跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教請教,兩間都取錄左囡囡 (全日班),請教下各位家長對兩間O既意見睇法,會點揀?
謝謝!

民房

chiusinsin 發表於 17-11-17 13:59
請教請教,兩間都取錄左囡囡 (全日班),請教下各位家長對兩間O既意見睇法,會點揀?
謝謝!

恭喜晒!兩間都算區內不錯的學校,你囡囡一定很精靈。兩間都有朋友讀緊,都係活動教學,小朋友返學返得開心!
只係聽她說夏瑞芸校長剛剛升職,仲聘請緊校長,存在未知之數。若你對兩間都感覺良好的話,選擇平安感覺安心點。希望幫到你

複式洋房

回覆 Millo 的帖子

謝謝你啊!有關換校長一事,可否透露多一點嗎? 因為我老公鍾意夏瑞芸多D,但如果人事變動我自己會有CONCERN,想了解多D
而平安福音堂,上小一會追得好辛苦嗎?

民房

chiusinsin 發表於 17-11-18 11:10
回覆 Millo 的帖子

謝謝你啊!有關換校長一事,可否透露多一點嗎? 因為我老公鍾意夏瑞芸多D,但如果人事 ...

夏瑞芸校長做了廿十年,累積了一定的經驗和人脈,現在轉換了,個人經驗除非是同等江湖地位,否則變動是難以避免的,要看新校長是否有親和力了。
至於平安,蒙特梭利教育是全人教育,不但訓練智力和傳授知識,同時也培養兒童的EQ。精心設計的教室內,有系統地劃分成日常生活、感官、數學、語文、自然文化及美術音樂等不同教學區域。相信可以打好孩子升小學的基礎,朋友女兒的平安師兄姊升小一都適應得很好,還有很多取得學業成績奬。個人覺得學術方面不用擔心

民房

Millo 發表於 17-11-18 13:05
夏瑞芸校長做了廿十年,累積了一定的經驗和人脈,現在轉換了,個人經驗除非是同等江湖地位,否則變動是難 ...

我都是在學校工作,深明一朝天子一朝臣的道理,新校長是好或是壞,人士都難以避免會有變動的...幼稚園時間,只是三四年,我孩子明年申請,雖然我也很欣賞夏瑞芸的教學理念,但我估不會放她在這轉變的漩渦裏,我也很concern孩子是否能在穩定的環境裏學習,我有憂慮,家長內心平安也很重要的,無謂擔驚受怕。

複式洋房

Millo 發表於 17-11-18 13:20

我都是在學校工作,深明一朝天子一朝臣的道理,新校長是好或 ...

唔該你呀⋯⋯囡囡其實現在讀緊天恩N,報這兩間因爲很欣賞他們教學方式,同埋知道孩子會讀得開心,還有近。
難得兩家出名的都收,我必定二選其一,奈何爸爸對平安印象麻麻,佢話讀平安要請工人(雙職父母),當解決左工人問題(搵姨姨取代),又話覺得多非華裔學生,又話平安唔啱囡囡性格⋯如果太concern夏嘅人事佢話寧願留天恩(emoji)(emoji)‍♀️但我自覺平安及夏教學方式、品德教育及教學理念都比天恩優勝,為何會這樣決定呢?
我知道平安係以蒙氏教學,但請教一下有無話邊啲小朋友適合邊啲唔適合平安嘅教學模式呢?囡囡活潑好動開朗,不過較被動,係聽話嘅小朋友(意思依住框框做會得好好,好依循正規,但相對creation就較弱),喜歡唱歌跳舞
爸爸覺得夏適合佢因爲夏會引發小朋友主動性,探索好奇心,同埋面試時老師們個個識唱歌彈琴好著重音樂。但平安就啟發性大,需自發創作未必適合囡囡,而且看評估音樂方面學校做得較弱。
綜合以上可否給予我一些意見呢?確實兩方拉扯令我好苦惱(emoji)亦想盡快有決定可以放個位出嚟俾有需要嘅家長,萬分感激(emoji)(emoji)

民房

chiusinsin 發表於 17-11-19 07:11
唔該你呀⋯⋯囡囡其實現在讀緊天恩N,報這兩間因爲很欣賞他們教學方式,同埋知道孩子會讀得開心,還有近。 ...

如果聽你咁講,看不到留在天恩的理由

先分析爸爸講的夏瑞芸, 如果他覺得老師好,很多音樂的元素,音樂是幼稚園教師的必修課,相信任何一間幼稚園都會有。夏瑞芸的賣點,我認為是他的生活教學,加上他的管理讓老師上下一心,締造一個小朋友快樂的學習空間,其實某程度上很取決於管理團隊。

而平安,採用蒙特梭利教學法是很大的賣點,蒙特梭利教學法原本就是依照每個孩子不同的氣質與發展,個別化的去引導、示範、觀察、協助的教學法,只要老師的功力夠,每個孩子都可以在蒙氏教室中找到一片自己的天地。

因為不是齊頭式的教學,所以沒有學習上優劣的差異性;亦因為不是填鴨式的指導,所以每個孩子都可以充滿興趣的在教室中忙碌的工作。哪一種孩子不適合蒙氏教學?說真的,我想不出來,也沒遇到過。

至於照顧上,若你們是全職父母,又是不怕辛苦自己堅持課餘時間自己照顧和教育的,能有長全日當然是比較好的安排啦!但全日課程,四時左右放學,也是小學需要面對和適應的。若你也重視小一銜接,心中又有一些可以幫手對象,這一部份也不是最大的考慮!

民房

chiusinsin 發表於 17-11-19 07:11
唔該你呀⋯⋯囡囡其實現在讀緊天恩N,報這兩間因爲很欣賞他們教學方式,同埋知道孩子會讀得開心,還有近。 ...

爸爸是否一個較穩陣的男士?那對於他來說是,轉變需要很大的動力。孟母三遷,媽媽一般都會為這些事情着急很多,相反爸爸很多都會用隨遇而安的心態。作為媽媽,也作為妻子,若你認為是較適合囡囡的話,也就唯有努力、細心為丈夫解釋,始終爸爸對家庭也很重要的,有他的支持,一切難關,一起攜手衝破。

不過很欣賞你的想法,每年都見很多家長為學位很徬徨,其實有選擇已經非常幸福了!有很多家長連一個學位都沒有,看到她們很慌很擔心。在跟先生商量一下吧,大家冷靜分析一下,每間學校的優劣。

複式洋房

Millo 發表於 17-11-19 09:49
爸爸是否一個較穩陣的男士?那對於他來說是,轉變需要很大的動力。孟母三遷,媽媽一般都會為這些事情着急 ...

謝謝你每一個回覆,俾我有力量再去跟先生解釋商量,有結果決定到時再上嚟話你知。在此亦希望你小朋友下年能考必心儀嘅幼稚園,開心學習

民房

chiusinsin 發表於 17-11-19 13:30
謝謝你每一個回覆,俾我有力量再去跟先生解釋商量,有結果決定到時再上嚟話你知。在此亦希望你小朋友下年 ...

樓主加油!

大宅

回覆樓主:

如果有細佬妹就唔好揀夏瑞芸了, 唔係必收, 到時搞到唔同校接送湊得邊個

複式洋房

clybaby 發表於 17-11-27 10:03
如果有細佬妹就唔好揀夏瑞芸了, 唔係必收, 到時搞到唔同校接送湊得邊個

對,認同

洋房

夏瑞芸謝校長是榮升了聖公會幼兒服務總主任,現在由原校黎主任接替成為新校長,黎主任係由創校開始就任教。

我小朋友係夏瑞芸學生,老師一直好鼓勵小朋友主動學習嘗試,老師會係課題入面比小朋友先搵到興趣的方面後再細分小組去帶領佢地學習。

因為有觀課日,所以清楚見到小朋友係課題入面表現,有次單元係講農場動物,老師有帶佢地參觀嘉道理農場,比佢地從中知道動物園同農場動物之間分別,之後深入到講保育動物(因為我小朋友識得講住係嘉道理農場動物有d係因為受傷/無左爸爸媽媽,仲會講D職員會做住暫時爸爸媽媽照顧佢地),之後會係課室做番主題佈置,會叫小朋友帶環保物料返去係課堂同老師一齊討論去做,而唔係要家長同小朋友自己做完帶番去。

課室主題佈置我見到有加入教學元素邊玩邊學。連佈置的實物油顏色小朋友自己會做埋(間接學習圖工),做完會用佈置教學(佈置遊戲玩完要係工作紙寫答案,之後比老師對答案),學寫字會加入單元入面喜歡的事物開始寫,之後慢慢去運用番呢D字去製造番句子。

到之後大少少的班級,老師會慢慢會加入"計劃紙",小朋友自己一日有一張,計劃紙入面會分幾類,例如1係功課, 2係圖工, 3係遊戲等等,低年級會提點佢地有咩未做完要去做,到高班佢地已經識得睇住自己張計劃紙主動做哂課堂要求。令小朋友識得主動去諗。

有時學校佈置連樹上一條香蕉,小朋友做完會寫自己名,主題完會派番比小朋友拎番屋企,到時問番小朋友佢就會自己講點做點玩XD 所以我好喜歡夏瑞芸老師一直好鼓勵小朋友主動學習,主動嘗試呢個先係重要。

而其他方面,學校老師係會識哂唔同年級小朋友的名,佢地好似大家庭咁有時會混班學校,好似高班哥哥姐姐會向低班弟弟妹妹講故事書從中學習到更多相處同責任,呢D教學我係好欣賞老師的用心,希望幫到你地對夏瑞芸的認識

大宅

回覆樓主:

夏瑞芸上上下下真的很用心培育小朋友!小朋友都很享受學習!我家小孩也在夏瑞芸,也很感恩小朋友的特性可以從中得到尊重和發揮。

但最近睇很多家長都在煩惱選校事情,很多家長會問「間學校有乜好?係咪四大?好多人都話好...之類」,其實事實是,學校真的「好與不好」,很大程度取決於是否合適小朋友,及配不配合到家庭情況,雙向去考慮的。每間學校有自己的特性,有心既學校也有很多,但小朋友也有自己的特性,兩者結合時效果如何?其實好因人而異的! 以往入到大家所謂既好學校後,才發覺不合適小朋友而轉校的情況,也有發生的!所以家長真的要細心思考!別人說好的,乜要看是否合適自己小朋友,千萬不要盲目附和,而忽略其他因素。

例如本身「好」學校離家很遠,家長又需要工作不常陪伴返放學,只靠校巴或工人,又是否合適呢?學校是很自主學習,但小朋友性格被動,又是否能有最大的得著呢? 所以,家長可以考慮學校「好與不好」之餘,也多考慮一下自己小朋友的特性適合那一間學校?小朋友到那一間學校較為自在/愉快?自己的家庭情況是否能配合到家校合作情況?...

加油!希望大家都能選擇到合適小朋友的「好」學校!

民房

clybaby 發表於 17-11-27 10:03

會唔會係個別例子ja?
謝校長個陣都好睇家庭既社會需要架喎

大宅

wxmicky 發表於 17-12-2 15:55

夏瑞芸上上下下真的很用心培育小朋友!小朋友都很享受學習!我 ...

非常認同你嘅講法,好客觀、好通透

無論揀幼稚園、揀小學都理應如此考慮。

口碑好的學校多的是,但每間都有其出眾之處,就是讓家長考慮是否配合自己的小朋友的特性、以及家庭需要。

而且口碑嘅嘢,每一間學校都會有其支持者,啱唔啱自己個小朋友特性、啱唔啱自己口味同需要又係兩回事。

夏瑞芸係長全日制(朝8晚6有延展)嘅學校,學額比出面全日制幼稚園係少好多,長全日嘅目標係俾雙職父母一條照顧子女嘅出路,當家長喺考慮報唔報、或讀唔讀之間,都可以考慮一下,自己嘅社會需要有幾大。

借位寄語失落了心儀學校嘅家長:塞翁失馬,焉知非福。神必有其美好嘅安排,更合適嘅路會為你舖好等你走上。加油

大宅

蝦子媽 發表於 17-12-3 08:01

非常認同你嘅講法,好客觀、好通透(emoji)(emoji)(emoji)(em ...

你講出重點
不是每個家庭都有長輩幫忙或有空間請工人湊返放學,長全日的確係幫到好多雙職家庭解決燃眉之急,他們的選擇少之又少...
希望有幾個 offer係手,而家庭又能support 普通全日甚至半日既家庭,考慮一下這個層面,讓雙職父母多一個希望! 這也是身教的一部分啊

大宅

LamlamYL2012 發表於 17-12-2 23:30
會唔會係個別例子ja?
謝校長個陣都好睇家庭既社會需要架喎

學校唔會必收細佬妹, 只會以優先, 有好多細佬妹都無收到, 話因為其他小朋友面試表現比較好, 咁其實細佬妹如果係中b或細b....相比之下好難表現較好, 就算優先都唔收, 如果有細佬妹, 可以親自問下校長

民房

回覆 clybaby 的帖子

聽落好似咁冇人情味咁既...之前唔覺係咁架

大宅

LamlamYL2012 發表於 17-12-3 16:29
回覆 clybaby 的帖子

聽落好似咁冇人情味咁既...之前唔覺係咁架

我朋友e家就係咁, 好慘, 唔知接送得邊個

首頁

尾頁

跳至