母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bb依家一個月啦,我d奶都仍然好少~

唔知係唔係出左咩問題,我日日都有飲魚湯

份量大概2碗-3碗左右.會唔會太少呢?

坐月時99話唔好飲太多水,我坐完月之保持

一日8-10杯水.不過d奶仍舊好少,如果用泵泵出來

一邊15分鐘都係只得2安左右,有時只得1安多d.

埋身餵可能會多d我就唔知有幾多啦~~

不過bb應該都唔夠飽,次次都係唔夠30分鐘又要

啜過,每次佢都啜15-20分鐘(有時太少奶,佢會唔啜)

我d奶最多都係滴出來,無人地講既射出~~

唔知仲有無辦法令d奶多d呢?我依家日頭就盡量

埋身餵人奶,到夜晚之補奶粉

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

洋房

1-2安已經好好, 你試下得閒每邊連續泵30分鐘 or 阿b一路食一路泵就會多d.

侯爵府

頭一兩個月, 我都係一邊比細佬食, 另一邊泵出里.

別墅

請問如果邊餵邊泵既話, 經常都係餵左邊而泵右邊, 咁樣有無問題架?

別墅

我個人認為不要泵奶, 因為最佳增加奶量的方法是bb吸啜. 但媽媽要注意飲食, 記得多食飯, 還要注意休息, 記得餵夜奶, 因為餵夜奶可以增加奶量, 我都是滿月後才覺得自己的奶量多些, 第一個月真是成日都以為自己不夠奶, 但我的護士就說我是夠奶的, 因為bb重得很好.

除非要返工, 否則不要泵奶, 因為辛苦又浪費時間, bb總是喜歡直接從奶咪乳房吃奶奶的.

記得放鬆心情, 不要再搞到自己過勞, 一有時間快快休息, 你會發覺, 睡醒了個奶會漲些的.

原帖由 fly2happy 於 09-2-24 16:30 發表
bb依家一個月啦,我d奶都仍然好少~

唔知係唔係出左咩問題,我日日都有飲魚湯

份量大概2碗-3碗左右.會唔會太少呢?

坐月時99話唔好飲太多水,我坐完月之保持

一日8-10杯水.不過d奶仍舊好少,如果 ...
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

伯爵府

原帖由 TFMOM 於 09-2-25 02:07 發表
我個人認為不要泵奶, 因為最佳增加奶量的方法是bb吸啜. 但媽媽要注意飲食, 記得多食飯, 還要注意休息, 記得餵夜奶, 因為餵夜奶可以增加奶量, 我都是滿月後才覺得自己的奶量多些, 第一個月真是成日都以為自己不夠奶, ...

泵奶真係好少而且又曬時間~~

之前左邊係被bb整損之要泵,依家我都係埋身餵

不過就發現左邊無谷奶,反而右邊就谷得勁d.

複式洋房

完全贊成﹐埋身餵係最好o既上奶方法。另外食多d豆類同木瓜花生湯都好好o架。可以試下食紅豆沙或花生木瓜湯或﹑黑豆茶﹐都係好好O既上奶食品。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

(( 美國 Motherlove More Milk Plus Vegetarian Capsules 植物增乳丸)) 你地係咪say尼隻呀,因為我都唔夠奶,用過nursing mothers(made in usa)唔得喎><

禁止訪問

別墅

清清,

左邊冇谷奶下次就先餵左邊, 我餵第二個仔的時候, 左邊的奶很少谷, 但我都想keep住佢有奶好似覺得比較好, 但其實我的bb比較喜歡食右邊, 可能因為多奶當然食得'過癮'些.

媽媽餵奶時食自然的食物總是最安全, 因為你吃甚麼, bb就食甚麼, 注意均衡食食及休息, 你的奶就是最好及最安全的食品了.

原帖由 fly2happy 於 09-2-25 22:33 發表

泵奶真係好少而且又曬時間~~

之前左邊係被bb整損之要泵,依家我都係埋身餵

不過就發現左邊無谷奶,反而右邊就谷得勁d.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

伯爵府

原帖由 TFMOM 於 09-2-28 22:17 發表
清清,

左邊冇谷奶下次就先餵左邊, 我餵第二個仔的時候, 左邊的奶很少谷, 但我都想keep住佢有奶好似覺得比較好, 但其實我的bb比較喜歡食右邊, 可能因為多奶當然食得'過癮'些.

媽媽餵奶時食自然的食物總是最安全, 因 ...

TFMOM:

我bb同你bb都差唔多,一樣都鍾意食右邊

我左邊乳頭又難食d,我bb依家之食得好少少

之前食到我好痛,我依家都係次次俾佢食左前.

不過依家奶量仍然好少~~

複式洋房

原帖由 TFMOM 於 09-2-28 18:17 發表
清清,

媽媽餵奶時食自然的食物總是最安全, 因 ...

我細囡剛滿月...
佢係鍾意食左邊唔鍾意食右邊...
每餐都俾佢食右邊先...
但佢都係邊食邊瞓...
所以食完右邊一定要俾佢食埋左邊...
否則一定唔夠!!
但當佢一食左邊時就食得好快..10min左右就finish!!
我有諗過好唔好每餐都邊食邊pump(食左pump右)...
希望這能增加右邊的奶量...

(但我係好唔鐘意pump奶的!! 我鍾意阿囡埋身食,但每次都要用20-30min俾佢食右邊,但又唔知佢食了多少真係令我好頭痛!!! )

伯爵府

原帖由 Mirth 於 09-3-1 00:09 發表

我細囡剛滿月...
佢係鍾意食左邊唔鍾意食右邊...
每餐都俾佢食右邊先...
但佢都係邊食邊瞓...
所以食完右邊一定要俾佢食埋左邊...
否則一定唔夠!!
但當佢一食左邊時就食得好快..10min左右就finish!!
我有諗過好唔 ...

Mirth:我女女同你女女差唔多mouth:

佢都係食我左邊5-10分鐘左右

但係食右邊就可以長達10-20分鐘不等.

我都試過一邊餵一邊泵,不過甘樣好辛苦

你根本一隻手抱一隻手泵唔來.

而且又唔會太多奶.

我最少果邊次次都俾佢食左先,

有時佢食到要拉我乳頭,我都要佢啜多陣之換右邊

雖然依家好似都係無物進展,不過應該都有效既.

加油呀~~

大宅

原帖由 chrisbaby 於 09-2-28 11:31 發表
Yes, we are talking about 美國 Motherlove More Milk Plus Vegetarian Capsules

呢個要點食法架

大宅

頭一個月餵人奶係好辛苦的,又少!過後會好些!
盡量埋身餵,可以爭加奶量. 多休息,多食野,多飲湯(木瓜鰂魚湯,勁! )
我依家個仔快4個月了,d奶都足夠食.依家d奶穩定d,每星期飲一次木瓜鰂魚湯,保持奶量.
但我都有一個問題,就係大細胸,左邊奶多好多,右邊少好多. 但無辦法....

複式洋房

Same here! The volume of my right side is much less than my left! It happens since my right side was blocked in Jan...and since then the volume is reduced.

My baby is 5-month today and I also worry my milk supply is not enough for him as he's full BF...

原帖由 ViolaKin 於 09-3-3 16:42 發表
頭一個月餵人奶係好辛苦的,又少!過後會好些!
盡量埋身餵,可以爭加奶量. 多休息,多食野,多飲湯(木瓜鰂魚湯,勁! )
我依家個仔快4個月了,d奶都足夠食.依家d奶穩定d,每星期飲一次木瓜鰂魚湯,保持奶量.
但我都有一 ...

大宅

-埋身多少D
-食飯
-飲多D水
-飲魚湯
-飲章魚湯
-休息多D
-BB 埋身完全30分鐘泵吓D奶, 餵前一小時又泵吓, 會多D 奶 (是Ameda Web上說)
:-)  :-?  :-P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊