自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

首先, 唔知應買焗爐+微波爐+蒸爐的「混合爐 / 組合爐」好 ? 抑或全部獨立買 ?

第二, 因為用「嵌入式」的話只夠位放一樣野, 是否大家都一定用焗爐做嵌入式 ?

第三, 亦係最苦惱的, 焗爐要買多大容量才穩陣 ? 起碼夠整一隻雞, 或者焗蛋糕.....既係裝修便想買部一定夠用的, 以及牌子及功能方面要注意什麼 ?

謝謝分享

翡翠宮

回覆樓主:

我會揀嵌入式蒸焗爐

男爵府

回覆樓主

我會用個位買洗碗機,再外購焗爐

大宅

lyh80115 發表於 17-11-24 08:56
我會揀嵌入式蒸焗爐

蒸焗爐夠用啦

侯爵府

陪月勳章

vencyk 發表於 17-11-24 08:59
我會用個位買洗碗機,再外購焗爐
以樓主所講﹐我估佢不存在要留位的問題﹐
洗碗碟機.... 少事啦~~~

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

如果我再裝修廚房, 就會轉蒸焗爐, 因為我平時蒸野多過焗野。

蝦碌媽咪    發表於 17-11-24 15:34

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

陪月勳章

henry0729 發表於 17-11-24 08:46
首先, 唔知應買焗爐+微波爐+蒸爐的「混合爐 / 組合爐」好 ? 抑或全部獨立買 ?

第二, 因為用「嵌入式」的 ...
我只識答﹐係可放焗爐的位買部最大的﹐
焗爐並非易壞物品﹐
記住買個一步到位的。

男爵府

我會揀嵌入式蒸焗爐
咁仲買唔買微波爐 ?

侯爵府

gracelam 發表於 17-11-24 09:06
如果我再裝修廚房, 就會轉蒸焗爐, 因為我平時蒸野多過焗野。

我都買左蒸焗爐
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珊瑚宮

畀面勳章

henry0729 發表於 17-11-24 09:08
咁仲買唔買微波爐 ?

無用微波爐多年。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

henry0729 發表於 17-11-24 09:08
咁仲買唔買微波爐 ?

買蒸焗爐啦! 本來諗住買60L 嵌入式, bk jm 話放得落梗係買部大嘅,於是買咗71L。 宜家晚晚開爐,蒸餸、焗雞,得閑焗蛋糕。 如果放唔落,我以前用1x L 嘅坐枱爐,都係咁焗雞。 不過細爐爐温係無咁平均。

微波爐我都無用好多年,話唔健康。

象牙宮

henry0729 發表於 17-11-24 08:46
第二, 因為用「嵌入式」的 ...

購買合乎你的生活方式。先了解你煮食專長?
自己煮食 專長?
焗蛋糕?
燒一隻雞? 切半只焗, 可以嗎?

生活中, 多蒸, 还是焗多?。
趕時間不?
廚柜有多長?

家電多花式:
微波爐 帶焗, 蒸, 也有。
焗爐 帶蒸 也有。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我用嵌入式蒸焗爐,71L, 可同時蒸五底蘿蔔糕或幾隻春雞

有位的話買大d, 彈性大d

珍珠宮

bufferzone 發表於 17-11-24 11:01
我用嵌入式蒸焗爐,71L, 可同時蒸五底蘿蔔糕或幾隻春雞

有位的話買大d, 彈性大d

你開茶記?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

melonfans 發表於 17-11-24 11:24
你開茶記?!

春雞細細隻每人一隻

蘿蔔糕新年自己食
中三開始已經要負責蒸糕

水晶宮

回覆樓主

我最近都裝修,我買71L焗爐-Electrolux ,蒸爐另外買Miele .

另外買了Miele 大洗碗碟機。

我覺得oven同蒸爐分開買好d

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會揀嵌入式蒸焗爐
我都後悔冇裝蒸焗爐,只裝焗爐

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 17-11-24 11:27
我最近都裝修,我買71L焗爐-Electrolux ,蒸爐另外買Miele .

另外買了Miele 大洗碗碟機。
我老公成日話,買得最好嘅電器,就係洗碗碟機,其實洗碗都唔關佢事,唔知佢開心乜嘢?
原來蒸同焗分開會好啲?等我仲成日後悔冇裝蒸焗爐

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 17-11-24 11:27
我都後悔冇裝蒸焗爐,只裝焗爐

我覺得分開好d架!同埋好多時要同一時間用。

Miele oven, 我覺得麻麻,反而平價Electrolux 好,我試過焗卷蛋,Electrolux 效果好金黃,但我朋友用的Miele oven, 麻麻,比較乾。

但Miele 蒸爐就好過Electrolux 蒸爐,所以我分開買。

現在頭痕抽氣扇!睇中Bosch, 但抽力晤夠,現在自己用富士皇,好正又靜,但太bulky, open kitchen 外型唔得!

象牙宮

wcandtt 發表於 17-11-24 11:33
我覺得分開好d架!同埋好多時要同一時間用。

Miele oven, 我覺得麻麻,反而平價Electrolux 好,我試過焗 ...
其實我都覺得富士皇應該吸力夠,不過我貪bosch外型簡潔靚仔啲,同埋我煮得麻麻,所以都係貪靚仔。

首頁

尾頁

跳至