親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

10月與家人到大阪自駕遊,一直好順利,無碰撞過。而回程航班係朝早7點機,所以搵到間有24小時服務嘅租車公司,晨早5點幾就去到關西機場鄰近酒店交車。點知停車嘅地方係室外,無乜燈光,收車嘅職員拎個排燈對架車好似做科學鑒證咁check,畀佢搵到車右前方群腳邊有輕微刮花嘅痕跡終于話要賠償,問要賠償幾多,該職員話要問,因爲佢話“No same company”,等咗一輪,已經過咗6點,話要賠償7萬日元(約HKD4,900),有無搞錯,咁嘅花痕,要賠7萬日元!?
本來諗住租車時買咗額外保險無所謂啦,點知話我地無報警,所以佢地果個保險無得claim, 當時已經係610分,一定要走,唯有焗畀。

呢度有幾個巧合:

1. 刮花痕太輕微,位置亦比較難察覺(不過下次真要小心D,亦咪嫌煩,攞車時要mark 響單據上);

2. 天未光交車;

3. 收車場地無燈光,所以要用排燈好似做科學鑒證咁收車;

4. 收車職員係另一家公司代辦,所以異常小心

返到香港,寫電郵同果邊交涉,但對方話實際修車費貴過7萬,所以無得傾。唔係吖fa
如果佢話公司政策係咁,就無辦法,但話呢度整咗超過7萬日元,就難以置信勒,

最後我將呢個情況同旅遊保險公司講,好彩獲賠足,真抵讚!

不過覺得值得分享呢個教訓出來,提醒大家一下。

男爵府

醒目開學勳章

Which company?

男爵府

毅力熊 發表於 17-11-25 10:31
10月與家人到大阪自駕遊,一直好順利,無碰撞過。而回程航班係朝早7點機,所以搵到間有24小時服務嘅租車公 ...

謝謝提醒!都係早一日還車好d

伯爵府

回覆樓主:

所以除咗係當地買車全保,係香港買旅遊保,都盡量包自駕賠償一項。
多謝ㄧ樓主分享!

wcpcelia    發表於 17-11-27 16:11

大宅

回覆樓主:

你哪個花痕簡直微不足道,我都試過多次在日本租車,未試過驗屍咁驗,你租邊間搞成咁?

男爵府

10月與家人到大阪自駕遊,一直好順利,無碰撞過。而回程航班係朝早7點機,所以搵到間有24小時服務嘅租車公 ...

想知邊間租車公司?我之前去名古屋車頂係花得好緊要,都預咗要賠錢,點知還車時只係睇入滿油未,就叫我地入去check 路費

伯爵府

好媽媽勳章

計我話避開呢間租車公司就真 =D
係咪times ?

男爵府

回覆樓主

日本租過10次8次,都冇遇過咁

撞都有保險賠

wcpcelia    發表於 17-11-27 16:11

侯爵府

邊間車公司?

大宅

回覆樓主:

你買咗邊隻旅遊保險?肯賠足俾你.

伯爵府

謝謝分享! 我都有興趣知你買邊間旅遊保險.
関西機場還車係在露天, 我諗如果落緊大雨職員就睇唔到啲咁輕微嘅刮痕.

複式洋房

KiNnK 發表於 17-11-25 10:50
Which company?

我諗呢度唔講得全名,所以隱晦D, 租車公司係:Nxxxxx Rxxxa Car

BEBIBE    發表於 17-11-27 10:17

複式洋房

greenlover 發表於 17-11-25 12:39
你哪個花痕簡直微不足道,我都試過多次在日本租車,未試過驗屍咁驗,你租邊間搞成咁?
...

我諗呢度唔講得全名,所以隱晦D, 租車公司係:Nxxxxx Rxxxa Car

我都覺得微不足道,諗住真係要賠的話,咪最多三、五千日元,點知話7萬,誇張!

男爵府

毅力熊 發表於 17-11-25 16:03
我都覺得微不足道,諗住真係要賠的話,咪最 ...

我仲諗住租呢間添

複式洋房

our_naughty_bb 發表於 17-11-25 13:36
日本租過10次8次,都冇遇過咁

撞都有保險賠

我都租過好幾次,都係未試過咁,我估就係因爲無燈光,同埋由另一家公司代收,所以就異常小心,但最唔順係後尾交涉時,佢地囘覆話整車費用超過7萬,畀我嘅感覺就好似set 個局來陰你咁。

禁止訪問

複式洋房

kapopooh 發表於 17-11-25 13:18
想知邊間租車公司?我之前去名古屋車頂係花得好緊要,都預咗要賠錢,點知還車時只係睇入滿油未,就叫我地 ...

咪係咯,我過去租咗幾次車,D人收車時都係求其望下,主要係睇有無明顯損傷,點會咁check法呢!

大宅

回覆樓主:

我次次日本還車時,個職員都係大概睇下,只要唔係大撞可以。例如行highway有時無可避免啲石仔彈起hi了丁咁小花係唔會入你數的。

大宅

回覆樓主:

咁你幫邊間買保險呀,肯賠足俾你。

複式洋房

Skima 發表於 17-11-25 16:29
關西機場通宵營業的租車公司, 只有兩間, 其中一間係 Toyota.

Toyota 就肯定係自己職員, 處理所有交收手續, ...

唔係Toyota,係NxxxxxRxxx a Car我估如果係Toyota,佢地超在乎商譽,一定唔會搞成咁。

首頁

尾頁

跳至