自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

想搵野學進修下,呢兩樣邊樣好?有無人知?我吾知有咩分別

侯爵府

回覆樓主:

同樣問題,我問過一個職業治療師,問佢是否針對職業病。
佢用最簡單的講法,物理治療是幫助日常生活機能,職業治療是幫助回覆職業能力,某些機能需更仔細。
不過好多年前問,可能我有記錯或理解錯。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我女細過成日要去做呢d 訓練,我覺得物理治療就關係大肌肉,職業治療就關係小肌肉同前庭發展咁

噢,睇漏左助理兩個字

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

melodylee113 發表於 17-11-22 20:43
想搵野學進修下,呢兩樣邊樣好?有無人知?我吾知有咩分別

職業治療助理叫做專業職系,物理治療助理唔算。所以,職業治療助理人工係高過職業治療助理的。

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

甘學職業治療助理課程好過物理治療助理?我只有中5,人又生得細粒瘦削,會吾會收呢?

琥珀宮

畀面勳章

michelle1222 發表於 17-11-22 22:52
職業治療助理叫做專業職系,物理治療助理唔算。所以,職業治療助理人工係高過職業治療助理的。
...

而家新制一樣級別啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

melodylee113 發表於 17-11-22 23:00
甘學職業治療助理課程好過物理治療助理?我只有中5,人又生得細粒瘦削,會吾會收呢?
...

應該同身型無關

大宅

kattsang 發表於 17-11-22 22:55
樓主係咪調轉左?職業治療係幫病人重投正常人既生活。例如精神病康復者見既係職業治療師,以助佢有返正常社 ...

職業治療都有幫小朋友做小肌肉訓練架

wcpcelia    發表於 17-12-25 10:08

珍珠宮

kattsang 發表於 17-11-22 22:55
樓主係咪調轉左?職業治療係幫病人重投正常人既生活。例如精神病康復者見既係職業治療師,以助佢有返正常社 ...

我自己曾經整傷隻手指, 都有去職業治療, 主要係針對訓練返日常有關要應用隻手指

亦有去物理治療, 主要幫助手指恢復活動能力. 係去左一排物理先去職業的

子爵府

michelle1222 發表於 17-11-22 22:52
...

助理唔係專業職系嚟架喎

公爵府

Carriegerrard 發表於 17-11-23 04:42
助理唔係專業職系嚟架喎

職業治療助理係專業職系,至少我工作地方果啲OTA係,人工max point 二萬尾,物理治療助理就唔係

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

melodylee113 發表於 17-11-22 23:00
...

職業治療師, 收生要求好高, 理工, best 5 , 冇28分都唔駛諗。 全港得2000個註冊職業治療師, 想入行就要努力啦

子爵府

feifei_baby 發表於 17-11-23 06:23
職業治療助理係專業職系,至少我工作地方果啲OTA係,人工max point 二萬尾,物理治療助理就唔係
...

可能度度地方唔同
我做嘢間醫院
手術室助理先係OTA
其他非專業職系都係PCA 3A起計

子爵府

Pulmma 發表於 17-11-23 06:55
職業治療師, 收生要求好高, 理工, best 5 , 冇28分都唔駛諗。 全港得2000個註冊職業治療師, 想入行就 ...

始終依家啲咩咩治療師都好吃香
基本上有個牌喺手都唔愁無出路

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我之前隻手做左手術都係去左一排物理治療,主要幫我冰鎮隻豬手,等佢消腫,再教我點樣郁d手指,揸唔到拳頭,出左院拆晒線先去職業治療,又係比支野我練揸拳頭,去左2次唔去lu

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我之前隻手做左手術都係去左一排物理治療,主要幫我冰鎮隻豬手,等佢消腫,再教我點樣d手指,揸唔到拳頭,出左陣拆晒線先去職業治療,又係比支野我練揸拳頭,去左2次唔去lu
感激遇上你~

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

職業治療師,幫人重投正常生活,例如要教中風者如廁(用紙巾、抹pat pat, 著褲、除褲等);而中風者行去廁所則由物理治療師負責

首頁

尾頁

跳至