跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期去聽升中講座,聽校長講就算有好幾間中學出年由4班加到5班北區都欠500個學位,再出年欠900個
呢度比較少講關於中學既野,想知道,因為我小朋友小五,未呈分,當然一定要考好個呈分試先再決定揀邊間學校,但想知道如果係band 2頭 學生有咩選擇?係咪廖萬石堂同禮賢會中學?仲有無其他選擇?

好少少既band 2頭既中學都可能比band1 要埋....

男爵府

樓主講果兩間中學一定唔係band 2頭,至少風采同馬錦明一定呢兩間好。

大宅

回覆 bbbPa 的帖子

咁我想邊d係band 2頭,中,尾既中學呀?因為廖萬石堂響今年9月開既中一生裡經統一派位有超過1班學生係來自band 1組別,今年佢地開左3班校本英文班...

複式洋房

回覆 cmyung 的帖子

Information from school's website

2017 DSE「3, 3, 2, 2, 2」大學門檻
者百分率:

香港道教聯合會鄧顯紀念中學: 94.5%

東華三院甲寅年總理中學: 88.3%

田家炳中學: 75.4%

風采中學: 69.3%

保良局馬錦明中學: 53.4%

鳳溪廖萬石堂中學: 27%

2017入U率 (no 33222 figure provided by school)

基督教香港信義會心誠中學: 30.1%

香海正覺蓮社佛教馬錦燦紀念英文中學: 33%

粉嶺救恩書院: 20.77%

聖芳濟各書院: <10%

中華基督教會基新中學 <10%

no figure provided by school
粉嶺禮賢會中學
鳳溪第一中學
東華三院李嘉誠中學

首頁

尾頁

跳至