0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

笑得好勳章

我B岩岩一歲,但身體唔係咁好,吹到風好易流鼻水,呢個星期轉冷怕佢會病,點樣可以增強抵抗力?可唔可以飲大人果D 維X C?會唔會太甜?

禁止訪問

回覆 Sasa227 的帖子

Hello Sasa227 ,明白媽媽想增強BB抵抗力, 想免疫力好,食物種類要均衡、適量運動、作息和飲食有規律都好重要,包括每日要食五穀類、水果類、蔬菜類、奶品類及肉/魚/蛋/代替品,一日三餐固體兩餐奶,多食含豐富維生素A同C天然食物,例如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄; 紫色蔬菜好似紅椰菜、紫番薯、紫洋蔥、紅肉火龍果,有豐富的花青素,係天然抗氧化物,有助增強BB抵抗力,可以每2星期食一次架。多D帶BB去遊樂場玩,曬曬太陽,呼吸新鮮空氣,舒展筋骨,小朋友有做運動,身體都會強健D。媽媽有冇每日同佢去遊樂埸、公園玩呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

多戶外活動曬太陽

大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

天氣好嘅時候可以曬多啲太陽,仲有就係多運動多出汗

大宅

2024勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 開心吸收勳章

可以試下這個,可能有幫助:

洋蔥,蘋果,獨子蒜燉汁飲
http://sina.com.hk/news/article/20170821/7/54/49/茶飲-預防感冒必備紫洋蔥蘋果獨子蒜燉汁-7820800.html

大宅

2024勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 開心吸收勳章

洋蔥,蘋果,獨子蒜燉汁飲
http://sina.com.hk/news/article/20170821/7/54/49/茶飲-預防感冒必備紫洋蔥蘋果獨子蒜燉汁-7820800.html

複式洋房

笑得好勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-11-20 16:49

Hello Sasa227 ,明白媽媽想增強BB抵抗力, 想免疫力好,食物種類要均衡、適量運動、 ...
有呀,我諗住沖既維他命C會易入口D

複式洋房

笑得好勳章

Chunbbmum 發表於 17-11-21 11:29
洋蔥同獨子蒜,會唔會好難入口?

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

加左蘋果好甜好好飲。小朋友會鐘意飲。

複式洋房

必經階段

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平時多啲同佢出去戶外玩下行下曬下,會健康啲架

大宅

瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

食橙

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都驚咁呀,所以我一有時間,就帶BB去曬太陽。

別墅

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

晒下陽光
Sasa227 發表於 17-11-23 10:08
有呀,我諗住沖既維他命C會易入口D

如果俾BB飲帶有甜味飲品可能會令佢習慣甜味,唔鍾意飲清水架,天然食物度吸收全面營養係最好架。BB流鼻水(透明)徵狀係有周期性? 通常出現係早上、夜晚、天氣濕度低及溫度變化時?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

回覆樓主

營養均衡,多出去戶外曬太陽,活動活動。要小朋友配合你,唔挑食就最好了。

伯爵府

曬太陽,不要嬌生慣養,沙士時阿仔同姪女在南丫島隔離,長期戶外走圍跑吸收陽光,肥左又壯左

大宅

食兒童維他命

首頁

尾頁

跳至