論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

新請工人上張約未放假, 現在佢想放16日, 由于有2個星期日, 我应扣她no pay14日嗎?

水晶宮

jyjy1684825 發表於 17-11-23 14:23
新請工人上張約未放假, 現在佢想放16日, 由于有2個星期日, 我应扣她no pay14日嗎? ...

rest day 係每返6日就休一日, 一般僱主算rest day 係有薪。

但成個星期放no pay leave, 冇返工就何來可享有薪 rest day?

所以當月出糧, 你係扣起整個放假的 calendar days 的人工。
eg. 1-16 November 放 no pay leave, 就只出 17-30 Nov 2017 的14天人工!

寶石宮

2023年兔年勳章

jyjy1684825 發表於 17-11-23 14:23
新請工人上張約未放假, 現在佢想放16日, 由于有2個星期日, 我应扣她no pay14日嗎? ...

16天假應有不少於7天是返回原居地假期(Home leave)押後至完上張約後不多於1年內放。Home leave有無薪應跟新僱主和工人於申請押後放假/簽約時同意做法。另上張約未放年假前僱主應以薪代假同新僱主無關。

侯爵府

Poyau 發表於 17-11-25 01:00
16天假應有不少於7天是返回原居地假期(Home leave)押後至完上張約後不多於1年內放。Home leave有無薪應跟 ...

我将会以休息日工作來扣除工人的no pay leave, 但16日中的2個休息日工人認為是有薪的. 我只可要她補14日假.但有jm說因工人要工作7天才可享有1天有薪假,那么工人便要再多扣2個休息日?但好像怪怪地. 我亦以為只是14日no pay. 不知正確否?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

#2 樓計法正確。
新工人上一份約已經收左年假折現,你份約只能放冇薪,唔一定放足14日,總之假期同你冇關,放幾多日就幾多日no pay, 邊日回港返工由嗰日開始計當月人工。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

jyjy1684825 發表於 17-11-25 09:19
我将会以休息日工作來扣除工人的no pay leave, 但16日中的2個休息日工人認為是有薪的. 我只可要她補14日 ...

唔好將簡單複雜化,今次放假no pay 簡簡單單清曬數, 日後嘅休息日如果需要佢返工嗰日咪補$,使乜要先俾(我理解係你唔打算扣糧而要求佢日後扣休息日補償番,有錯請更正)?

JD930    發表於 18-9-26 13:53

侯爵府

5R2H 發表於 17-11-25 09:48
唔好將簡單複雜化,今次放假no pay 簡簡單單清曬數, 日後嘅休息日如果需要佢返工嗰日咪補$,使乜要先俾( ...

係,日後先扣, 其實而家已經扣紧.我亦唔介意扣少咗.只係工人同我都需要搞清楚正確的計法同做法啫.

我也解釋给工人,她亦明白就算係星期日也是no pay的.

已經很清楚明白了.

首頁

尾頁

跳至