自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主

我從來唔借錢比普通朋友,我借得嘅一定係好朋友,而我亦預咗佢冇得還 .... 如果佢有心避你,其實冇乜可以做

子爵府

TPMummy 發表於 17-11-15 01:14
我同你情況一樣,其實佢同我、我老公,和其他幾個有份借錢給他的中學同學,都本來係好好的同學,大家一起 ...

完全明白

大宅

回覆樓主:

我都試過借5位數,剛搭入社會認識咗一班大約7年既所謂朋友,又話自己無錢交租,搬埋老豆老母出嚟,又話個細路無飯開嚟我同情心,呢啲人真係唔死都無用,莫講話走佬,就算係香港一樣可以賴皮,只可以怪自己點解會on居借錢比佢。試過呢次我就會醒咗。跟住另一個仲想叫我幫佢做擔保,呢班所謂PK朋友即時絕交啦。所以要帶眼識人。朋友一講到錢就要學識say no。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

借錢如送禮

大宅

xbf_c6 發表於 17-11-14 21:55
大約半年前,朋友問我借左錢,大概6位數字左右。但最近打電話、微信、 whatsapp都搵唔到人,我亦都試過去報 ...

你們識左幾耐?
了解佢為人嗎?
關係是什麼?
有冇証人呀~

6位數家wor,如果你是億萬富翁,豪比佢,當買過教訓。

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 xbf_c6 的帖子

如果做得夠絶, 放佢相, 名, 資料係FB, 追(唱)佢還錢

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

xbf_c6 發表於 17-11-14 22:25
如果有借據,警察就可以落簿。雖然警察作用不大,但至少佢係國內返左黎,都可以係過關時截到佢先
...

你咁做即係反面!當初就唔好借錢俾佢,都話借咗錢就等於冇咗個朋友.....

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

mola mola.....

子爵府

andyman 發表於 17-11-14 22:18
我成日都話江湖救急,一千幾百接濟食飯無問題,大數就請搵財務。

至理名言
Sweetheartb

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

xbf_c6 發表於 17-11-14 22:15
就係蠢在唔記得寫借據

嘩........咁凍過水喇,當比佢洗吧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

借據寫左簽左都無用
潛左水番內地更加難揾

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

親戚都咁話啦!何況係『朋友』??
我老爺借錢俾佢親細佬,借借埋埋80-90萬。 佢自己仲揸貨van搵食成日換新車,但竟然冇錢還。話工作需要所以成日換新車! 一直拖都拖咗十幾廿年,還極都未還倒10份1, 佢話冇錢唔通你殺咗佢咩? 借得俾人就預咗冇㗎啦!

珍珠宮

大約半年前,朋友問我借左錢,大概6位數字左右。但最近打電話、微信、 whatsapp都搵唔到人,我亦都試過去報 ...

六位 friend 極我也不會借

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問人借就易..還就難...仲要咁多....借錢都係取易不取難唔熟唔食....
我都試過借幾千比朋友...追唔返

伯爵府

應該無辦,望佢將來發達連本帶利比番你,所以我從來唔同朋友有錢銀瓜葛

珊瑚宮

2024年龍年勳章

6位數字.......

珍珠宮

回覆樓主:

錢就肯定追唔返,樓主當買過教訓吧

首頁

尾頁

跳至