親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

毅力熊 發表於 17-11-26 22:53
7萬應該係5萬(損傷)+2萬NOC(因維修做唔到生意嘅損失),但我都有買NOC,但收車職員話我無報警,所以都要 ...
我諗好大機會係第二間公司代還車出事,佢地怕有乜做唔足時上身,
所以乜都做足

毅力熊    發表於 17-11-27 23:25

大宅

回覆樓主:

都應該係因為係第二間收車出事。

毅力熊    發表於 17-11-27 23:33

大宅

回覆樓主:

我之前去台灣同泰國,嗰邊啲路無日本咁好,揸完幾日番嚟直情成架車又泥又沙石,跟本睇唔到有冇花,佢一句都無講就收車。

毅力熊    發表於 17-11-27 23:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

7萬應該係5萬(損傷)+2萬NOC(因維修做唔到生意嘅損失),但我都有買NOC,但收車職員話我無報警,所以都要 ...
你真係唔好彩頭, 花了少少, 買了NOC只因為冇報警都要賠償7萬, Nissan租車唔買NOC都係賠償2萬, 因為可自行揸返去還車.

毅力熊    發表於 17-11-28 00:01

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-11-27 12:29
但好似唔係份份保險都claim到佢果個營業額損失
日本買noc 唔貴, 我租細車都係5百幾yen一日, 買埋真係有 ...

你既想法都好既

所以我係#28 post 問清楚旅遊保險可以"claim到佢果個營業額損失"先冇買NOC, 因為如果自己撞花少少冇人受傷都唔會報警.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=20754216&pid=311105520&fromuid=21516

珍珠宮

jolps 發表於 17-11-26 23:06
咁又係, 俾人刮花左鬼知咩~ , 唔報警又係照賠, 但如果好似爆玻璃撞車嗰d, 冇買全保真係可能賠得好甘 ...

"爆玻璃撞車嗰d", 不可自行揸返去還車, 要拖車, 是否最高5萬yen?

侯爵府

畀面勳章

樓主, 你肯定有買NOC? https://www.nrgroup-global.com/en/insurance_accident.php#target01, 呢度佢無話 有NOC 買,只list 咗 NOC charge。 我之前問過 Nippon, 佢哋reply 話無 NOC 買, 所以我唔同佢 租車。

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-11-27 12:29
但好似唔係份份保險都claim到佢果個營業額損失
日本買noc 唔貴, 我租細車都係5百幾yen一日, 買埋真係有 ...

10日都5000,撞只是20000

珍珠宮

Anka 發表於 17-11-27 20:04
"爆玻璃撞車嗰d", 不可自行揸返去還車, 要拖車, 是否最高5萬yen?

裂少少,架車行返去囉

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babytt2 發表於 17-11-27 20:23
10日都5000,撞只是20000

真係比人撞就會覺得果幾千抵比啦, 當然十次起碼九次都冇事啦

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-11-27 20:43
真係比人撞就會覺得果幾千抵比啦, 當然十次起碼九次都冇事啦

1/10 即係俾了5 萬賠返2萬

我多數唔買,反正幾千蚊都賠得起

歐州果d幾萬銀,就一定買la

複式洋房

daisy17772 發表於 17-11-27 20:18
樓主, 你肯定有買NOC? https://www.nrgroup-global.com/en/insurance_accident.php#target01, 呢度佢 ...

我肯定有,只係佢話無報警,無保險,加上時間緊迫,無糾纏落去。

複式洋房

hapiangel 發表於 17-11-27 12:09
我哋上次大板租toyota. 仲有1.5hrs先趕到機場,去到同職員講趕住走,佢哋好快手咁望兩望開下部車就搞掂咗。 ...

唔知Toyota有無24小時,前面有說Toyota係,不過我地之前搵又唔覺,可能睇漏啦。

複式洋房

我試過一次在日產租車,有買NOC,我撞壞了左尾燈,去到都係比2000円便走得。
在日本,租車基本上一定要買保險,因為維修貴好貴,佢地一來返原廠維修,另外仲有佢地仲會計埋入廠幾耐,不能出租的每日租金損失。去到日產租車時,基本上有好大貼紙寫明撞爛一隻門邊倒後鏡大約要十萬円。

毅力熊    發表於 17-11-28 15:45

珍珠宮

回覆樓主:

基本保險最多要賠 50000+50000+50000

免責保險包頭10萬,要俾保費的

侯爵府

畀面勳章

edwardckk 發表於 17-11-28 08:00
我試過一次在日產租車,有買NOC,我撞壞了左尾燈,去到都係比2000円便走得。
在日本,租車基本上一定要買保 ...

咁你撞花左有無報警?

侯爵府

畀面勳章

毅力熊 發表於 17-11-27 23:30
我肯定有,只係佢話無報警,無保險,加上時間緊迫,無糾纏落去。

係喎,而家有隻叫eco, cover noc.

不過其實無論去邊度租車,北美,歐洲都係,有經驗者揀return 車都不會利用24 hrs 還車 或看早於正常還車時間,尤其係話無人看鋪,自己放低走, 因為隨時佢打死狗講價,佢hold住咗你張信用卡,佢點樣charge 都得 。 我自己最近去澳洲租車,我係早上還車,不過我係完全zero excess嘅情況下,我先會咁做。 尤其係早机, 啲人都唔會超級早咁去玩還車,你心急要上機,冇時間同佢講價嘅情況下,佢會亂呢, 尤其西方國家。

呢個staff 簡直亂嚟啦, 嗰個地方花, 唔使咁多。 我都聽過啲人整花左架車,無去報警,人地都唔會收咁貴呀。

毅力熊    發表於 17-11-28 15:42

男爵府

daisy17772 發表於 17-11-28 11:16
咁你撞花左有無報警?

有時不知石頭定乜嘢?
點報警?

即時報囉

毅力熊    發表於 17-11-28 15:42

伯爵府

回覆 Anka 的帖子

想問問你香港買邊間旅遊保險? 因我之前買過包自駕遊的旅遊保險, 買之前打去問過, 有啲職員都唔係好清楚包啲乜, 有啲就話只係包撞爛車賠償嗰一筆, NOC唔可以claim番. 如果NOC都有得claim就好. 其實我在日本都冇買NOC, 因為都驚樓主的情況, 買咗都冇用.

侯爵府

畀面勳章

個下巴真係花左啵!好明顯添!

首頁

尾頁

跳至