1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

別墅

ckbobo2015 發表於 17-11-21 04:58
如題

Up

大宅

呢間唔係醫院,係一間公司,寧願遠d 去浸會 or 法國啦,我上年囝囝半夜發燒入左港安,個醫生巡房完全無量過體温,之後又唔俾退燒藥我囝囝食,要我多次襟鐘量體温同call 護士俾藥先有藥食,第二朝唔想咁快出院就主動量體温,話37.3 仲有小小燒唔好走wor,話發燒但又唔俾藥佢食, 實在一肚氣,結果主動要求出院先走到,所以港安以後唔會去

男爵府

如題
我都覺得港安唔太好。醫術本人唔係專業就唔識俾評價,但好掠水,普通睇兒科收$800,無藥。我b 5.5個月發燒睇醫生,醫生話喉有少少紅,咁已經係有合理既發燒原因啦,但仲話要驗尿,當時覺得好多餘喇,咩尿道炎都有機會發燒,已經睇再喉嚨有紅啦!當時唔識拒絕,都驗埋,埋單$1500。除退燒藥無其他藥(意思係無藥都呢個價錢,不表示無開其他藥係問題,本人覺得唔亂開抗生素係好既)。即係開藥方面可能比較主張謹慎,但會要求做不必要化驗囉!

別墅

回覆樓主

因為我第二胎係港安生,到時會有個兒科醫生check 新生兒,想睇下有無得request 睇邊個醫生

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

AAV 發表於 17-11-26 00:06
我都覺得港安唔太好。醫術本人唔係專業就唔識俾評價,但好掠水,普通睇兒科收$800,無藥。我b 5.5個月發燒 ...

我個case同你一模一樣我半夜二點幾去到,個醫生聽背聽心口都話無野, 喉嚨有啲紅,要知道原因就最好入院check!
但我唔想入院,一來要人陪,二來阿囡齋發燒,無其他病徵,跟住我話唔留院喇,淨係拎藥返去食,個醫生堅持要佢留小便驗,話睇下會唔會係尿道炎!埋單又係$1500

大宅

港安半夜睇既唔係兒科醫生黎架,問心真係麻麻地。
平日日間兒科專科醫生有許醫生同伍醫生,你個都睇過,兩個都好細心,無迫做檢查⋯

男爵府

becky115 發表於 17-11-25 20:02
呢間唔係醫院,係一間公司,寧願遠d 去浸會 or 法國啦,我上年囝囝半夜發燒入左港安,個醫生巡房完全無量過 ...

醫生姓黎?

別墅

呢間唔係醫院,係一間公司,寧願遠d 去浸會 or 法國啦,我上年囝囝半夜發燒入左港安,個醫生巡房完全無量過 ...

完全同意你的講法,我們以後都不會再去港安。

某女醫生簡直離譜作為主診醫生叫我們住院檢查但無講檢查的風險,令我和兒子受了高幅射損害。

大宅

回覆樓主

我睇開的兒科醫生是在港安掛單,有乜事入醫院,半夜call佢都即刻幫我打電話去醫院hold位,同趕去去醫院睇我個仔,所以唔會睇港安的駐診醫生

男爵府

jwybb 發表於 18-1-3 07:53
我睇開的兒科醫生是在港安掛單,有乜事入醫院,半夜call佢都即刻幫我打電話去醫院hold位,同趕去去醫院睇我 ...

可介紹醫生?

大宅

Jennifercheung 發表於 18-1-4 12:59
可介紹醫生?

朱曙明醫生

男爵府

jwybb 發表於 18-1-4 17:07
朱曙明醫生

thanks

洋房

啱啱過咗嘅9月,我個2歲 B女都入咗荃灣港安,入面嘅醫生同護士知道我 BB 有買保險,就千方百計想揾錢,又用奇招想迫我個 BB 留多兩晚院,仲亂打吊針,我真係一肚氣,呢間醫院以後都唔去,啲醫生同護士仲不斷講大話,要求佢哋電話解釋,佢哋嘅說話技巧好似保險同傳鎖咁,用恐嚇、大話、沉默唔回應,同你抖大聲……等等爛仔技巧回應你。我依家未得閒,得閒我就將我嘅電話錄音同相片證據公諸同好。希望其他家長同 BB 唔好做受害人 ! 重點劣評 : 許炎和、謝詠儀,呢兩位兒科專科醫醫生。
我1994年都入住過荃灣港安,以前印象好好,而件事之後,我以後唔會再去荃灣港安。

大宅

爆裂薑餅人 發表於 18-10-2 22:13

啱啱過咗嘅9月,我個2歲 B女都入咗荃灣港安,入面嘅醫生 ...

我地講既都係事實,呢間醫院d 醫生護士好等錢駛

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

之前我媽懷疑肺炎, 私家醫生建議入院, 咁我家姐打左去好多間私家醫院問隔離病房有無位, 唯獨港安有, 浸會, 法國同仁安都無, 咁應該估到係咩情況.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

爆裂薑餅人 發表於 18-10-2 22:13

啱啱過咗嘅9月,我個2歲 B女都入咗荃灣港安,入面嘅醫生 ...
我以前都係港安常客, 生左我囡後基本都係去返港安睇門診, 試過幾次少少事就話一定要入院檢查後, 已經 black list 左港安, 我轉睇返其他醫生時, 話根本唔使入院, 入院咁多菌仲衰過係屋企.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

如題

我都覺得港安愈來愈唔掂。 醫生無耐性,好似好趕咁(唔只一個醫生), 跟醫生的姑娘仲衰。我上星期帶小朋友去睇一個兒科醫生,因booked了時間,見過了半小時還未到自己的小2,有禮貌地問問姑娘大約幾時到我地。跟著換嚟姑娘的呼喝。。。嘩,果一刻,仲以為自己去左公立醫院。 仲有姑娘叫小朋友猛大喉嚨,幾暴力。小朋友因之前比另一位港安醫生用雪條棒鳥到即場嘔,所以係有陰影的。我覺得我的小朋友係唔合作的。但可否比多一點耐性呢?到最後,去cashier 比錢,收錢的人又係超無禮貌。 之前港安都可以的,依家直頭覺得最完唔值。 而且,見多左好多普通話人。。。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

咁樣聽落,政府醫院都好過佢

首頁

尾頁

跳至