少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章 陪月勳章

囝囝將6歲,老師反映囝囝的社交比較弱,建議他多參與一些團體活動,如童軍。但童軍每年8、9月已截止報名,其他運動如足球,籃球以前參加過他都不喜歡,因為他比較喜歡文靜個人的活動,如畫畫,做手工。請問還有什麼團體活動可以讓他參加?謝謝!

伯爵府

josephinelausm 發表於 17-11-19 23:35
囝囝將6歲,老師反映囝囝的社交比較弱,建議他多參與一些團體活動,如童軍。但童軍每年8、9月已截止報名, ...

Choir?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

童軍搵邊區?

複式洋房

笑得好勳章

假期有D中心會多D一天活動,親親大自然或者係參觀之類,佢係唔太中意講野嗎?

複式洋房

社區中心活動/班

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

別墅

畀面勳章 陪月勳章

Charlotte_mom 發表於 17-11-24 22:03
童軍搵邊區?

想搵美孚,長沙灣附近嘅童軍

別墅

畀面勳章 陪月勳章

belleKi0 發表於 17-11-25 16:40
假期有D中心會多D一天活動,親親大自然或者係參觀之類,佢係唔太中意講野嗎? ...

佢係少講野,我想搵個團體,固定一班小朋友,定期一齊玩。

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-11-24 22:03
童軍搵邊區?

東九龍有冇?

禁止訪問

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

子爵府

belleKi0 發表於 17-11-25 16:40
假期有D中心會多D一天活動,親親大自然或者係參觀之類,佢係唔太中意講野嗎? ...

請問例如那類中心

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡當年去上 YMCA 既兒童課程, 得著有好多, 只係負責社工應該退左休.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

別墅

畀面勳章 陪月勳章

miriam 發表於 17-12-26 14:00
我囡當年去上 YMCA 既兒童課程, 得著有好多, 只係負責社工應該退左休.

有興趣,可否講多些,是什麼課程?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

可考慮英語drama, 小蜜蜂之類,不過我沒幫小孩報過,幫推,希望有經驗的jm俾意見

洋房

回覆 SSYL 的帖子

drama is a good idea too !

大宅

josephinelausm 發表於 17-11-19 23:35
囝囝將6歲,老師反映囝囝的社交比較弱,建議他多參與一些團體活動,如童軍。但童軍每年8、9月已截止報名, ...

期實唔一定參加比錢活動,小朋友成長,是需要朋友,佢是需要去一些團體,是有愛心,包容佢同佢一齊成長…………

有沒有想過去教會,參加教會活動,兒童主日學,您地一齊返,有機會認識到同年紀,或有小朋友家長,話晒教會差極有個譜,您小朋友今天是小朋友,佢會大,唔通佢大D時,您又找第二D活動幫佢…………

大宅

回覆 ling0217 的帖子

我都想同仔參加教會,但唔知點行出第一步,自己朋友有好多基督徒,但教會不近自己屋企,想去D屋企附近的。但又唔識人。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至