我親友都要驗好多野先確診到,所以唔係淨係話有晨疆就係呢個症。

大宅

15週年勳章

回覆樓主

我坐月反而會更加著重個人衛生,唔會一個月唔沖涼洗頭
不過啲啲個人決定。

大宅

回覆 AAV 的帖子

岩岩去睇左骨科照左x ray, 希望只係我啲產後遺症啦

大宅

回覆 Monnnnnnnney 的帖子

係呀, 真係少啲忍耐力都吾得不過我響美國坐月, 天氣好乾爽, 十幾日個頭都無笠
響香港我都係一日都忍吾到
加上產後身體就好差, 唯有忍埋佢啦
如果吾係身體狀況可能比依家仲差

大宅

我7月中順產生bb到依家已經4個月, 身體仍然有好多問題。 我坐月都好乖架,一個月無洗頭沖涼, 只係用薑水 ...

我生完成年,全身關節仲係痛

大宅

回覆 protons31 的帖子

oh no, 我地真係同病相連呀!咁你有無睇醫生呀?
醫生點講?
我尋日照左背同膝頭既x-ray, 醫生話我無野
淨係俾左兩枝葯膏俾我搽下

別墅

回覆樓主

可能入咗風呀。你係咪越休息越痛呀,有無瞓瞓下痛醒﹖

複式洋房

celavialaw 發表於 17-11-15 23:46
回覆 protons31 的帖子

oh no, 我地真係同病相連呀!咁你有無睇醫生呀?

係關節痛定肌肉痛呀?我生完都膝頭痛肌肉痛咁

複式洋房

回覆樓主

係咪唔夠鈣哬?要多吃鈣鎂嗎?

男爵府

回覆樓主:

我第一胎放完產假時,都會覺關節痛,都要過多4-5個月先唔痛,而我生完頭一年都易病(我本身都唔易病),但過左頭一年就冇事事喇。

大宅

你7月生,屋企有無涼冷氣,還有你著衣服是不是短衫短褲呢?,我六月生,一個月都穿著中袖衫簿長裨,開風扇

大宅

回覆 金媽 的帖子

未試過痛既咁又, 我都諗緊係米因為入左風

大宅

回覆 celiateru60 的帖子

應該係關節痛既成份多啲

大宅

回覆 CharmieL 的帖子

應該都係, 所以依家日日都有食液體鈣, 好擔心依家吾穩定住個情況, 老左會好大件事

大宅

回覆 tai_man 的帖子

我呢個月感覺比之前好啲啦,希望過多段時間可以好啲。依家身體感覺好啲, 慢慢做返多啲運動緞練返!
大家一齊加油呀, 原來生一個b真係吾易架

複式洋房

我都好似你咁呀,我坐月都做到足嫁!!!
我係生完一個月後開始狂冒冷汗,又怕風又怕凍,手腳關節筋骨好痛,同埋落轉街就無曬力,訓極都好累咁,同埋成日頭痛!我都飲左四十幾劑中藥都唔好,個個中醫都話我氣虛血弱,依家已經3個月啦,睇極都唔好,都唔知點算(emoji)(emoji)(emoji)
你最後有無都keep住睇中醫?定慢慢等時間過復原?

大宅

lcc317 發表於 18-6-7 17:20
我都好似你咁呀,我坐月都做到足嫁!!!
我係生完一個月後開始狂冒冷汗,又怕風又怕凍,手腳關節筋骨好痛, ...

我坐完月後睇左大概3個月中醫無再睇, 因為感覺好似無咩改善。 之後無再特別做任何野, 只係keep住食鈣片同維他命, 到大概9個月就明顯好左好多。 但依家差吾多11個月依然有啲小問題, 例如踎低起身膝頭仲有啲痛, 但吾影響活動。 陰道踎低時依然感覺扯住扯住咁(我見呢度有JM出post話生完十幾年都仲有呢個問題)。
JM我諗你應該會感覺好沮喪, 吾明點解生完身體會有咁多問題。但吾好太擔心影響心情, 盡量吾好飲凍野同食生冷野, 過多段時間就會好啲架啦

首頁

尾頁

跳至