美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

最近天氣凍左, 用開果隻粉偏乾, 一用就面頰位甩皮卡粉...於是就新買左隻保濕粉黎用....但點知化完兩三個鐘, 面頰位同下巴已經有浮粉.....一tat tat咁.....但我塊面都冇出到油, 成塊面摸落去一D油都冇...點解都仲會咁?? 係咩原因....隻粉係咪唔岩我??? 可以點改善?? 唔想浪費左盒粉....

化妝前已經做左保濕...

禁止訪問

男爵府

wonderw 發表於 17-11-24 11:35
你隻粉係碎粉?定粉底液?
礦物粉餅黎的~
我唔鐘意用粉底液....以前冬天用開cushion冇野的.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你估我唔到 發表於 17-11-24 11:47
礦物粉餅黎的~
我唔鐘意用粉底液....以前冬天用開cushion冇野的.
係咪礦物粉餅乾?

伯爵府

回覆 你估我唔到 的帖子

礦物粉會令皮膚更乾架。一般都係油肌先用。

禁止訪問

男爵府

Pollyowen 發表於 17-11-24 11:53
係咪礦物粉餅乾?
佢話係保濕礦物粉餅

男爵府

Whitechocolate 發表於 17-11-24 11:59

礦物粉會令皮膚更乾架。一般都係油肌先用。
佢話係保濕礦物粉餅

男爵府

wonderw 發表於 17-11-24 12:26

唔可以就咁用粉餅的,因為粉餅就用黎定妝,同補妝用,你只用粉餅,冇野抓住d粉, ...
但我果隻係礦物粉, 唔係就咁補妝粉餅.本身礦物粉係一樣頂替幾樣...

不過如果真係太乾用唔到 (我本身冬天係好乾), 我會轉返cushion...

子爵府

回覆樓主:

我遇過同樣情況,我認為係同個掃有關。上礦物粉餅,最好用一個掃毛唔密但掃黃毛比較粗及硬嘅kabuki brush, 咁先可以抓到粉又唔會一堆咁掃上面,浮粉或一撻撻問題就可以解決

男爵府

hchu06 發表於 17-11-24 12:55
我遇過同樣情況,我認為係同個掃有關。上礦物粉餅,最好用一個掃毛唔密但掃黃毛比較粗及硬嘅kabuki brush, ...
可能係, 因為我仲買緊個掃, 而家係用住佢粉餅個掃 (唔好用..) 同埋shiesido 131上住先...可能兩者都唔好用...我買緊個掃, 希望換左會好D...

禁止訪問

子爵府

你估我唔到 發表於 17-11-24 13:10
可能係, 因為我仲買緊個掃, 而家係用住佢粉餅個掃 (唔好用..) 同埋shiesido 131上住先...可能兩者都唔好用. ...

Shiseido 131個掃大密毛又太平,即使上碎粉都唔啱!

男爵府

hchu06 發表於 17-11-24 13:17
Shiseido 131個掃大密毛又太平,即使上碎粉都唔啱!
有冇邊隻推介?
我買左呢隻..http://www.kose.com.hk/esprique/item/basemake_foundation05.html

子爵府

你估我唔到 發表於 17-11-24 13:19
有冇邊隻推介?
我買左呢隻..http://www.kose.com.hk/esprique/item/basemake_foundation05.html

我因為用礦物粉,都試左好多掃,最後係用Dior 送嘅硬短毛kabuki 先搞掂個BareMineral粉餅,但呢個掃唔知有冇得賣。

個人推介你試:
Bodyshop mineral powder Kabuki brush (唔肯定仲有冇得賣)
Only Minerals礦物粉掃(Times Square 4/F Facess有)
ELF Ultimate Blending Brush (iHerb 買)

男爵府

hchu06 發表於 17-11-24 13:39
我因為用礦物粉,都試左好多掃,最後係用Dior 送嘅硬短毛kabuki 先搞掂個BareMineral粉餅,但呢個掃唔知有 ...

我有om 果枝呀,但可以上粉餅咩??
我果個礦物粉餅黎,唔係散粉狀。

子爵府

你估我唔到 發表於 17-11-24 13:48
我有om 果枝呀,但可以上粉餅咩??
我果個礦物粉餅黎,唔係散粉狀。

點解唔可以用?最緊上粉之前,塊面打底嘅野已經乾左8成,咁先唔會浮粉

男爵府

hchu06 發表於 17-11-24 14:53

點解唔可以用?最緊上粉之前,塊面打底嘅野已經乾左8成,咁 ...

個掃係打圈掃落個粉餅?定就咁hi? 如果就咁hi 個掃得一面有粉(因係圓頭)

thank you :ilove

子爵府

你估我唔到 發表於 17-11-24 14:56
個掃係打圈掃落個粉餅?定就咁hi? 如果就咁hi 個掃得一面有粉(因係圓頭)

thank you :ilove

輕手打圈抓粉,上面就打橫掃,毛孔粗位置要「篤」支掃上面,籍此將粉按壓上皮膚

男爵府

hchu06 發表於 17-11-24 14:58
輕手打圈抓粉,上面就打橫掃,毛孔粗位置要「篤」支掃上面,籍此將粉按壓上皮膚
...

thanks 等我試下先

首頁

尾頁

跳至