自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我由阿仔口中聽到同學仔d offer, 個心都沈一沈....真的比下去
唯有同自己講個天自有安排....

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Crystal03wong 發表於 17-11-24 20:59
我女今日見左e生. 都懷疑有睡眠窒息。e生寫左轉介信去睇專科。樓主有冇好e生介紹.
...

揾林建業,佢好勁,但診金都好貴

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 17-11-25 07:02
揾林建業,佢好勁,但診金都好貴

方吾方便話我知診金大約幾$

珍珠宮

減齡達人勳章

umama 發表於 17-11-25 01:16
考小一唔同考k架!
如果唔額外train (面試班/英普/朗誦/音樂……) 命中率真係~~
(利申:當年女考小一,咩 ...

同意。考K靠外表,可愛得意聽指令就戰無不勝。
考小就考真功夫了。

不過,教育小朋友係打長期戰,死背死谷只係贏在起跑線,相反慢慢啟發學習,你會發現慢慢超前!小三後常見的現象。

大宅

melonfans 發表於 17-11-23 09:30
有d人起步快,我仔起步慢,我吾理,日日如常溫書做功課,依家後勁凌勵!
...

替你開心...希望0催谷家長都放下眼前所見, 未來可能更好...who knows

男爵府

回覆樓主:

算啦。人比人比死人。到你又xxxxx vs xxxxx 時,你個目標又提升,又去羨慕更高層次果啲人。無止境唔開心,睇開啲好啲。

水晶宮

回覆樓主:

我仔考kg, 考了St. Cat, 根德, 劍嗚, 培正, 禮賢, 民生,宣道。。。全reject, 後來冇得揀之下讀了york, 讀落發覺好好,真係塞翁失馬

考小學唔洗講, 考過九龍塘學校,宣小, 禮賢, 英華,培正。。。又全reject

派位都派唔到,好灰, 去一間地區名校叩門,考paper, 幾百人叩, 又比佢考到

入讀後, 我番工都唔得閒理佢,佢一路keep住band 1成績, 依家中學讀緊傳統名校, 一路都讀得好好

唔好以為佢好宅唔識講野,佢在學校活動成日爭住做司儀

總結,有啲小朋友interview係唔識表現自己,只係性格問題, 唔關叻唔叻事

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睡眠窒息症,有冇搵中醫睇下啊?建議你Google下中醫點睇呢個症,應該同脾胃有關。你又話佢唔鍾意食嘢,都系脾胃問題。食得少野,吸收又唔好,自然生得細粒啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每個人斷估人生中總有學業挫折,冇人永遠科科拎第一,仲有好多係排後面,唔好咁沮喪啦,入唔到名校唔一定係差,記住一句說話 Blessing in disguise

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

比較 會令自己好辛苦!
唔諗,唔多想,都係順其自然啦!

男爵府

睡眠窒息症好影响日間生活運作同反應,我之前舊同事有呢個症成曰話攰個人唔精神, 佢自從夜晚帶左呼吸機之後,成個人又真係精神左同反應快左。所以你小朋友都可能瞓得唔好有所影響,唔係佢能力不足。

公爵府

加油

男爵府

回覆樓主:

我既情況同你一樣。自己由細到大都好順利,偏偏阿女好崎嶇,考8間(有1線有2,3線)全reject 雖然佢轉數快,但認字差,又坐唔定,偏偏interview 考呢d 知佢再考LS 都係衰多,所以報埋IS。希望佢生生性性

水晶宮

yaubb2014 發表於 17-11-23 08:56
比上不足、比下有餘

加油

用戶要求終止服務

回覆樓主:

等大抽獎啦
無謂同人比。

子爵府

回覆樓主:

每人都有他的長處,好多時做媽媽都不自覺地和别人比較,比下去時個心總是不是味兒,我自己經常提醒自己,他日回頭看只是小事一件,人生沒有绝對,如:讀書好叻未必是最成功那位,出生有錢的家庭,未必一帆風順,學懂感恩和珍惜,一家人一齊,小朋友健健康康成長已好幸福了,共勉之

琥珀宮

sunnymama2 發表於 17-11-23 08:50
仔仔好細個,學乜都快過人,考n,考k的命中率都唔錯,但係今年考小一,已收無數個reject。。。

其實我都算 ...

私校直資收果批,好多係幾間都收,差不多都係果批人,所以遲d會有多d位放番出黎,好心儀既學校,不停寫信叩門,不要灰心,有耐性,有d真係叩到開學先會有位

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

每個小朋友都係獨一無二既

公爵府

falalala 發表於 17-12-21 13:53
每個小朋友都係獨一無二既

係!

公爵府

木土土 發表於 17-12-21 13:39
私校直資收果批,好多係幾間都收,差不多都係果批人,所以遲d會有多d位放番出黎,好心儀既學校,不停寫信 ...

我唔會叩位啦,太辛苦了。其實我仔讀半龍幼稚園,好彩小學收左,而我係十分喜歡間小學的,所以唔會叩門。

首頁

尾頁

跳至