自由講場

跳至
Del  

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

nownowma 發表於 17-11-24 11:42
無錯,抄底no先
原來交通警只管交通,即係有賊係隔離都唔洗佢做野。
...

其實佢唔做真係唔緊要,好多小市民真係唔識好多警方的程序。

佢肯教我打999,我多謝佢添,最重要是佢教識我知道正確既做法。

記抵號碼俾係想比個佢咋,咁專業識敎我打999。

珍珠宮

shun282 發表於 17-11-24 00:47
我諗樓主講ge交通警,應該係指駕駛鐵馬個D,而唔係俗稱架啡ge交通督導員,咁交通警就一定係警察。 ...

我想請問一下,咖啡佬不是警察來的,是嗎?其實我唔太清楚,不過鐵馬應該係警察

珍珠宮

jeanne1120 發表於 17-11-24 11:51
咁事實上亂丟垃圾呢d,好似真係唔係警察理... 警察只會理刑事罪
不過警察叫你打999,都好明顯佢係事不關己 ...

咁又係⋯
明明有人先問香港點解有咁多大陸人來
然後有有人提150名額邊個㘩
有人提出就有人答覆⋯

但有人只選擇性批評提某政黨??

正如琴日流會
明明建制出席9成人,非建只派一人然後大叫點人數。再出來反指㳘會係因為你建制唔齊人⋯⋯

香港已死咪因為呢D言語藝術囉⋯⋯⋯賊喊捉賊又有人信

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

wantaima 發表於 17-11-24 10:34
唔知邊個支持公文袋

點解呢個時候永遠唔會見到嗰啲支持者嘅?

珍珠宮

王國教室勳章

kikikay 發表於 17-11-24 00:42

首先你要多謝最後一任港督彭定康加大每日單程證配額,然後 ...

但係仲有好多人自組Fan club ,無限多謝呢d人

珍珠宮

kikikay 發表於 17-11-24 12:25

有出現左。乜你唔見?

珍珠宮

nownowma 發表於 17-11-24 11:42
無錯,抄底no先
原來交通警只管交通,即係有賊係隔離都唔洗佢做野。
...

最鍾意你呢啲人,人又靚又醒目,仲識得舉一反三⋯⋯但係,乜樓主依家係見到賊咩?

紫翹    發表於 17-11-24 12:38

水晶宮

畀面勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

wantaima 發表於 17-11-24 12:27
有出現左。乜你唔見?

有,但無認自己支持公民黨

大宅

回覆樓主:

佢講得啱,交通警又的確管交通喎,吸烟&亂掉垃圾你去搵食環署啦

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁小事就話死? 之但係咁小事都有人教人又抄no又盛咁,如果香港再多啲依啲唯恐天下不亂嘅人就真係唔死都難啦

珍珠宮

kikikay 發表於 17-11-24 12:31
有,但無認自己支持公民黨

語言藝術支持者

珍珠宮

jeanne1120 發表於 17-11-24 11:51
咁事實上亂丟垃圾呢d,好似真係唔係警察理... 警察只會理刑事罪
不過警察叫你打999,都好明顯佢係事不關己 ...

人哋唔想擅離職守,你就講到人哋事不關己己不勞心,都睇得出你好中立啦!

始作俑者唔講仲要姓賴,頼其他人冇扭轉局面?
呢種態度都好無賴!

P.S. 加大單程證配額、雙非居港權、南亞人⋯⋯明明港英政府+劣屍黨的蘇州屎,又頼係大陸政府的意願,香港政府照住做?麻煩唔好講到政府乜都冇做過,就如政府有提釋法,唔知邊個衰黨阻頭阻勢唔俾人釋法?搞到香港有咁多雙非?

子爵府

人地管緊交通, 但你係旁邊七嘴八舌投訴清潔, 如果你真係為HK好, 應該去話比食環知, 或者去區議員投訴, 叫佢地跟進.

珍珠宮

回覆樓主

我見呢度好多bk嘅jm又幾熟悉警方的程序,難道bk嘅jm都係臥虎藏龍,唔係普通小市民?

男爵府

回覆樓主

97 後已經開始,20 年了

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

幸福花 發表於 17-11-24 08:32
回覆 Fishqqma 的帖子

係就仲衰!回歸咁耐!仲唔改方案!一味推係英國佬身上!點做野架? ...
咁就要問泛民點解唔提出修改方案喇。樣樣都挑剔找渣攻擊政府及政制,唯獨放生大陸人來港政策?咩原因呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

brother4 發表於 17-11-24 08:18
樓主是港人?交通警/警察不直接管吐痰的。。政府要宣傳吓教人找誰最合
...
我想知如那人不小心吐痰落交通警或警察鞋上,阿Sir 可以charge 那人嗎??

琥珀宮

畀面勳章

kikikay 發表於 17-11-24 12:25

樓主開咗個舖,又唔出嚟管理番個舖
再多幾個呢種類型樓主,係 bk 死先

伯爵府

chillimom 發表於 17-11-24 01:19
我見過BK 有人(不知是否閣下)多次這樣提出。請問有否報導可以讓我翻查一下,有興趣知道來龍去脈。謝謝! ...

隨意在網上找找, 資料不多. 以下這編關於人口政策的文章提及到單程證配額增加是 "為免這些合資格者在主權移交後蜂擁來港".

...九七之後將有約75,000名港人內地子女... 可即時獲得居港權,其後每年也約有3000至4000人符合資格。為免這些合資格者在主權移交後蜂擁來港,香港政府在1993年與中國當局達成協議,單程證的每日配額自該年底起由75個增至105個,以期及早「疏導人潮」。1995年... 政府在權衡香港的承受能力後,再次向中國當局提出增加單程證配額,於是配額在該年由每日105個增至150個。

https://www.hk01.com/%E6%AD%B7%E5%8F%B2/102092/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9A%84%E7%A7%BB%E6%B0%91%E7%89%86-%E5%BE%9E%E8%87%AA%E5%87%BA%E8%87%AA%E5%85%A5%E5%88%B0%E5%96%AE%E7%A8%8B%E8%AD%89
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

首頁

尾頁

跳至