婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

醫生建議子宫全切,保留卵巢,話我有3粒肌瘤,如果只切肌瘤,幾年內復發的機會有30%-50%. 如果唔諗住生仔,你地會點揀?

大宅

ccmak2009 發表於 20-10-9 09:26
醫生建議子宫全切,保留卵巢,話我有3粒肌瘤,如果只切肌瘤,幾年內復發的機會有30%-50%. 如果唔諗住生仔, ...

我都是發現有子宮肌瘤,一發現已經1x cm, 我吾會再生,所以聽醫生意見,割埋子宮,手術到現在已經3個月了,身體無咩吾舒服,所以割左對我係好多於壞,你有咩想知?

子爵府

Melmel2004 發表於 20-6-28 08:01
請問你是不是已經做了手術?我個 8.5cm有經痛及量多,係好多好痛,加埋黎完m有腳水腫情況岀現,醫生話係黃 ...

點為之量多? 我也有6.5cm,我都好擔心

男爵府

kachunma 發表於 19-8-28 07:59
check pm!

請問可否給蘇醫生及岑醫生資料給我。謝謝

複式洋房

pat89 發表於 20-10-11 22:09
點為之量多? 我也有6.5cm,我都好擔心

醫生話如果得1日好多都ok, 但如果經期長而又日日都多就唔ok. 可驗下血色素有無貧血就知。

大宅

mmichellee 發表於 17-11-18 18:55
Ginger,我今日幫你問過中醫,佢話即使10cm,如果無徵狀既話,可以唔駛理。。我今日去搵中醫係因為我個packa ...

Michelle, 你可唔可以pm你個中醫同西醫俾我。我都係噚日照超音波發現有粒瘤,醫生話係纖維瘤,約2cm大,可以觀察住先。因為我2年前生小朋友時未有,我想睇過個醫生。謝謝!

大宅

想問下各位,決定做手術前,有冇做運動,等身體血氣運行好啲,肌瘤會唔會有機會縮小?!

複式洋房

回覆樓主:

醫生話手術前可以如常運動,但想肌瘤縮小主要是靠打假收經針,應該可以令肌瘤縮小D。

男爵府

回覆 ginger2006 的帖子

自從 2018 年 10 月在政府醫院切了個 20x22cm 子宮肌瘤已兩年,滿心歡喜重擔已遠離我。
2020 年 11 月公司年度身體檢查照到子宮肌瘤生返 1cm & 右卵巢生了個 2.5cm 瘤 (近月右腰間中有壓迫感和難忍小便),醫生建議我三個月後再睇婦科照睇下卵巢瘤特性、有無消失或變大,到時再回政府醫院排期 ……
心情好沮喪,好像所有事情要重新來過

珍珠宮

Miss_Yellow 發表於 20-12-25 21:24

自從 2018 年 10 月在政府醫院切了個 20x22cm 子宮肌瘤已兩年,滿心歡喜重擔已遠 ...

肌瘤係会有復發机会的,防不聲防。
卵巢果粒是什麼,朱古力瘤?
你現在粒瘤算細,会有腰痛及難忍小便?会否心理作用?
或者睇多個婦科医生看看,希望你冇事晤駛又重新來過

男爵府

右卵巢的 2.5cm 瘤現在未清楚是什麼 (應該不是水瘤),現在這個私家醫院普通科醫生建議我三個月後找婦科醫生再照。

心情很憂鬱,身邊的人第一句就是說我是否我過往生活習慣不好而造成,彷彿都是我自己的問題

珍珠宮

Miss_Yellow 發表於 20-12-25 21:50

右卵巢的 2.5cm 瘤現在未清楚是什麼 (應該不是水瘤),現在這個私家醫院普通科醫生 ...

三個月後好似太耐,現階段至少要知係咩瘤,唔同瘤做法大不同喎
身邊D人講咩唔好太上心了,口在別人處,由他們吧!
加油~

複式洋房

Miss_Yellow 發表於 20-12-25 21:50

右卵巢的 2.5cm 瘤現在未清楚是什麼 (應該不是水瘤),現在這個私家醫院普通科醫生 ...

有無問過其他屋企人有無生過子宫肌瘤?我個婦科醫生話食物會有少少影響,但遺傳的子宫肌瘤復發的機更大。

男爵府

回覆 ccmak2009 的帖子

家人沒有此病,大機會是荷爾蒙關係。之前喪父、喪夫、夫家人恃強凌弱、切巨肌瘤捱得好辛苦以為過了關,現在心情好差好沮喪,無人明白我 ……

男爵府

子宮肌瘤復發已有心裡準備,醫生和我都擔心右卵巢瘤多啲 …… 醫生建議我揾播道醫院婦科睇,之前切子宮巨瘤之前睇過播道醫院高正東醫生 (態度冷漠),又不知道播道醫院其他婦科醫生哪個比較好 ……

珍珠宮

Miss_Yellow 發表於 20-12-26 15:04

子宮肌瘤復發已有心裡準備,醫生和我都擔心右卵巢瘤多啲 …… 醫生建議我揾播道醫 ...

M come前照嗎?
揾次M come完咗先去照吓看看什麼情況?
肌瘤我們已好熟悉,係擔心卵巢粒瘤究竟是什麼?
你温返前少少看看,我見之前有好幾位私家婦科医生都幾好,再check真D唔駛自己咁沮喪啦。
做女人真係唔容易

大宅

回覆 Miss_Yellow 的帖子

我幾日前才出院, 肌瘤除咗飲食, 我覺得生活壓力、緊張、急促也有影響的, 我PM了播道醫生給你, 係BABY KINGDOM有好多同路姊姐, 大家分享吓, 舒緩吓心情

男爵府

回覆 程程媽咪 的帖子

我的巨型肌瘤已切除兩年,現在是擔心卵巢瘤 ……

大宅

回覆 Miss_Yellow 的帖子

唔好俾自已太多憂慮, 睇咗醫生問情況先決定, 積極面對!

大宅

Miss_Yellow 發表於 20-12-26 19:17
回覆 程程媽咪 的帖子

我的巨型肌瘤已切除兩年,現在是擔心卵巢瘤 …… ...

加油,祝福你,睇多1-2個醫生,希望睇完醫生後有轉機!

首頁

尾頁

跳至