自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

YanYan0116 發表於 17-11-15 11:01
我多數係惠康買星加坡無激素果隻旦, 次次講呢個話題, 身邊都有人唔認同,
我媽又話我, 個個都係咁食架啦.
...

請問邊隻?

男爵府

bemybride 發表於 17-11-16 21:25
煮食油買牛油果油,超市得citysuper有,可以上網揾下grove 牛油果油,我買2支250ml就差唔多$200蚊~ From Ne ...

我只懂買葡萄籽油,試下牛油果油先,可適合煎、炒嗎?

男爵府

回覆樓主:

依個post真是學到野

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

想問咁牛奶係咪起雪櫃果D樽裝同紙盒都唔好?我仔每日飲一樽,有咩好介紹?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

日本蛋會唔會好d?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

大宅

LuckyGirl 發表於 17-11-17 08:13
日本蛋會唔會好d?
唔會,只係好味d~

子爵府

bemybride 發表於 17-11-16 23:22
其實citysuper應該算多選擇架喇~city super有organic valley同Clover呀,Daioni同True Organic Premium Or ...

Daioni超難飲,又騷又臭!
其實有機牛奶唔值得買,如果大量飲,有機豆奶、果仁奶仲好。

至於蛋,我極少響百佳買,即使Taste咁大間,我都覺得流量太低,唔新鮮又易俾人換蛋。
另外一定唔買德清源、新加坡周氏,隻隻蛋倒模出來咁,又冇認證,我唔信冇打針,佢哋亦只敢話「無殘留激素」,大家睇清楚。

大宅

yuyueng 發表於 17-11-17 07:49
想問咁牛奶係咪起雪櫃果D樽裝同紙盒都唔好?我仔每日飲一樽,有咩好介紹? ...
同樽裝/紙盒冇咩關係,重點係隻奶係咪有機,因為好多都會有生長激素令牛多d乳汁,其實都冇咩推介,平d又易買 ge 就daioni,有機的。一係fred and chloe,話明冇激素,同埋話係happy cows,如果有錢可以去citysuper多d得揀

大宅

AX21 發表於 17-11-17 07:16
我只懂買葡萄籽油,試下牛油果油先,可適合煎、炒嗎?
牛油果油冒煙點200,唔好話煎同炒,高到炸都得

大宅

bosch 發表於 17-11-17 04:51
我乜都買, 放養籠養有機冇機... d label 未必可靠, 或show 樣好野時又會收埋d 衰野冇人知. 乜都買d 黎食, ...

風險黎講咁做都好,不過我個人有道德上ge考慮,所以會買organic/free range ;)

大宅

devilray666 發表於 17-11-17 00:17
樓主呢個帖好正
我都好抗拒雌激素、抗生素食物,所以買菜多數買有機菜,肉買歐盟嘅肉或有機肉,蛋就 ...
我都係,好中意食雪糕

大宅

Minnacat 發表於 17-11-16 23:56
唔明,蛋比籠果困住?

唔好意思,我意思係,果d唔係有機/唔係走地ge雞,即係普通雞,都係喺一個冇法走動咁窄ge環境(籠,可以google圖片睇下幾惡劣)度過一生,除左好慘,係必定多病架又會打交,所以d雞應該好多添加的野,生出來的蛋我都唔多敢食

大宅

michellepoon 發表於 17-11-16 23:50
樓主:
你介唔介意係 #1 update 下JM 介紹的無激素雞蛋呀,
如唔方便唔緊要

其實我有少少認同page1有位jm話唔用抗生素咁佢點抗病毒?
如果free range同organic有得走動,雞食ge食物又相對natural,感覺上冇病好正常,但聲稱冇激素冇抗生素的籠養雞,我都仲有d懷疑,所以我唔加去#1住喇,唔好意思

大宅

hchu06 發表於 17-11-17 09:47
Daioni超難飲,又騷又臭!
其實有機牛奶唔值得買,如果大量飲,有機豆奶、果仁奶仲好。

Daioni我未飲過呀其實,我飲harvey同fred and chloe同jersey比較多,呢3隻都好味~harvey有鮮奶,我見taste同market place都有,
不過只係free range...

不過其實而家我都好少飲奶,豆漿比較好

謝謝你呀,你好小心~

子爵府

bemybride 發表於 17-11-17 09:51
風險黎講咁做都好,不過我個人有道德上ge考慮,所以會買organic/free range ;)
...

我最近改買泰安蛋,減碳排,心理上樂過食飛機貨

子爵府

bemybride 發表於 17-11-17 09:59
Daioni我未飲過呀其實,我飲harvey同fred and chloe同jersey比較多,呢3隻都好味~harvey有鮮奶,我見taste ...

我都交左好多學費,最後決定唔會刻意買所謂有機食品,因為好多認證唔係你想像中咁可靠,反而會選擇產地、品牌。大陸冰鮮雞,即使「穗安雞」話自己有機,我亦唔會買,D雞油多到你唔信,肉又削。

我亦唔會去點點綠呢類「有機店」買野,超過一半係大陸野,mark up好勁,我不如去街市買,食新鮮野,多D運動仲健康。

珍珠宮

peaceaa1122 發表於 17-11-16 18:28
我唔信cp 冇激素,幾年前我買親好多時都雙黃,有時又有d 血絲的物體在蛋白到,試多幾次,都開始有懷疑,所 ...

CP冇話自己冇激素喎

珍珠宮

bemybride 發表於 17-11-15 12:39
佢自稱冇,應該ok,但我個人會比多幾蚊買外國蛋,主觀地有點抗拒內地食物 ...

X 2

男爵府

hchu06 發表於 17-11-17 10:08
我都交左好多學費,最後決定唔會刻意買所謂有機食品,因為好多認證唔係你想像中咁可靠,反而會選擇產地、 ...

我平時都好懷疑,但屋企附近唔多選擇,為方便都係冇咩點理,會照買。好似早前消委會定唔知乜機構有做測試,記得下某啲牌子咁囉。大陸佢話有機我多數都唔會買。其他國家就會考慮下。有時見得多百佳成日用marker油黑某啲標籤,不嬲對食物產品都唔係100%信任,不論任何產地。

首頁

尾頁

跳至