自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡今年K2,K1開學無耐,同就佢第一次去打流感針,可惜到今年7月將近暑假時中左,當時無出現高燒情況,算病情輕微,但睇番佢K1全年,其實都多病的,基本上每個月都因為一啲小病而要睇醫生食藥,但到左今年又真係好好彩,佢開學到而家都冇點病過,咁今年好唔好打呢?我建議打,但爸爸覺得打左無用。

珍珠宮

應該要打針

大宅

回覆樓主

我會諗,唔打仲多病,所以我囝年年有打。 k1 開始,到而家k3, 冇咩大病。

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

姑娘都建議打開keep 住打。

子爵府

fm721 發表於 17-11-24 06:15
囡囡今年K2,K1開學無耐,同就佢第一次去打流感針,可惜到今年7月將近暑假時中左,當時無出現高燒情況,算 ...

其實打完流感針唔代表會冇咁易病,所以好多人覺得打完都病=冇用

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

已打

子爵府

回覆樓主:

已經打左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

打! 最怕併發症!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

全家打曬

珍珠宮

囡囡今年K2,K1開學無耐,同就佢第一次去打流感針,可惜到今年7月將近暑假時中左,當時無出現高燒情況,算 ...

病嘅原因好多,而流感針係針對其中會係來季當旺的致命流感菌(根據菌種生長週期計出),所以唔係打咗流感針等於除百病!
若中咗流感隻菌,但孩子有底,等於有著護甲落場同赤裸裸落場打隻惡菌嘅分別,可以減低危險程度,咁傷害性亦無咁大。平日一樣要積極保持個人衛生、生病時要及時醫治的。

男爵府

brindlewin 發表於 17-11-25 07:48
病嘅原因好多,而流感針係針對其中會係來季當旺的致命流感菌(根據菌種生長週期計出),所以唔係打咗流感針 ...

講得好好,其實有無數家長都唔明白,以為打左針都病就即係支針冇用

男爵府

病嘅原因好多,而流感針係針對其中會係來季當旺的致命流感菌(根據菌種生長週期計出),所以唔係打咗流感針 ...

講得好好
等同著咗護甲落場

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主

感謝各位既意見,我個人都覺得打左會安心啲,始終小朋友多既地方都容易接觸病菌,始終打左會好啲

大宅

回覆樓主

請問有冇話一定要去番第一次打針既醫生到打,如果想係番屋企附近既醫生到打可以嗎?

珍珠宮

fm721 發表於 17-11-25 12:36
請問有冇話一定要去番第一次打針既醫生到打,如果想係番屋企附近既醫生到打可以嗎?
...

只要該醫生有參與計劃,邊度打都一樣。但要注意的是兒童針劑量和成人劑量不同,普通醫生要有存貨才行,我自己則會找回睇開嘅兒科醫生。
(我仔固定睇一兩位,用過咩針藥有較完整紀錄,我覺得好重要。用公立系統就診所醫院互通的。)

伯爵府

你都識講 打左病情輕微!打左都會病但只係減低併發症風險,而往往併發症先係致命!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

首頁

尾頁

跳至