少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我大仔都係,今年六年級,一向好乖巧,成績唔錯,自己做完功課會幫手教細佬。
但今日比我發現原來收埋好多功課唔識又唔問,原來佢升上六年級後好多嘢都唔明,借D意話聽朝早D番去問老師,其實唔想做 (比我睇到佢連改正、 vocab 都無做)
我好嬲,嬲佢恨鐵不成鋼,不過最最最失望係佢呃我

男爵府

回覆樓主:

我好唔開心,大嘅咁,細佬又懶懶閒,覺得自己唔識做人阿媽,又唔識做人老婆(同佢 daddy分開咗),覺得自己好失敗
一向阿Q嘅我,今日都頂唔順,究竟仲要幾耐先會好?

男爵府

ce3021 發表於 18-9-27 03:18
我好唔開心,大嘅咁,細佬又懶懶閒,覺得自己唔識做人阿媽,又唔識做人老婆(同佢 daddy分開咗),覺得自己好 ...

加油,做人亞媽真係好難 ,多溝通,支持你。

大宅

加油, 唔好放棄.

侯爵府

回覆樓主:

六年级緊要關頭,父母唔緊張就假,我個都係。不過諗深一層,人生係佢嘅,佢願意行一步,我就幫佢一把,如果佢放棄,我只能提醒佢, 將來日子更加難,你唔好後悔先好 ,我仔成日話我講負面嘢次次都咁講,佢咪一樣關關過,因佢成績都可以。我明佢讀書辛苦,有朝到晚,又功課跟住第日又係咁,只能鼓勵佢堅持多半年呈晒分先算。

大宅

王國教室勳章

見到大家都洩氣,我想講些正面的說話(雖然我日日跟個仔吵鬧)
我仔自懂說話便識駁咀,現在還叫我不要說話煩住他。
我去聽好多家長教育講座都無用,聽完立下決心想做好,一教做功課就磨擦來啦!應該要懶香港的教育制度,弄得我們個個變成怪獸家長。
我現在常常回想,孩子出世時面對的痛苦,看到他現在健康成長,不就是我們做媽媽最大的期望嗎?我們為什麼緊張他們,以致自己變成惡老虎(罵仔時),是因為愛,我們都很愛自己的孩子,因為他們是我們的骨肉,我們其實太愛他們啦!
當想到愛,我們自然會柔軟下來。
孩子面對功課讀書實在有壓力,我們想想可以怎樣陪他們,幫他們經過壓力。
當他們青春期時,實在有很多壓力,所以成日嬲樣不願理人,特別覺得媽媽煩,我們就靜觀其變,安靜在他身邊觀察,適當時提醒一句。.......
我聽講座成日覺得講就易,做起來真難,做人媽媽甚難。
但想到孩子可愛的一面,心就會得安慰。
各位媽媽,我們都是同路人,我們不孤單,有不開心在這吐苦水,吹吹水,輕鬆下。
我們都要愛自己,適時輕鬆,鑽入牛角尖的快跳出來。

男爵府

多期各位的安慰和分享。

仔仔升上中一已一個多月,雖然仍激心,但明顯成熟了,看見他有點兒進步,我已經很開心了,相信我比多些耐性和包容,他會懂性的!你們亦不要放棄,大家一起努力!不要氣餒!

男爵府

小肥寶寶 發表於 17-11-21 17:48
大仔11歲, 6年級, 自4年級下學期開始好反叛, 好難教, 不自動自覺做功, 成績一般, 中, 數不及格, 甚麼都要叫 ...

我都教仔教到好沮喪,除咗功課問題仲有佢既社交問題,有時會諗生咗佢出黎,大家都好痛苦,日日都為啲功課同其他問題唔開心,但一諗到佢如果真係唔見咗又會好傷心,我覺得自己人格分裂。

子爵府

小肥寶寶 發表於 18-10-6 20:11
多期各位的安慰和分享。

仔仔升上中一已一個多月,雖然仍激心,但明顯成熟了,看見他有點兒進步,我已經很 ...

我個仔今年一樣升中一, 小六時係邊緣人, 我個區band one尾中學係死谷, 講明邊緣人唔好揀佢地.
仔仔不受谷, 亦不自覺溫習做功課, 所以我最後決定選band 2 頭, 派到第一志願.

仔仔現在讀得開心, 壓力暫時還要比小學的細(band one 小學), 關係好左. 仔仔數學係極差, 以前每次考試都係30分左右. 升左中學真真係成熟左, 暫時覺得學校都嚴, 佢比以前對數學有心機和興趣, 希望可以進步啦.

仔仔不嬲小學時都好有性格, 唔易教, 是校內的頑皮仔, 但英文較好, 亦是他較自豪的一科, 人不算壞, 老師都會經常叫他幫手.

子爵府

小肥寶寶 發表於 18-10-6 20:11
多期各位的安慰和分享。

仔仔升上中一已一個多月,雖然仍激心,但明顯成熟了,看見他有點兒進步,我已經很 ...

以前因為教仔成日同老婆吵, 老婆較鬆, 無堅持, 我較嚴, 強硬, 小學三年級前有因為態度問題, 有打過仔, 小三後開始沒有打, 但有鬧, 現在幾年亦慢慢少了鬧, 但有D 位一定要佢知, 我會好大聲鬧, 一踏到Daddy 低線我會好惡. 但一件事還一件事, 鬧完, 食飯時都會主動同佢傾偈, 要仍佢知對事不對人, 而且做人不要咁小氣.

現在功課, 教導由老婆主導, 費事吵架. 我早2天襯機會問仔仔, 在學校有沒有比人蝦, 佢好出奇問我, Daddy 咩你會覺得我會比人蝦咩, 我不嬲都要做主導果個, 我馬上說, 你唔好懶醒, 會係出面比人打的, 佢話我只係在班裡做主導O者, 我再同佢講, 你要做主導要用成績來做, 唔係用性格做..... (唉, 聽了唔知係好還是不好, 但起碼無比人蝦, 當然佢心唔係壞, 亦唔會蝦人)

佢話得啦..... 我的英文成績係班內頭幾名, 我話你要入精英班才可以升大學呀!! 佢話唔信, 一定唔入精英班, 真係激死.

仔仔依家都會經常打機/上網, 但起碼可以跟老婆妥協, 有bargain, 以前小學, 無得打, 唔讀書不合作, 以家佢有要求, 識諗左D, 知道做到就有得玩, 同埋知我地好錫佢, 佢知好幸福, 以前小學佢唔會咁諗, 一唔喜歡, 成日都唔合作, 無機玩都唔合作, 入房訓, 鎖門, 無野可以引到佢.

依家少左嘈, 讀中學真係無吵到鎖門反面, 希望佢繼續可以成熟, 進步啦.....

子爵府

ce3021 發表於 18-9-27 03:18
我好唔開心,大嘅咁,細佬又懶懶閒,覺得自己唔識做人阿媽,又唔識做人老婆(同佢 daddy分開咗),覺得自己好 ...

放鬆D 啦, 有時無辦法, 都要以退為進, 亦可令自己抖一抖, 回下氣.

的而且確攪好關係, 係好重要的, 妳加油呀~

男爵府

PTMCYS 發表於 18-10-19 23:58
放鬆D 啦, 有時無辦法, 都要以退為進, 亦可令自己抖一抖, 回下氣.

的而且確攪好關係, 係好重要的, 妳加油 ...

男爵府

大仔11歲, 6年級, 自4年級下學期開始好反叛, 好難教, 不自動自覺做功, 成績一般, 中, 數不及格, 甚麼都要叫 ...
都係因為教仔問題, 搞到自己好抑鬱, 唔開心, 好累好累, 呢d日子幾時才完結

大宅

自己都要放鬆D

大宅

我大囝依家小五情緒都好主導, 悶時就搵小二細佬玩, 但細佬有時唔想同佢玩,想自己靜靜玩就迫同蝦細佬, 唉.... 有時好惡咁對細佬, 連工人姐姐都被佢大聲情緒嚇親, 點好??? 真係好怕有次細佬會收傷.. 同佢分析咁會整傷嚇親人, 頭痛...

子爵府

amy730 發表於 17-11-21 23:21
有時我哋越緊張,子女越叛逆,最好調整自己的心態

我都覺得好似係,我都調節緊自己

子爵府

我和你一樣咁攰,仲要兩個仔,大嘅幼稚園開始已反叛,到現在小四,時好時壞,又係踢極吾郁,成日甩甩漏漏,包拗頚;搞到細嘅學埋佢D嘢,有時好想劈炮吾撈

子爵府

月希 發表於 17-11-27 21:09
我仔中三咪一樣做乜都要人催...

你就好,我仔小一頂咀頂到現在小四

子爵府

Chikane123 發表於 18-10-19 22:02
我都教仔教到好沮喪,除咗功課問題仲有佢既社交問題,有時會諗生咗佢出黎,大家都好痛苦,日日都為啲功課 ...

我都會有呢D想法架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

gilgil39 發表於 18-12-3 22:28
你就好,我仔小一頂咀頂到現在小四
我覺得..同性格有關...
另外就係由細到大點相處...
我自己係父母大晒的...
佢慢慢長大..我先開始慢慢同佢講道理...
佢亦都FEEL到..佢越大...我越放鬆唔管佢...

但我識好多朋友鍾意要同小朋友做FD...
唔罵唔打...要講道理的...
結果就係小朋友細細個就會駁嘴...
因為小朋友覺得自己有道理...

咁我係早婚既人...20鬆就結婚生仔..
好多朋友都係30鬆先結婚生仔..
變左依家我仔有時一齊出街..
見到我FD既小朋友都會嘩...嘩聲...
因我仔會覺得佢地曳..唔尊重父母等...

不過偶然有1,2個FD既小朋友...用朋友方式同小朋友相處...
小朋友係好乖的....
所以....點教都好...
最緊要都係小朋友性格...
小朋友性格係好...點教都乖啦...

首頁

尾頁

跳至