婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而方 發表於 20-6-12 22:06
回覆 kachunma 的帖子

請問你即是巳經切除肌瘤?是政府抑或私家?私家幾錢?可否俾資料我?我子宮肌瘤好大,政 ...

是呀!舊年7月已切除了,只切除肌瘤,保留到子宮和卵巢,我個肌瘤都大,切出來有2個,1個17cm,1個6cm,在私家做,我情况比較特別,額外驗左好多其他化驗,所以唔可用我個醫生費作準,我這次手術用左16萬幾,若以正常來計,大概唔使10萬,巳可完成手術(开大刀)

大宅

kachunma 發表於 20-6-12 22:20
是呀!舊年7月已切除了,只切除肌瘤,保留到子宮和卵巢,我個肌瘤都大,切出來有2個,1個17cm,1個6cm,在 ...

請問你是搵那位醫生?

男爵府

薑薑 發表於 20-6-13 07:26
請問你是搵那位醫生?

蘇振康醫生,這位醫生好细心

大宅

kachunma 發表於 20-6-13 07:39
蘇振康醫生,這位醫生好细心

謝謝你

子爵府

回覆 Maggy1703 的帖子

請問手術連住院幾錢?

子爵府

回覆 ky3890 的帖子

請問有無岑醫生電話或全名?我肌瘤都好大,但50歲都唔知做唔做手術好?岑醫生大約手費幾錢?都擔心我份保險夠唔夠。

別墅

回覆樓主:

可以食中藥調理嗎?

別墅

Davidchi 發表於 20-6-15 13:14
可以食中藥調理嗎?

醫生叫我子宮和卵巢都切,不會在生仔,切了後有冇後為症?

子爵府

kachunma 發表於 20-6-12 22:20
是呀!舊年7月已切除了,只切除肌瘤,保留到子宮和卵巢,我個肌瘤都大,切出來有2個,1個17cm,1個6cm,在 ...

你好,我聽日會做微創切肌瘤,12cm 想問下手術後有咩注意? 有 jm 話要飲果皮水,石崇魚湯,同埋之後要戒口,仲有 d 咩留意?thx

男爵府

QQ70 發表於 20-6-18 23:42
你好,我聽日會做微創切肌瘤,12cm 想問下手術後有咩注意? 有 jm 話要飲果皮水,石崇魚湯,同 ...

擔心麻药過後作嘔,可帶定1個檸檬,用來聞的,帶保温瓶,方便随時有暖水飲,帶1-2枝飲管,因手術後坐起飲水會有些困難,若有果皮水飲就更好,助排氣,石崇魚湯最好等傷口稳定左才飲,起碼1星期後,在院時可飲燉瘦肉汁,注意保暖,帶定件外套入院好D,1定要問姑娘取多張被,因好多時半夜會好凍,半夜比較難找人取東西,攝親就麻煩了

子爵府

kachunma 發表於 20-6-19 00:00
擔心麻药過後作嘔,可帶定1個檸檬,用來聞的,帶保温瓶,方便随時有暖水飲,帶1-2枝飲管,因手術後坐起飲 ...

好詳細,謝謝你

大宅

QQ70 發表於 20-6-18 23:42
你好,我聽日會做微創切肌瘤,12cm 想問下手術後有咩注意? 有 jm 話要飲果皮水,石崇魚湯,同 ...

祝你手術成功
早日康服

子爵府

薑薑 發表於 20-6-19 07:27
祝你手術成功
早日康服

thx 我都有 d 擔心,驚肌瘤大太要開大刀
Dr. 話手術要預兩個鐘,我未試過麻醉咁耐,有 d 驚 希望一切順利,返 d 好返

大宅

QQ70 發表於 20-6-19 08:28
thx 我都有 d 擔心,驚肌瘤大太要開大刀
Dr. 話手術要預兩個鐘,我未試過麻醉咁耐,有 d ...

交比醫生
明白點都驚同擔心
手術後,上來update

子爵府

薑薑 發表於 20-6-19 08:43
交比醫生
明白點都驚同擔心
手術後,上來update

子爵府

剛睇完岑醫生解釋好清楚,同點處理,但我要考慮價錢,份保險額細Claim唔多要貼幾萬。
都唔知好唔好排政府醫院。

大宅

而方 發表於 20-6-19 14:54
剛睇完岑醫生解釋好清楚,同點處理,但我要考慮價錢,份保險額細Claim唔多要貼幾萬。
都唔知好唔好排政府 ...

一定要做手術?醫生點講

大宅

大家好....自己本身有腺肌瘤好幾年 , 一直有係醫院覆診 M 黎既時候會黎好多同多血塊 差唔多每一年就因為血色素太低要入院輸血
今年年頭又係因為血色素太低要入院 當時醫生已經講再係咁唔得架喎 不如真係諗下切左個子宮
早幾年醫生話我仲年輕就唔好諗住, 今年終於到40 就話不如做左佢
我自己已經生左一個小朋友 同埋都唔會再生 所以我真係諗都無再諗就答醫生做
我個腺肌瘤都有12CM 大 醫生會幫我排兩條隊 一條微創 一條開大刀
如果排到微創隊時睇下仲有冇變大, 如果無就會幫我做微創
因為疫情影響本身醫生都話唔會咁快會排到 可能都要排一年左右
但今日下午無拿拿醫院打俾我話可以排到期俾我8月做...突然間好似世界末日咁 真係要黎既時候

好想問下大家有咩要主意

珍珠宮

pororobaby 發表於 20-6-19 17:35
大家好....自己本身有腺肌瘤好幾年 , 一直有係醫院覆診 M 黎既時候會黎好多同多血塊 差唔多每一年就因為血 ...

其實我冇咩特別注意,煮到埋嚟就食咁囉,不過就真係会日子越近越緊張,我会失眠

珍珠宮

而方 發表於 20-6-19 14:54
都唔知好唔好排政府 ...

我個人覺得政府都唔差,
或者你可照排住政府,始終政府要等,你可以排住等再慢慢考慮

首頁

尾頁

跳至